Αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ισπανία, ξεπέρασε τις 500.000 κρούσματα

Ισπανία

AP Photo/Alvaro Barrientos

Η χώρα της Ευρώπης που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορονοϊό, Ισπανία, κατέγραψε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Έγινε η πρώτη χώρα της ηπείρου που ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο κρούσματα, όταν σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν καταγραφεί πάνω από 27,19 εκατ. μολύνσεις και 888.326 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως αυτά έχουν καταγραφεί βάσει επίσημων στοιχείων από το Reuters, κρούσματα της Covid-19 έχουν καταγραφεί σε πάνω από 210 χώρες, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, λόγω των συνολικά 188.977 θανάτων και των σχεδόν 6,3 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Ισπανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας στη Μαδρίτη, η Ισπανία, μια χώρα 47 εκατ, κατοίκων, από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψε 525.549 κρούσματα, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 500.000. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνους της Γαλλίας ή της Ιταλίας, χωρών που επίσης δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τον Sars-Cov-2. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 29.516.

Στη χώρα της Ιβηρικής, τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι νέες μολύνσεις φτάνουν καθημερινά κατά μέσο όρο τις 7-8.000, ενώ στο επίκεντρο είναι η πρωτεύουσα Μαδρίτη, όπου καταγράφεται το ένα τρίτο των ημερήσιων περιστατικών.

Το ανησυχητικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται μεταξύ ανθρώπων νέων σε ηλικία, που συχνά, λόγω του ισχυρού ανοσοποιητικού τους, είναι ασυμπτωματικοί. Το μόνο θετικό είναι ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο ημερήσιος αριθμός θανάτων σε σχέση με τους 700 ή 800 που καταγράφονταν την άνοιξη κατά μέσο όρο -σήμερα ήταν μόλις 8- και έχουν μειωθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ραφαέλ Μπενγκόα, του Ινστιτούτου Υγείας και Στρατηγικής, μολονότι οι μολύνσεις αυξάνονται, αυτή τη φορά τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι σε θέση να περιορίσουν τον αριθμό των νεκρών. «Πολλοί άνθρωποι θα μολυνθούν και κάποιοι από αυτούς, αν και δεν θα πεθάνουν, θα υποστούν τις άμεσες και σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους, οι οποίες πιθανότατα θα είναι μεγάλης διάρκειας», εξήγησε.

Ισπανία

AP Photo/Bernat Armangue

Επίσης, προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα, πανεθνική καραντίνα, αλλά ότι τα τοπικά μέτρα θα είναι πολύ χρήσιμα για να ελεγχθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. 

Στην Ισπανία άρχισαν να ανοίγουν και τα σχολεία, ξεκινώντας από έξι περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Χώρα των Βάσκων, ενώ στις υπόλοιπες τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Σουηδία: Ανησυχία για τα γηροκομεία

Οι θάνατοι στους οίκους ευγηρίας κατά την πρώτη φάση της πανδημίας έχουν ανησυχήσει τις αρχές της Σουηδίας, η κυβέρνηση της οποία αποφάσισε να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την φροντίδα για τους ηλικιωμένους κατά περίπου 423 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021. Επιπλέον, για να ενισχυθεί η οικονομία και αντιμετωπιστούν οι αστοχίες του συστήματος υγείας, θα ενισχύσει τις δαπάνες συνολικά στον προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 9,6 δισ. ευρώ.

«Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να φτιάξουμε το καλύτερο σύστημα για την φροντίδα των ηλικιωμένων παγκοσμίως και η περίοδος της άνοιξης και ο κορονοϊός μας έδειξαν ότι θα πρέπει να επισπεύσουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, η κυβέρνηση του οποίου έχει δεχτεί έντονη κριτική επειδή δεν προστάτεψε τους ευάλωτους πολίτες της στη διάρκεια της πανδημίας.

Σουηδία

AP Photo/David Keyton

Στη Σουηδία, ο αριθμός των νεκρών (5.800) είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τους Σκανδιναβούς γείτονές της και οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους αφορούν ηλικιωμένους, περιλαμβανομένων πολλών τροφίμων οίκων ευγηρίας.

Ρωσία: Εμβολιασμός εθελοντών

Στη Ρωσία, όπου έχουν ήδη εγκρίνει προς δοκιμή το εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού, αρχίζει αυτή την εβδομάδα ο εμβολιασμός των πρώτων εθελοντών της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στις δύο πρώτες φάσεις το εμβόλιο έδειξε ότι δημιουργεί αντισώματα χωρίς να προκαλεί πολύ σοβαρές παρενέργειες -η δοκιμή έχει γίνει πάντως σε πολύ μικρό δείγμα 76 ατόμων- περνά στην επόμενη φάση, με 3.000 εθελοντές.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα, οι περιφέρειες της Ρωσίας θα αρχίζουν να προμηθεύονται το εμβόλιο από την ερχόμενη εβδομάδα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει

«Ενα κανονικό κόμμα θα κατέθετε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο εμπρόθεσμα και δεν θα έπαιζε γελοίο …