Μακρόν MED7: Το ηγεμονικό παιχνίδι Τουρκίας Ρωσίας στη Μεσόγειο μας ανησυχεί

Για «ηγεμονικό παιχνίδι» της Τουρκίας και της Ρωσίας και «θέατρο συγκρούσεων» στη Μεσόγειο έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. «Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (…) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνοντας ότι στόχος της Ευρώπης είναι η «Μεσόγειος που θα υπάρχει εποικοδομητική ειρήνη και το κάθε κράτος θα σέβεται την κυριαρχία του άλλου» απηύθυνε μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο σε σχέση με τις τουρκικές απειλές. Όπως επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν «βούληση μας, που θα θέσουμε στο προσεχές Συμβούλιο, είναι να υπάρχει διάλογος και να βρεθούν υπέυθυνοι δίαυλοι επικοινωνίας».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 της κοινής διακήρυξης που είναι υπό διαμόρφωση και αφορά στην πρόταση των επτά μεσογειακών χωρών να καταρτίσει κατάλογο με επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και σημείωσε ότι κοινός στόχος είναι να σταματήσει η Άγκυρα τις μονομερείς ενέργειες, τις γεωτρήσεις, να σεβαστεί το καθεστώς του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και να επαναφέρει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό τόνισε ότι η Ελλάδα κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο βάρος υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα να «αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρωτοβουλία που έλαβαν από κοινού η Γαλλία και η Γερμανία να αναλάβει μέρος των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει η Ε.Ε να βρει πλήρη λύση για το μεταναστευτικό, βελτιώνοντας τις διαδικασίες ασύλου, επιστροφής και τους κανόνες για τα ασυνοδευτα. Σε εξωτερικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος, τόνισε ότι «πρέπει να εργαστούμε με τρόπο προληπτικό» προσθέτοντας ότι βούληση είναι «να ενδυναμώσουμε τους μηχανισμούς παρεμπόδισης των αθρόων ροών. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι πρέπει να ενδυναμωθεί η προστασία της δυτικότερης πλευράς της Μεσογείου με την ενίσχυση της ακτοφυλακής στην περιοχή της Λιβύης. 

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …