Η μείωση των εισφορών θα φέρει νέο Ασφαλιστικό και μείωση συντάξεων!

1 δις € οι ετήσιες απώλειες του ΕΦΚΑ από τη μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες!


Ι.
 Στις χθεσινές εξαγγελίες του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το 2021 τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών-εργαζομένων κατά τρεις (3) μονάδες, δηλαδή από το 39,7% στο 36,7%.

ΙΙ. Ήδη, με τη διάταξη του άρθρου 48 του ν. 4670/2020 η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας παλιά δευτερομνημονιακή υποχρέωση (ν. 4046/2012, σελ. 713) για μείωση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών μέχρι 5 μονάδες, μείωσε από 1η Ιουνίου 2020 τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένων κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως:

-Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίστηκε κατά 0,48 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώθηκε σε 4,25% και κατανεμήθηκε κατά 2,69% στον εργοδότη και 1,56% στον εργαζόμενο.

-Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) του άρθρου 34 παρ. 4 περίπτωση β’ του ν. 4144/2013, η οποία μειώθηκε από την εισφορά που προβλέπεται στο άρθρο 7 (παρ. 1, περίπτωση β) του ν.δ. 2963/1954 και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ ΕΛΕΚΠ διαμορφώθηκε σε 1,20% και κατανεμήθηκε 0,85% υπέρ πρώην ΟΕΚ (ν.δ. 2963/1954) και 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ (ν. 678/1977 και άρθρο 7 του ν. 3144/2003).

Η μείωση αυτή του 0,90% κόστισε μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ 120 εκατ. € (ένα εξάμηνο) και συνολικά κατ’έτος οι απώλειες ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ από τη συγκεκριμένη μείωση (0,90%) θα είναι 250 περίπου εκατ. €!

Αν ληφθεί υπόψη ότι μία ποσοστιαία μονάδα προξενεί ετήσιες απώλειες στον ΕΦΚΑ ύψους 270 εκατ. €, τότε, με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση τριών (3) μονάδων, το 2021 θα έχουμε συνολικές απώλειες ύψους (270 εκατ. € Χ 3=) 810 εκατ. ευρώ, που μαζί με τη μείωση κατά 0,90% για το 2020, θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ!!

ΙΙΙ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά επιπλέον τρεις (3) μονάδες έρχεται στο μέσο μιας πρωτοφανούς σε ένταση και διάρκεια κρίσης στην αγορά εργασίας που -νομοτελειακά- θα οδηγήσει και σε κρίση στο σύστημα των συντάξεων.

Οι διεργασίες που συντελούνται στην αγορά εργασίας με την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τους θεσμούς αναστολής-«συνεργασίας» και τηλεργασίας, θα προξενήσουν μεγάλες απώλειες στα έσοδα του ΕΦΚΑ αλλά και του ΟΑΕΔ με μεγάλες συνέπειες στην εκκαθάριση των ήδη εκκρεμουσών 300.000 αιτήσεων για σύνταξη, μπροστά σε ένα πρωτοφανές για τα χρονικά του Ασφαλιστικού Συστήματος νέου κύματος φυγής δημοσίων υπαλλήλων και αυτοαπασχολουμένων προς τη σύνταξη.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα:

1ον)Ο ΕΦΚΑ για το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2020 έχει απώλειες από εισφορές ύψους 800 εκατ. €, ενώ εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες για το 2020 θα αγγίξουν το 1,5 δις €!

2ον)Ο ΕΦΚΑ οφείλει σήμερα 10 δις € στον ΟΑΕΔ από ήδη εισπραχθείσες και ΜΗ αποδοτέες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, όπως αποκάλυψε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ στην υπ’αριθ.πρωτ. 380/18-12-2019 ανακοίνωσή της.

3ον)Ο ΕΦΚΑ αδυνατεί να καταβάλει τις 300.000 περίπου αιτήσεις συνταξιοδοτικών παροχών.

4ον)Ο ΟΑΕΔ κατέγραψε επιπλέον απώλεια εσόδων εξ εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων για τους μήνες από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο του 2020 ύψους 100 εκατ. € (ήτοι 50% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019).

5ον)Ο ΟΑΕΔ λόγω των μειωμένων εσόδων και των οφειλομένων ύψους 10 δις € από τον ΕΦΚΑ, επιδοτεί μόνο το 11% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

IVΜε δεδομένα όλα τα παραπάνω, η εικόνα των δύο Οργανισμών (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ) είναι σίγουρο ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες όσο η χώρα μας θα βρίσκεται στη δίνη τής οικονομικής κρίσης και των συνταρακτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνεπώς, η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά τρεις (3) επιπλέον μονάδες το 2021, όπως εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός, σε αυτό το οικονομικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, αφού θα στερήσει από τον ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση 1 δις €!

Η κυβέρνηση οφείλει να ΜΗΝ προβεί στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς επίσης και να ακυρώσει το σχετικό άρθρο 48 του νέου ασφαλιστικού νόμου Βρούτση 4670/2020 (δηλαδή να ακυρώσει τη μείωση 0,90%), έστω και αν αυτές επιβλήθηκαν επί «συνεισπραττομένων» εισφορών. Διαφορετικά, θα πρέπει να νομοθετήσει ότι οι απώλειες θα αναπληρωθούν ΠΛΗΡΩΣ από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού!!

Σε αντίθετη περίπτωση, ευλόγως ο καθένας θα συμπεράνει ότι πρόκειται περί προμελετημένης και συνειδητής επιλογής τής κυβέρνησης τής ΝΔ, που στοχεύει στη δραστική συρρίκνωση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών. Η αδυναμία τους να καταβάλλουν τα οφειλόμενα και να εκκαθαρίσουν τις χιλιάδες εκκρεμούσες αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί τους προσεχείς μήνες ως αφορμή για έναρξη της συζήτησης περί μείωσης  των συντάξεων.

Ήδη, από αρμόδιους και κυβερνητικούς παράγοντες και από προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ, έχει ανοίξει σχετική …φιλολογία για δήθεν «άνοιγμα του Ασφαλιστικού», παρά το γεγονός ότι, κατά τη συζήτηση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου 4670/2020, ο ίδιος ο υπουργός εργασίας κ.Ιωάννης Βρούτσης -επικαλούμενος μάλιστα και σχετικές αναλογικές μελέτες- διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό ότι με τη …νέα μεταρρύθμισή του επέλυσε το Ασφαλιστικό Ζήτημα τής χώρας μέχρι το 2070!!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να ΜΗΝ υλοποιήσει τη σκληρή αυτή εξαγγελία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες το 2021, μέσα σ’αυτή την κρίσιμη για την οικονομία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία συγκυρία, καθώς και να καταργήσει τη σχετική ρύθμιση του άρθρου 48 του ν. 4670/2020, ακυρώνοντας και τη μείωση των εισφορών κατά 0,90% που στερεί πολύτιμα (αν και μικρά) κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, στράτευσης, μητρότητας, οικογενειακά επιδόματα) από φτωχές οικογένειες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα!

Άλλως οφείλει να ανακοινώσει ΑΜΕΣΑ και να νομοθετήσει ότι οι απώλειες του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ θα καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Πρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …