Με ρήτρα απασχόλησης η επιδότηση των εισφορών

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση ● Από σήμερα η πίστωση της αναλογίας δώρου Πάσχα που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις ● Αναδρομικά 11 μηνών και στους συνταξιούχους του Δημοσίου ανακοίνωσε ο υπ. Εργασίας.

Kατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ρύθμιση για τη θέσπιση του προγράμματος δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας, με κίνητρο την επιδότηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών για ένα εξάμηνο και με πρόσθετη επιδότηση 200 ευρώ για κάθε μία πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου.

Η ρύθμιση περιορίζει τη δυνατότητα υποκατάστασης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με νέες επιδοτούμενες προσλήψεις, καθώς προβλέπει ότι ο αριθμός των ενεργών θέσεων εργασίας στην επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να είναι ο ίδιος με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολεί κατά τη δημοσίευση της νομοθετικής ρύθμισης.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει από το 2021. Συνυπολογίζοντας τη μείωση που ήδη εφαρμόζεται κατά 0,90, η συνολική επιβάρυνση ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 36,66%. Η μείωση θα αποσπάσει περίπου 800 εκατ. από τα ταμεία του ΟΑΕΔ. Στον πίνακα, το μηνιαίο όφελος σε ευρώ για εργοδότη και εργαζόμενο

Δεν προσμετρώνται οι λύσεις σύμβασης εργασίας εξαιτίας συνταξιοδότησης, θανάτου ή οικειοθελούς αποχώρησης και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Φυσικά η ρήτρα ισχύει για τον αριθμό εργαζομένων αλλά όχι και για τη διατήρηση των ίδιων προσώπων. Επίσης, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακριτικών νησιών.

Επιδότηση

Σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων, χθες, από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, το νέο πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών σε 100.000 θέσεις εργασίας, κόστους 345 εκατ. ευρώ έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

■ Αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμό, και επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου εργαζόμενου για 6 μήνες έπειτα από δήλωση που θα κάνει η επιχείρηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

■ Εάν η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, τότε επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.

■ Μετά το πέρας των 6 μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δυο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν.

■ Οι εργαζόμενοι που θα τοποθετηθούν στις νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά ούτε και οι συμβάσεις εργασίας τους μπορούν να τεθούν σε αναστολή.

■ Η επιχείρηση που θα προβαίνει σε νέες προσλήψεις, πρέπει υπευθύνως να δηλώνει ότι:

  • α) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη ή να έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένες τυχόν οφειλές της προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ,
  • β) θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα επιδοτείται η νέα θέση εργασίας.

■ Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει 1.10.2020 και θα τρέχει μέχρις εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

■ Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επιδόματα αδείας.

Επίσης, ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε τα εξής:

■ Από σήμερα αρχίζει σταδιακά να καταβάλλεται από το Δημόσιο το δώρο του Πάσχα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 98 εκατ. ευρώ σε 182.179 επιχειρήσεις.

■ Υπεγράφη η Απόφαση για την επέκταση καταβολής των επιδομάτων ανεργίας σε όσους δικαιούχους το επίδομα τους έληξε Ιούνιο,Ιούλιο ή Aύγουστο. Οι λογαριασμοί τους θα πιστωθούν αυτόματα από τον ΟΑΕΔ.

■ Τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά που προκύπτουν από τα νέα περισσότερο ανταποδοτικά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

■ Τον Οκτώβριο θα δοθούν σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορούν μνημονιακές περικοπές σε κύριες συντάξεις για το ενδεκάμηνο 2015-2016. Συγκεκριμένα θα αφορά τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα συνολικού ύψους 892 εκατ. ευρώ και του δημόσιου ύψους 496 εκατ. ευρώ. Η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024

Οι άνδρες ανήλθαν σε 345.445 άτομα (ποσοστό 35,4%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 630.928 άτομα …