Αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη, ενώ ξεπέρασαν τα 30 εκατ. οι μολύνσεις διεθνώς

Ακόμη ένα ψυχολογικό όριο -αν έχουν πια σημασία και τα όρια- έσπασε όσον αφορά την πανδημία, καθώς σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν απόψε τα 30 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν την αρνητική πρωτιά, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο και πολύ σοβαρό επικίνδυνο κύμα, που αναγκάζει τις χώρες να λαμβάνουν νέα και αυστηρότερα μέτρα, αν και τα μέτρα ακόμη περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει το Reuters, στις 22.45 ώρα Ελλάδας είχαν καταγραφεί 30.000.062 κρούσματα Covid-19 σε όλον τον κόσμο ενώ 943.086 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα καταγράφονται στις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία, που είναι κατά σειρά οι τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ τα κρούσματα ανέρχονται στα 6.650.570 (με 197.364 θανάτους), στην Ινδία στα 5.118.253 (με 83.198 θανάτους) και στη Βραζιλία στα 4.419.083 (134.106 θάνατοι).

Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στη Γαλλία

Ακόμη 50 άνθρωποι πέθαναν από τον νέο κορονοϊό στη Γαλλία, όπου καταγράφηκαν 10.593 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός-ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Συνολικά, τα κρούσματα στη Γαλλία ανέρχονται σε 415.481. Συνολικά έχουν πεθάνει 31.095 Γάλλοι.

Η κατακόρυφη άνοδος των μολύνσεων συνδέεται σε κάποιο βαθμό και με το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα τεστ που διενεργούνται, καθώς με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης γίνονται δωρεάν.

AP Photo/Michel Euler

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις αποτελούν σημαντική πηγή κρουσμάτων Covid-19, ενώ η εξάπλωση της νόσου επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση… όπου το μόνο που μπορώ να ζητήσω είναι να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας, ιδίως στο να μειώσετε τον αριθμό των ανθρώπων τους οποίους βλέπετε καθημερινά», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εάν ο καθένας μείωνε τον αριθμό κοινωνικών επαφών που είχε, αυτό θα βοηθούσε στο να περιοριστεί η διασπορά του ιού», πρόσθεσε.

Υψηλά νούμερα στην Ελλάδα

Τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε η Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 359 νέα περιστατικά (το υψηλότερο νούμερο είχε καταγραφεί πριν από μία εβδομάδα: 372), εκ των οποίων τα 212 στην Αττική η οποία αναδεικνύεται στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα. 

Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά δύο, στους 69, επίσης αριθμός ρεκόρ, ενώ εννέα ασθενείς υπέκυψαν μόνο το τελευταίο 24ωρο.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική και άλλες περιφέρειες, δήλωσε ότι «όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική». Ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για νέο «lockdown».

O Τζόνσον θέλει να σώσει τα Χριστούγεννα

Οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν απότομα και στη Βρετανία, την πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης σε αριθμό νεκρών, με σχεδόν 41.700 θανάτους. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων υπερβαίνει το τελευταίο διάστημα το όριο των 3.000, ενώ την Τετάρτη ξεπέρασε και το όριο των 4000.

«Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ξεπέρασε τους 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που ανακοίνωσε νέα, αυστηρότερα μέτρα για τη βορειοανατολική Αγγλία, ώστε να να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού.

«Ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα μπορέσει να απολαύσει τα Χριστούγεννα είναι να είμαστε σκληροί αυτή τη στιγμή», είπε και ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στην ταμπλόιντ The Sun.

Victoria Jones/PA via AP

«Επομένως, εάν μπορέσουμε (…) να σταματήσουμε τη δεύτερη καμπούρα της αραβικής καμήλας, να ισοπεδώσουμε τη δεύτερη καμπούρα. Αραβική καμήλα ή (Βακτριανή) καμήλα; Δεν θυμάμαι ποια από τις δύο έχει δύο καμπούρες», συμπλήρωσε.

Τα νέα μέτρα αφορούν περιοχές στη βορειοανατολική Αγγλία όπου διαμένουν σχεδόν 2 εκατ. κάτοικοι και από σήμερα Παρασκευή, σε πολλές περιοχές θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις μελών διαφορετικών νοικοκυριών και οι χώροι διασκέδασης θα παραμένουν κλειστοί μεταξύ 22.00 το βράδυ και 05.00 το πρωί.

Νέα μέτρα στην Αυστρία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε νέα και σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Τα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή μόνον δέκα ατόμων σε εκδηλώσεις και ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, όπως επίσης την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας, αλλά και την κατανάλωση στην εστίαση μόνον από καθήμενους.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν συνολικά 876 νέες μολύνσεις, όπου πλήττονται περισσότερο τα ομόσπονδα κρατίδια Τιρόλο, Φόραλμπεργκ και Βιέννη.

Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις προβλέψεις που κάνουν οι επιστήμονες είπε ότι «έχουμε πολύ μεγάλο άνοιγμα στις προβλέψεις. Αν παραμείνουν γραμμικές για τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα υπάρχουν 650 έως 660 λοιμώξεις την ημέρα, ενώ μία άλλη εκδοχή υποθέτει μία σημαντική αύξηση - έως και 1.500 περιπτώσεις μόλυνσης την ημέρα», εξηγώντας γιατί είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα, ώστε να αποφευχθεί νέα έξαρση κρουσμάτων στη χώρα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Υποκρισία οι δηλώσεις Κασσελάκη

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ άσκησε κριτική σε δηλώσεις του Στέφανο Κασσελάκη περί καπηλείας του …