Σχοινάς για Τουρκία: Θα υπάρξουν συνέπειες, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης

Στο σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς στο πλαίσιο τουThessaloniki Helexpo Forum σημειώνοντας ότι «θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης». 

Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα, θα ορίσει την συνολική στρατηγική της Ε.Ε. απέναντι στη Τουρκία στέλνοντας ένα σαφλές μήνυμα στην Άγκυρα. «Ως τότε η Τουρκία οφείλει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να είναι ένας προκλητικός και ενοχλητικός γείτονας ή ένας αξιόπιστος, σύμμαχος και εταίρος. Μια χώρα που κοιτά συνειδητά προς τη δύση, και δεν μπλοφάρει κοιτώντας να κερδίσει σε ανατολίτικα παζάρια που δίνουν την εντύπωση ότι γυρίζει τη πλάτη της σε όσους θέλουν να τη βοηθήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι «σας διαβεβαιώ ότι η γραμμή της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη σε αυτό, σε πλήρη συμφωνία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους οποίους και ενημέρωσα εκτενώς, εφ όλης της ύλης, την περασμένη Δευτέρα. Οι Τούρκοι γείτονες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος. Η ακλόνητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήδη παράγει αποτελέσματα».

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πρόδρομα σημάδια αποφόρτισης από την πλευρά της Τουρκίας να παγιωθούν και προειδοποίησε ότι «σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες».

Τέλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις προκλήσεις της Τουρκίας, λέγοντας πως πρόκειται για τακτικές και ρητορική που θυμίζουν 19ο και όχι 21ο αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Προκλητικός, υποκριτής, κυνικός ο κ. Καραμανλής

Το σχόλιό της για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Βουλή "Προκλητικός, υποκριτής και κυνικός", αναφέρει …