Υψηλό τετραμήνου σε κρούσματα στη Βρετανία, επείγουσα βοήθεια ζητά η Ισπανία

Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, τα κρούσματα στην Ευρώπη ♦ Νέα μέτρα από την Πέμπτη στη Βρετανία ♦ Αυστηροί οι περιορισμοί στην ισπανική πρωτεύουσα.

Καλπάζει ο κορονοϊός στον πλανήτη, με τις κυβερνήσεις των χωρών να δείχνουν ανήμπορες μέχρι σήμερα να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που το πολυπόθητο εμβόλιο αργεί ακόμα να παρασκευαστεί.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.  Συνολικά 5.000.421 κρούσματα νέου κορονοϊού και 227.130 θάνατοι από COVID-19 έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Από τα κρούσματα αυτά περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί στη Ρωσία (1.122.241 κρούσματα, 19.799 νεκροί), στην Ισπανία (682.267 κρούσματα, 30.904 νεκροί), στη Γαλλία (502.541 κρούσματα, 31.416 νεκροί) και στη Βρετανία (403.551 κρούσματα, 41.825 νεκροί).

Περισσότερα από 380.000 νέα κρούσματα έχουν καταμετρηθεί τις επτά τελευταίες μέρες, και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται σε διάστημα μιας εβδομάδας στην Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η πανδημία. 

Στα ύψη τα κρούσματα στη Βρετανία

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα άλλα 6.178 νέα κρούσματα της νόσου του κορονοϊού στη χώρα. Πρόκειται για την υψηλότερη ημερήσια καταγραφή νέων μολύνσεων από την 1η Μαΐου. Χθες, τα κρούσματα ανέρχονταν σε 4.926.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την εφαρμογή των επιπλέον αυστηρών μέτρων που δρομολόγησε η βρετανική κυβέρνηση, καθώς οι επιδημιολόγοι προειδοποίησαν ότι η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να καταγράφει 50.000 κρούσματα την ημέρα από τον Οκτώβριο και 200 θανάτους από τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (που απέρριψε το ενδεχόμενο πλήρους καραντίνας), είναι τα εξής: 

  • Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.) θα κλείνουν στις 10 το βράδυ, αλλά θα μπορούν κάνουν delivery έως αργά
  • Στα εστιατόρια και τα μπαρ δεν θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι πάνω από 6 άτομα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
  • Περιορίζεται ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους από 30 άτομα στο μισό (15), αλλά οι κηδείες θα μπορούν να τελούνται με έως 30 άτομα παρόντες.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και σε όλο το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών και νοσοκομείων, αλλά για τους οδηγούς και επιβάτες ταξί.

Σήμα κινδύνου από την ισπανική πρωτεύουσα

Οι αρχές στην περιοχή της Μαδρίτης στην Ισπανία ζήτησαν επείγουσα βοήθεια για να προσλάβουν εκατοντάδες γιατρούς από άλλες περιοχές, ενώ επιδιώκουν και την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς εξετάζουν ένα τοπικά lockdown σε περισσότερες περιοχές. 

Ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας Ιγνάθιο Αγουάδο ανακοίνωσε πως η περιφερειακή κυβέρνηση θα ζητήσει αύριο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την κεντρική κυβέρνηση, την «επείγουσα υλικοτεχνική στήριξη του στρατού για την (…) διεξαγωγή τεστ και βασικών εργασιών απολύμανσης» στις πλέον πληγείσες ζώνες. Η Μαδρίτη θα ζητήσει, επίσης, την ανάπτυξη 220 αστυνομικών για την τήρηση της καραντίνας και των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ σε ορισμένες περιοχές. Πρόσθεσε πως η περιφέρεια χρειάζεται 300 γιατρούς που είχαν εργαστεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά που δεν μπορούσαν να τους προσλάβουν αμέσως λόγω των συγκεκριμένων κανονισμών που ισχύουν στην Ισπανία.

Σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας και των περιχώρων της έχουν υποβληθεί από τη Δευτέρα σε αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους. Οι περισσότεροι από 850.000 κάτοικοι, τους οποίους αφορά το μέτρο (εκ των 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων στην περιοχής), δεν μπορούν να φύγουν από τη συνοικία τους, εκτός κι αν πρόκειται για πολύ συγκεκριμένους λόγους: να πάνε στη δουλειά τους ή για σπουδές, να πάνε στον γιατρό, να ανταποκριθούν σε κλήτευσή τους ή να ασχοληθούν με πρόσωπα τα οποία εξαρτώνται από αυτούς. 

Σημειώνεται ότι η περιφέρεια της Μαδρίτης είναι η πλέον πληγείσα στην Ισπανία από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

AP PHOTO

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ολλανδία

Εξαπλώνεται η πανδημία και στην Ολλανδία. Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα ημερήσια περιστατικά κορονοϊού κατέρριψαν σήμερα ιστορικό υψηλό με 2.357 να έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες 24 ώρες. Η χώρα έχει καταγράψει 100.597 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (RIVM).

Τα περιστατικά κορονοϊού αυξάνονται ταχέως από τα τέλη Αυγούστου εν μέσω ενός ευρύτερου δεύτερου κύματος στην Ευρώπη, προκαλώντας ελλείψεις διαγνωστικών τεστ και οδηγώντας τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να καλέσει τους πολίτες να ανακτήσουν ένα πνεύμα «επείγοντος» για την κοινωνική αποστασιοποίηση προκειμένου να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.

Μη υποχρεωτική η μάσκα στο Βέλγιο

Την ίδια ώρα, νέες αποφάσεις για την προστασία από τον κορονοϊό έλαβε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο του Βελγίου μετά από συνεδρίαση πέντε ωρών. Όπως αποφασίστηκε, από την 1η Οκτωβρίου η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους εκτός από τα πολυσύχναστα μέρη στα οποία δε μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα οποία θα καθορίζονται από τοπικές αρχές. Επιπροσθέτως, η καραντίνα μειώνεται σε επτά ημέρες από 14 κάτι όμως που δεν θα ισχύει εάν κάποιος βρεθεί θετικός στη νόσο COVID-19.

Αναφορικά με τις ιδιωτικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι δέκα ατόμων τηρώντας πάντα τις αποστάσεις. «Στην καθημερινή σας ζωή, μπορείτε να δείτε όλα τα άτομα που θέλετε. Αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις: διατηρήστε την απόσταση σας ανά πάσα στιγμή και όταν αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να φοράτε μάσκα. Δεν μπορείτε να δείτε περισσότερα από 10 άτομα, στο ίδιο μέρος, την ίδια στιγμή. Αυτός ο κανόνας παραμένει», σημείωσε η πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές. Για τις εκδηλώσεις με κοινό επιτρέπονται μέχρι 200 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 400 σε εξωτερικούς.

Σε καραντίνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Σε προληπτική καραντίνα τέθηκε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, καθώς βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό μέλος της προσωπικής του ασφάλειας. Σύμφωνα πάντως με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στην εφημερίδα BILD, το πρώτο τεστ στο οποίο υπεβλήθη σήμερα ο κ. Μάας ήταν αρνητικό, ενώ, σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες του Βερολίνου, γίνεται διερεύνηση για ενδεχόμενα επιπλέον κρούσματα στο υπουργείο. Ήδη ανακοινώθηκε η ακύρωση του προγραμματισμένου για αύριο ταξιδιού του κ. Μάας στην Ιορδανία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να υπολογίζουν ότι στο εξής οι έλεγχοι θα είναι συστηματικότεροι και ότι θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, αν δεν φορούν τη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό.

Από τον Οκτώβριο θα πραγματοποιούνται συστηματικότεροι έλεγχοι σε τοπικό, περιφερειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές ανά τακτά διαστήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Γερμανίας. Αντιπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των κυβερνήσεων των κρατιδίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας και των συνδικάτων συμφώνησαν σήμερα στο Βερολίνο στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στην επιβολή των αντίστοιχων προστίμων. 

Με την κοινή τους απόφαση θέλουν να στείλουν μήνυμα της κοινής βούλησής τους να τηρείται ο κανόνας για τη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό, δεδομένου ότι τήρησή του έχει συμβάλλει στον περιορισμό της διάδοσης της Covid-19. Οι συστηματικότεροι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ανάλογα με την νομοθεσία των κρατιδίων σε όλα τα ΜΜΜ, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, στο μετρό, στις στάσεις μετρό, τραμ και λεωφορείων. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται το πρόστιμο 50 ευρώ.

 

 

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη για το Πρόγραμμα «Αιγίς»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο πιο αυστηρά επιχειρησιακό δόγμα με στόχο να αντιμετωπίζονται οι …