5 μύθοι για τις υφασμάτινες μάσκες καταρρίπτονται

Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τις μάσκες από τότε που οι εθνικοί οργανισμοί δημόσιας υγείας ανά τον πλανήτη συνέστησαν στους πολίτες να τις φορούν σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους, για να μειώσουν τη διασπορά του Covid-19.

Οι υφασμάτινες μάσκες δεν είναι ίδιες με τις χειρουργικές ή τις μάσκες N95, οι οποίες χρησιμοποιούνται από γιατρούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό. Οι υφασμάτινες μάσκες ενδέχεται να μη σας εμποδίσουν να εισπνεύσετε σωματίδια που φέρουν τον κορονοϊό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να τις φοράτε. O Aaron Hamilton, γιατρός της πανεπιστημιακής Cleveland Clinic, βάζει τα πράγματα στη θέση τους γύρω από ορισμένες κοινές παρερμηνείες για τις μάσκες.

Μύθος #1

Η χρήση υφασμάτινης μάσκας δεν είναι χρήσιμη

Η χρήση μιας μάσκας προσώπου από ύφασμα είναι ένας εύκολος τρόπος για να προστατεύσετε τους άλλους στην οικογένειά σας και την κοινότητά σας.

Ο νέος κορονοϊός του 2019 πιστεύεται ότι εξαπλώνεται κυρίως μέσω ιογενών σταγονιδίων που εξέρχονται από τη μύτη ή το στόμα των ανθρώπων όταν βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν. Οι υφασμάτινες μάσκες λειτουργούν ως φυσικό εμπόδιο για να σταματούν τα μεγάλα σταγονίδια από το να εκτοξεύονται στον αέρα, όπου κάποιος άλλος θα μπορούσε να τα εισπνεύσει και να μολυνθεί.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υφασμάτινες μάσκες μειώνουν τον αριθμό των μικροοργανισμών που κάποιος απελευθερώνει στον αέρα. Ετσι όσο περισσότερα άτομα φορούν μάσκες σε μια περιοχή, τόσο λιγότερα πιθανά ιογενή σταγονίδια εισέρχονται στον χώρο και τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να εκτεθεί κάποιος στον ιό.

Εάν φοράτε μάσκα είναι επίσης πιο δύσκολο να αγγίξετε τη μύτη και το στόμα σας, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα ένας τρόπος να εισέλθει ο ιός στον οργανισμό σας.

Mύθος #2

Η μάσκα μου πρέπει απλώς να καλύπτει το στόμα μου

Η μάσκα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας. Θα πρέπει να αγκαλιάζει το πρόσωπο σας, να είναι άνετη στα πλαϊνά του προσώπου σας και να μπορείτε να αναπνέετε χωρίς περιορισμούς.

Επιλέξτε μία που ασφαλίζει με λάστιχα πίσω από τα αυτιά.

Μη φοράτε τη μάσκα σας γύρω από τον λαιμό ή το πηγούνι σας ή πάνω από το κεφάλι σας - αυτό δεν προστατεύει κανέναν.

 

Μύθος #3

Εάν δεν είμαι άρρωστος, δεν χρειάζεται να φοράω μάσκα

Το θέμα είναι ότι μάθαμε πως δεν αρρωσταίνουν όλοι όσοι μολύνονται με τον κορονοϊό. Αναφορές από την Κίνα έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό εν αγνοία τους σε άλλους όταν βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν. Αυτός ο τρόπος μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς θεωρείται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη γρήγορη εξάπλωση του Covid-19.

Επομένως, επειδή δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιος έχει μολυνθεί, η καλύτερη επιλογή είναι να φορέσουμε όλοι μας μάσκες. Είναι μια πράξη που συμβάλλει σε μεγαλύτερο δημόσιο όφελος. Δείχνει ότι νοιαζόμαστε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί για τη δημόσια υγεία.

Μύθος #4

Εάν φοράω μάσκα, δεν χρειάζεται να κρατάω αποστάσεις ή να μείνω σπίτι

Οι μάσκες είναι μόνο ένα κομμάτι της στρατηγικής πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Δυστυχώς, δεν θα αποτρέψουν κανέναν από το να βήξει ή να φτερνιστεί επάνω σας και ενδέχεται να μη σας προφυλάξουν από το να αρρωστήσετε.

Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλα τα προτεινόμενα βήματα για την προστασία σας, συμπεριλαμβανομένης της σωστής κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν υπάρχει κόσμος γύρω σας, την αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Mύθος #5

Θα αρρωστήσω φορώντας μάσκα

Υπήρξαν κάποιες εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η χρήση μάσκας μπορεί να σας αναγκάσει να εισπνεύσετε εκ νέου το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέετε και να σας κάνει να αρρωστήσετε. Ενώ η εισπνοή υψηλών επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα είναι επικίνδυνη, αυτό είναι πολύ απίθανο να συμβεί από τη χρήση της υφασμάτινης μάσκας προσώπου - ειδικά εάν τη φοράτε μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν πρέπει να φορούν υφασμάτινες μάσκες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα παιδιά κάτω των 2 ετών, όποιος έχει αναπνευστικό πρόβλημα ή όποιος δεν μπορεί να βγάλει τη μάσκα χωρίς βοήθεια.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Metron Analysis: Προβάδισμα για τη ΝΔ - Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Πτώση για το ΠΑΣΟΚ - Πρώτος σε δημοτικότητα ο Μητσοτάκης και δεύτερος ο Κουτσούμπας Διατηρεί …