Η «Εφ.Συν.» στην Καρδίτσα: Καταστροφή και πόνο άφησε πίσω του ο Ιανός

Ένα οδοιπορικό της «Εφημερίδας των Συντακτών» στην Καρδίτσα, δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός».

Δρόμοι που κόβονται στη μέση, νερά που ακόμα τρέχουν από παντού με πρώην ρυάκια μερικά από τα οποία ακόμα και ντόπιοι αγνοούσαν να μετατρέπονται σε κανονικά ποτάμια και άγριες εικόνες που κόβουν την ανάσα.

Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του «Ιανού» τα χωριά της ορεινής Καρδίτσας συνεχίζουν να είναι ουσιαστικά αποκλεισμένα από πλευράς οδικής πρόσβασης και τα έργα αποκατάστασης πιθανότατα δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν πριν την έλευση του χειμώνα.

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στα χωριά του δήμου λίμνης Πλαστήρα και του δήμου Αργιθέας όπου οι κάτοικοι έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα, ύδρευση και κινητή τηλεφωνία και αισθάνονται ότι έχουν γυρίσει στη δεκαετία του 1950 καθώς οι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς και παραμελημένες στην περιοχή υποδομές καταστράφηκαν και πολλές γέφυρες κατέρρευσαν.

Φωτογραφίες Εφ.Συν. / Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Φωτογραφίες Εφ.Συν. / Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Το δημοσιογραφικό κλισέ «δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια» είναι λίγο για να περιγράψει την κατάσταση...Πολλοί εργαζόμενοι των δήμων και στα συνεργεία που εργάζονται πυρετωδώς για μία έστω πρώτη πρόχειρη αποκατάσταση μας υποδέχονται στα διάφορα σημεία και ρωτώντας τους «πως πάει» παίρνουμε συχνά την απάντηση«δεν πάει».

Φωτογραφίες Εφ.Συν. / Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Φωτογραφίες Εφ.Συν. / Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Φωτογραφίες Εφ.Συν. / Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Ο δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, κάνει έκκληση να μην ξεχαστεί η ορεινή Ελλάδα. Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, μας μιλά για αρχικές αποζημιώσεις «ψίχουλα» στους πληγέντες δήμους που αυξήθηκαν κατόπιν πιέσεων από τους περισσότερους αυτοδιοικητικούς, αλλά δεν είναι εύκολο να απορροφηθούν και να εκταμιευθούν ώστε να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης. Κάτοικοι μας παραπονιούνται ότι τα περισσότερα ΜΜΕ στράφηκαν στις επίσης μεγάλες καταστροφές μέσα στην Καρδίτσα και το γειτονικό Μουζάκι χωρίς να αναφερθούν στην κατάσταση που επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί στα ορεινά όπου ακόμα και το σήμα στο κινητό τηλέφωνο είναι πολλές φορές πολυτέλεια. Αρκετοί από τους αγρότες της περιοχής έχουν δει τη σοδειά τους να καταστρέφεται, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να μεταφέρουν ζωοτροφές.

Την Τετάρτη επισκέφθηκε τους πληγέντες δήμους ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Εάν η Πολιτεία αφήσει απλώς να σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, ο χειμώνας για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής θα είναι από δύσκολος έως οδυνηρός». Ο κ. Παππάς ζήτησε να στηριχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και να βοηθηθεί στα ζητήματα των μελετών για να  υπάρξει πάρα πολύ σοβαρή δουλειά για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Φωτογραφίες Εφ.Συν. / Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Φωτογραφίες Εφ.Συν. / Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …