Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη, ενώ η προοπτική εμβολιασμού είναι μακρινή

«Μην περιμένετε ότι αν υπάρξει εμβόλιο η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα την άνοιξη», προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες, την ώρα που η πανδημία όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά η διασπορά της είναι εκτεταμένη σε όλη την Ευρώπη. Αύξηση κρουσμάτων και στο Ιράν, ενώ ανησυχία προκαλεί στην Τουρκία η απόκρυψη των ασυμπτωματικών από τις ημερήσιες μολύνσεις.

Έρευνα της βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας αναφέρει ότι πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες για την πορεία την πανδημίας, ακόμη και αν πολύ σύντομα εγκριθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Εξηγούν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα μειώνονται σταδιακά, διότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Αν και με πρωτοφανείς ταχύτητες για πρώτη φορά στον κόσμο είναι σε εξέλιξη 200 προγράμματα ανάπτυξης εμβολίου, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «μπορεί ένα εμβόλιο να δίνει ελπίδες, αλλά πολλές φορές στην επιστήμη έχουν υπάρξει και αποτυχίες».

© Ana Prego | Dreamstime.com

Και παρά το γεγονός ότι μπορεί εντός της χρονιάς να έχουν εγκριθεί κάποια εμβόλια, ο μαζικός εμβολιασμός πιθανότατα θα ξεκινήσει του χρόνου και θα χρειαστούν μήνες μέχρι να φτάσει το εμβόλιο σε όλο τον πληθυσμό.

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία

Προς υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους προσανατολίζεται η περιφέρεια της Ρώμης, ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 2.548 νέες μολύνσεις -ο υψηλότερος αριθμός από τις 24 Απριλίου- και 24 θάνατοι. Την Τετάρτη τα κρούσματα ήταν 1.851, με 19 νεκρούς. 

Ο πρωθυπουργός Κόντε αναζητεί τρόπους να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τον Ιανουάριο, ώστε να αποφευχθεί έξαρση κρουσμάτων, ενώ ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, κάλεσε τους Ιταλούς «να αντέξουν άλλους οκτώ μήνες και να σφίξουν τα δόντια».

Αύξηση 9% στη Γαλλία

Η κατάσταση στη Γαλλία διαρκώς επιδεινώνεται, με 13,970 νέα κρούσματα, αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με την Τετάρτη, όταν οι μολύνσεις ήταν 12.845. Στο «κόκκινο» είναι το Παρίσι, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και τον υπουργό Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, να προειδοποιεί ότι αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί το Σαββατοκύριακο, η πόλη θα τεθεί σε κατάσταση «μέγιστους συναγερμού» και όλα τα μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν από τη Δευτέρα.

Εξήγησε ότι πολύ λίγες περιοχές έχουν γλιτώσει την ταχεία κυκλοφορία του κορονοϊού και ότι οι ομάδες πληθυσμού που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι νέοι και υγιείς, που δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο.

Η Μαδρίτη μπροστά στην καραντίνα

Την επιβολή καραντίνας έχει διατάξει για τη Μαδρίτη η ισπανική κυβέρνηση, ωστόσο λόγω των αντιδράσεων δεν έχει ανακοινώσει πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο, το οποίο πάντως αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες 48 ώρες.

Η απόφαση αφορά 10 δήμους της περιφέρειας της Μαδρίτης και αναμένεται η έκδοση της οριστικής απόφασης.

Ουρά για τεστ στη Μαδρίτη

AP Photo/Bernat Armangue

Μικρή μείωση στη Βρετανία

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται εδώ και μέρες στη Βρετανία, όπου για πρώτη φορά έπειτα από δύο μέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 7.000: 6.914 και 59 θάνατοι. Τις δύο προηγούμενες ημέρες είχαν δηλωθεί από 71 θάνατοι.

Καταγγελία για υποβάθμιση κρουσμάτων 

Ο σημαντικότερος ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας -Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (TTB)- και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, επέκριναν σήμερα την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Ερντογάν να ανακοινώνει ως κρούσματα του νέου κορονοϊού μόνο τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας.

Όπως σημείωσαν, με αυτή την τακτική την οποία παραδέχτηκε χθες το βράδυ το υπουργός Υγείας, κρύβεται το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας, με στόχο να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα και επικίνδυνες συνέπειες. Είναι σημαντικό να πούμε ότι όταν γίνεται η ανακοίνωση των ημερήσιων στοιχείων, προφανώς για λόγους επικοινωνιακούς, δηλώνονται πρώτα πόσοι έχουν αναρρώσει, μετά ο αριθμός των θανάτων και τελευταίος ο αριθμός των νέων μολύνσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη μείωση τους καλοκαιρινούς μήνες, τα κρούσματα στην Τουρκία αυξήθηκαν σε πάνω από 1.700 ημερησίως, σε επίπεδα αντίστοιχα με του Μαΐου, όταν είχαν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα μερικής καραντίνας. Με βάση την επίσημη καταμέτρηση, τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε περίπου 1.400 ημερησίως και οι θάνατοι κυμαίνονται γύρω στους 60-70.

Αγρότισσα στην Τουρκία

AP Photo/Burhan Ozbilici

Από τις 29 Ιουλίου, το υπουργείο Υγείας άρχισε να ανακοινώνει τον αριθμό των «ασθενών» –δηλαδή αυτών που ο Κοτζά χαρακτήρισε «συμπτωματικούς»– αντί για τον αριθμό των «κρουσμάτων», δηλαδή όλων όσων βγαίνουν θετικοί στο τεστ. Ο υπουργός είπε πάντως ότι μολονότι δεν ανακοινώνονταν τα ασυμπτωματικά κρούσματα, οι ομάδες ιχνηλάτησης κατάφερναν να τα απομονώνουν και να αποτρέπουν την επέκταση της ασθένειας.

Η ΤΤΒ, που εδώ και μήνες προειδοποιούσε για την ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων εκ μέρους της κυβέρνησης, τόνισε ότι οι αμφιβολίες της επιβεβαιώθηκαν. «Δεν κινήσατε μια διαφανή διαδικασία. Κρύψατε την αλήθεια. Δεν αποτρέψατε τη διάδοση αυτής της πανδημίας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Τούρκοι γιατροί και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων και των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, έλεγαν την τελευταία περίοδο ότι η επιδημία είναι χειρότερη απ’ ό,τι καταγράφεται στον ημερήσιο εθνικό απολογισμό, επικαλούμενοι τις συνθήκες στα νοσοκομεία και τα τοπικά στοιχεία. Ζητούσαν να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, πέραν της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της τήρησης των αποστάσεων. Τον Ιούνιο η Άγκυρα ήρε την καραντίνα τα Σαββατοκύριακα, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ξανάνοιξε τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Νέο ρεκόρ στο Ιράν

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η πανδημία ξανά και στο Ιράν, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τη νόσο κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ στο Ιράν, με 3.825 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της 22ας Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο 3.712 κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί σε μία ημέρα.

Επίσης, έχασαν τη ζωή τους 221 πολίτες, αυξάνοντας το σύνολο από την αρχή της πανδημίας σε 26.380 (461.044 κρούσματα). Το Ιράν να είναι η πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα της Μέσης Ανατολής.

Σε «ευαίσθητη φάση» η Ελβετία

Ανησυχία επικρατεί και στην Ελβετία, όπου αναμένεται από τον επόμενο μήνα να επιτραπούν ξανά οι συναθροίσεις άνω των 1.000 ανθρώπων.

Ο υπουργός Υγείας, Αλέν Μπερσέ, δήλωσε ότι η χώρα εισέρχεται σε «ευαίσθητη» φάση της επιδημίας και κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Όπως είπε, σε περίπτωση μόλυνσης «δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάναμε ένα λάθος, μπορεί να συμβεί». 
«Όμως, εάν προσβληθούμε (από τη νόσο), πρέπει να απομονωθούμε και κατόπιν εάν έχουμε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο που μολύνθηκε, πρέπει να μπούμε σε καραντίνα, να σεβόμαστε τη διαδικασία ιχνηλάτησης, να βοηθάμε όσους κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά», επισήμανε.

Σουηδία, μετρό

AP Photo/Andres Kudacki

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στη Σουηδία

Η Σουηδία είναι επίσης σε δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακοίνωσε 752 νέα κρούσματα Covid-19, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τον Ιούνιο, αν και δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό. Η χώρα μετρά 5.893 θανάτους από επιπλοκές της νόσου Covid-19.

Η Σουηδία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, απέφυγε την επιβολή καραντίνας, επιτρέποντας τη λειτουργία των περισσότερων σχολείων, εστιατορίων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η σημερινή αύξηση είναι η μεγαλύτερη από τις 30 Ιουνίου, όταν η Σουηδία είχε καταγράψει πάνω από 800 νέες μολύνσεις.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση της Prorata για την τηλεόραση του Attica

Νέα δημοσκόπηση της Prorata, για την τηλεόραση ATTICA TV Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές …