Covid-19: Αρνητικά ρεκόρ σε Γαλλία-Πορτογαλία, φέρνει πιο αυστηρά μέτρα η Γερμανία

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη με αρκετές χώρες να σπάνε θλιβερά ρεκόρ, ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως τα lockdown δεν αποτελούν πανάκεια. Ανησυχία για τη ασφυκτική πίεση στις δομές υγείας.

Η Γαλλία κατέγραψε ρεκόρ μολύνσεων σε ένα 24ωρο με 20.330 νέα κρούσματα και τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στα 691.977.

Ο αριθμός των θανάτων από τον ιό αυξήθηκε κατά 109, στους 32.630, ο υψηλότερος σε μία εβδομάδα, όμως χαμηλότερος από τα υψηλά των περίπου 150 νεκρών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Την ίδια ώρα, μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με τον νέο κορονοϊό, συν 240 με το σύνολο στους 7.864 σε πανεθνικό επίπεδο, ενώ ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 21 στους 1.448.

Ρεκόρ, όμως, κατέγραψε και η Πορτογαλία με τα 1.394 κρούσματα να αποτελούν την υψηλότερη καταγραφή για το τελευταίο εξάμηνο. 

Οι νεκροί στη χώρα ξεπέρασαν τους 2.000, ενώ οι υπηρεσίες Υγείας εκτιμούν ότι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, όπως γάμοι και βαπτίσεις ευθύνονται για το 67% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα  έστειλε μήνυμα με το βλέμμα στα… Χριστούγεννα και ζητώντας από τους συμπατριώτες του να μην οργανώσουν μεγάλες γιορτές εκείνες τις ημέρες.

Παράλληλα, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Στη γειτονική Ισπανία η κυβέρνηση κήρυξε σήμερα «κατάσταση συναγερμού» στη Μαδρίτη και σε πολλές άλλες πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα.

Η ανησυχία αυξάνεται και στη Γερμανία με την Άνγκελα Μέρκελ να αποφασίζει νέα δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τους δημάρχους μεγάλων πόλεων της χώρας, αποφασίστηκε υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, περιορισμός κυκλοφορίας και απαγόρευση πώλησης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από κοινού με τους Δημάρχους/Πρωθυπουργούς του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Βρέμης και τους Δημάρχους του Μονάχου, της Φρανκφούρτης, της Κολωνίας, του Ντίσελντορφ, του Ντόρτμουντ, του Έσεν, της Λειψίας και της Στουτγκάρδης, όπου διαπιστώνεται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αποφάσισε ότι όταν διαπιστώνονται 35 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα μίας εβδομάδας, ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» θα μεταβαίνει επιτόπου προκειμένου να εξετάζει τις ειδικές συνθήκες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Όταν τα νέα κρούσματα φθάσουν τα 50, θα επιβάλλονται νέοι περιορισμοί, οι οποίοι θα αφορούν τη διεύρυνση της υποχρέωσης για χρήση μάσκας και την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών και της πώλησης αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον, θα περιορίζεται περαιτέρω ο αριθμός συμμετεχόντων σε ιδιωτικές γιορτές. Σε περίπτωση που οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, θα υποστηρίζονται από ομοσπονδιακό προσωπικό. Αντίστοιχα, υποστήριξη από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα δέχονται οι τοπικές αρχές, εφόσον δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την τήρηση των μέτρων.

Παράλληλα, θα αυξηθούν τα τεστ σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης, ενώ θα επεκταθούν και στους επισκέπτες τους.

«Οι μεγάλες πόλεις και οι αίθουσες εκδηλώσεων αποτελούν τη σκηνή όπου θα δούμε εάν μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και έκανε λόγο για «ανησυχητική εικόνα». Επανέλαβε πάντως ότι παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης η διατήρηση της λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ τόνισε ότι για την ίδια τα παιδιά και η εκπαίδευσή τους είναι αυτή την εποχή το σημαντικότερο ζήτημα.

Όχι από τον ΠΟΥ στα τιμωρητικά lockdown

Από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε εκ νέου τις κυβερνήσεις για το θέμα των τιμωρητικών lockdown.
«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε –και κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο και το δεχόμαστε– αλλά αυτό που θέλουμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε είναι αυτά τα μαζικά λοκντάουν που είναι τόσο τιμωρητικά για τις κοινότητες, την κοινωνία και τους πάντες», τόνισε.

Ο Ράιαν χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να ανακόψουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. «Δεν υπάρχουν καινούριες απαντήσεις. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», είπε, προειδοποιώντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων.

Η Ευρώπη καταγράφει πλέον περισσότερα κρούσματα απ’ όσα η Ινδία, η Βραζιλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κομισιόν θέλει ευρωπαϊκό σύστημα επικίνδυνων περιοχών

Κι ενώ ο κορονοϊός επελαύνει σε πολλές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να προτείνει ενιαίο σύστημα και συντονισμένα μέτρα για τον περιορισμό των ταξιδιών.

Η γερμανική Die Welt φιλοξενεί δηλώσεις της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, η οποία προέτρεψε τα κράτη μέλη «να καταλήξουν σε συμφωνία άμεσα τις επόμενες μέρες. Ήρθε η ώρα να βρούμε μια λύση. Το οφείλουμε στους πολίτες της Ευρώπης», δήλωσε η Βέρα Γιούροβα, αναφερόμενη στις συστάσεις που εκδόθηκαν για «τον μεγαλύτερο συντονισμό σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα κοινά κριτήρια για τον προσδιορισμό των ζωνών κινδύνου».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, χρειάζεται μια κοινή προσέγγιση, καθώς η προηγούμενη πρακτική «είχε οδηγήσει σε απόλυτο χάος και χιλιόμετρα κυκλοφοριακής συμφόρησης στα σύνορα την άνοιξη στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού». Για αυτό το λόγο «χρειαζόμαστε ένα πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο σύστημα και όχι ένα καλειδοσκόπιο μεμονωμένων μέτρων», τόνισε σχετικά η Βέρα Γιούροβα.

«Έχουμε προτείνει έναν κοινό χάρτη με κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες ζώνες στην Ευρώπη», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος και εξήγησε ότι η βάση για έναν τέτοιο χάρτη με σηματοδότες κορονοϊού είναι ο ορισμός των κοινών κριτηρίων για το πότε μια περιοχή ή μια χώρα-μέλος κατηγοριοποιείται ως κόκκινη, πορτοκαλί και πράσινη ζώνη. Ανάλογα με το αντίστοιχο χρώμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, δεν θα συνιστώνται ταξιδιωτικοί περιορισμοί ή θα συνιστώνται διαβαθμισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί όπως τεστ κορονοϊού ή καραντίνα. Έχουμε προτείνει συντονισμό των μέτρων για τους ταξιδιώτες που μετακινούνται σε μια περιοχή κινδύνου ή μεταξύ δύο περιοχών κινδύνου, έτσι ώστε να αποφύγουμε να έχουμε διαφορετικούς κανονισμούς για τα τεστ κορονοϊού και την καραντίνα», επισήμανε και τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου να κλείσουν τα σύνορα. «Φυσικά είναι απαραίτητοι ορισμένοι περιορισμοί, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: Ο κορονοϊός υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και δεν θα τον ελέγξουμε κλείνοντας τα σύνορα, αλλά μόνο μέσω της συνεργασίας». Πολλοί Ευρωπαίοι βασίζονται στην ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ καθημερινά, για παράδειγμα οι φοιτητές ή όσοι μετακινούνται διασυνοριακά για εργασία, πρόσθεσε.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο προεκλογικό «πλάνο» επιστρέφει ο πρωθυπουργός – Οι στοχεύσεις και οι προσδοκίες

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των περιοδειών του για τις ευρωεκλογές θα επισκεφτεί σήμερα τη Λέσβο …