Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.10.2020 |

© Perry Toone | Dreamstime.com

Η αύξηση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη λόγω της έξαρσης της πανδημίας με αποκορύφωμα την  απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδι μέχρι τις 6 το πρωί σε περίπου 20 εκατομμύρια Γάλλους συνιστά αναμφίβολα το κυρίαρχο θέμα του σημερινού διεθνούς Τύπου, ενώ άλλα ζητήματα που ξεχωρίζουν είναι η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στις αμερικανικές εκλογές όπου ήδη 15 εκατομμύρια άτομα έχουν ψηφίσει, καθώς και οι τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό της Σάμου.    

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο του : «Υπουργοί και δημοτικοί άρχοντες συγκρούονται για την απειλή επιβολής νέων περιορισμών» με την εφημερίδα να τονίζει ότι το ευρύτερο Μάντσεστερ και το Λανκασάϊρ ετοιμάζονται για νέα σειρά περιοριστικών μέτρων τα οποία ενδέχεται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα. Μάλιστα ο δήμαρχος του ευρύτερου Μάντσεστερ κατηγόρησε τους υπουργούς της κυβέρνησης Τζόνσον ότι λαμβάνουν λανθασμένα μέτρα χωρίς να ενισχύουν οικονομικά τις επιχειρήσεις και τους πολίτες οι οποίοι θα πληγούν από αυτά. Σε έτερο πρωτοσέλιδο αποκλειστικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια μπορεί να κλείσουν για δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και τα μαθήματα να γίνονται μέσω Διαδικτύου.

Στη Γερμανία, «Η ζούγκλα της Σάμου» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου στην TAZ, ενώ στις εσωτερικές της σελίδες φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών. Στο σχόλιό της, η εφημερίδα σημειώνει: «Το ό,τι το λοκντάουν κάνει την κατάσταση χειρότερη (για τους πρόσφυγες) πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην ελληνική κυβέρνηση. Παρ 'όλα αυτά, εμμένει στο σχέδιό της και θέλει να χτίσει νέα στρατόπεδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιστός συνένοχος. Επισημαίνει ότι : «Αυτές τις μέρες η βροχή στη Λέσβο πλημμύρισε τον προσωρινό καταυλισμό. Η ΕΕ πρέπει να βρει έναν ανθρώπινο τόπο για τραυματισμένους από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις πρόσφυγες και μαζί με την Ελλάδα να τους πάρει από τα νησιά - τώρα. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα φέρει ο χειμώνας και πανδημία μαζί στους καταυλισμούς».

Στη Γαλλία κυρίαρχη είδηση στο σύνολο του Τύπου συνιστά το χθεσινό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν με το οποίο ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού της Λιόν της Μασσαλίας και 6 ακόμη μεγάλων πόλεων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Έτσι η Le Figaro γράφει στον τίτλο της : «Απαγόρευση της κυκλοφορίας για να ανακτήσουμε τον έλεγχο» και αναφερόμενη στο χθεσινό διάγγελμα του προέδρου Μακρόν επισημαίνει ότι χαρακτήρισε την όλη κατάσταση ως ανησυχητική, ανέλυσε την στρατηγική που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος και ανακοίνωσε ότι αρχής γενομένης από μεθαύριο Σάββατο σχεδόν 20 εκατομμύρια Γάλλοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Η Liberation από τη πλευρά της έχει, για το ίδιο θέμα τον εύστοχο τίτλο : «Καληνύχτα» και επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων , στη Λιόν τη Μασσαλία και 6 ακόμη μεγάλες πόλεις η παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα τιμωρείται με πρόστιμο.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ τέλος, η Washington Post γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Η συμμετοχή στην (ήδη εν εξελίξει) ψηφοφορία είναι τεράστια. Γράφει ότι καθώς 15 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τα εκλογικά τμήματα είναι τεράστια με το ρεκόρ να καταγράφεται στην Πολιτεία της Τζόρτζια, όπου οι πολίτες περίμεναν έως και 11 ώρες στην ουρά ! Η New York Post από την πλευρά της έχει τίτλο : «Λογοκρισία» και γράφει ότι Facebook και Twitter μπλόκαραν τις αναρτήσεις που κάνουν αναφορά στην φερόμενη εμπλοκή του γυιού του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ σε σκάνδαλο διαφθοράς.  

 

 

 

 

 

 

 

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Απάντηση του υπουργείου Ναυτιλίας στον κασσελάκη για τα νησιά

Δαπανούνται ετησίως περί τα 36 εκατομμύρια ευρώ για την σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, αναφέρει …