Στο κόκκινο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φόβο νέων lockdown-Απώλειες Χ.Α

Της Γωγώς Κατσέλη

Κόκκινα «βάφτηκαν» σήμερα τα ταμπλό των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ απώλειες καταγράφουν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street λόγω του αδιεξόδου για συμφωνία σχετικά με πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη και τη σταδιακή επαναφορά αυστηρότερων μέτρων. 

Αναλυτικά, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, η επίτευξη συμφωνίας για οικονομική τόνωση,  πριν από τις εκλογές, θα είναι δύσκολη εξαιτίας του «χάσματος» Δημοκρατικών και οι Ρεπουμπλικάνων.

Παράλληλα, το κλίμα δυσχαιρένει και η συνεχής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη και η επαναφορά αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. Ήδη, η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, με τις νοσηλείες στα νοσοκομείανα ξεπερνούν τις 9.000, για πρώτη φορά από τις 25 Ιουνίου, οδηγώντας τον πρόεδρο Μακρόν στην απόφαση να προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 6 το πρωί, σε Παρίσι και άλλες 8 μεγάλες πόλεις.  

Αντίστοιχα, στη δεύτερη από τις τρεις βαθμίδες περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού που ισχύουν στην Αγγλία θα τοποθετηθεί από τα ξημερώματα του Σαββάτου και το Λονδίνο, καθιστώντας αυστηρότερα και τα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η απαγόρευση συνάντησης σε κλειστό χώρο ατόμων που δε συγκατοικούν και η αποθάρρυνση των πολιτών από το να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας.

Υπό το παραπάνω κλίμα, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν απώλειες. Η Φρανκφούρτη βρίσκεται στο -3,1%, το Λονδίνο στο -2,4%, το Παρίσι στο  -2,6%, η Μαδρίτη στο -2,1% και το Μιλάνο στο -3,3%.

Αντίστοιχα, στη Wall Street ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 199,95 μονάδες ή 0,70%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,76%, ενώ ο Nasdaq κινείται στο -0,91%.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες της τάξεως του 2,14% έκλεισε και ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω των τουρκικών προκλήσεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 619,26 μονάδες (-2,4%), οι  τζίρος ανήλθε στα 52 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,6 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,31%, στις 1.462,73 μονάδες,και ο Mid Cap στις 898,96 μονάδες (-0,92%). Μεγαλύτερες απώλειες (-3,18%) κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης στις 280,66 μονάδες, σε επίπεδα κοντά σε αυτά που είχε φτάσει την περίοδο του lockdown. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το ευρώ υποχωρεί 0,12%, στα 1,0817 δολάρια

Το ευρώ βρίσκεται στα 163,4640 γεν, στο 0,8551 με τη στερλίνα και στο 0,9768 με …