Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, ενώ η Κομισιόν ζητά κοινούς κανόνες για καραντίνα

Κολονία, Γερμανία

AP Photo/Martin Meissner

Το ένα μετά το άλλο χτυπάνε τα καμπανάκια για την πανδημία στην Ευρώπη, όπου οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, εντείνοντας την ανησυχία εν όψει του χειμώνα. Ήδη ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος οι θάνατοι να ξεπεράσουν κατά τέσσερις ή πέντε φορές αυτούς που καταγράφηκαν τον Απρίλιο, κατά την έξαρση του πρώτου κύματος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν αναγκαστεί να φύγει από τη σύνοδο κορυφής, διότι εκτέθηκε για δεύτερη φορά σε άτομο θετικό στον κορονοϊό, τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να υιοθετήσει κοινούς κανόνες για την επιβολή καραντίνας σε όλες τις χώρες-μέλη. Όπως τόνισε, η κατάσταση γίνεται διαρκώς «όλο και πιο ανησυχητική» και πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες για τα ταξίδια, τον τρόπο πραγματοποίησης τεστ και την επιβολή καραντίνας.

Ημερήσιο ρεκόρ στη Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες ότι η συμπεριφορά τους είναι αυτή που θα κρίνει πώς εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα, μετά την ανακοίνωση ότι σήμερα καταγράφηκαν 6.638 νέες μολύνσεις κορονοϊού, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον υψηλότερο από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή τα 6.294 κρούσματα της 28ης Απριλίου.

Επίσης καταγράφηκαν 33 θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο σε 9.710. Αν και οι αριθμοί αυτοί θεωρούνται σχετικά χαμηλοί, αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας και σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Γενς Σπαν τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε ανίσχυροι έναντι του ιού. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα, να κάνουμε κάθε μέρα τη διαφορά» τηρώντας τους κανόνες.

Χθες Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνεργασία με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ανακοίνωσαν μια σειρά από μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως περιορισμοί στο ωράριο μπαρ και εστιατορίων, αλλά και μείωση του αριθμού των προσώπων που επιτρέπεται να συγκεντρώνονται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Ασθενείς στη Γερμανία θα στέλνει η Ολλανδία

Την ίδια ώρα, ολλανδικά νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν τη βοήθεια γερμανικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων για τη φροντίδα ασθενών με κορονοϊό, καθώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 στη χώρα διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα, φτάνοντας τους 1.526. Η εισροή των ασθενών με Covid-19 ανάγκασε τα νοσοκομεία να αναστείλουν προγραμματισμένες επεμβάσεις και ορισμένοι θάλαμοι επειγόντων έχουν κλείσει προσωρινά.

Από σήμερα έχει τεθεί σε ισχύ στην Ολλανδία μερικό lockdown, λόγω της αύξησης-ρεκόρ των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Από σήμερα και για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια στη χώρα θα παραμείνουν κλειστά. Οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν υφασμάτινες μάσκες σε κλειστούς χώρους.

Τα ολλανδικά νοσοκομεία είχαν μεταφέρει ασθενείς στη Γερμανία και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη, όπως είχε κάνει και η Γαλλία, που ήταν από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο.

Διπλασιασμός θανάτων στην Ιταλία

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο 83 θανάτους, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με χθες, ενώ ο «έκρηξη» είχε και ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων: 8.804, δηλαδή 1.500 περισσότερα.

Τζουζέπε Κόντε

Olivier Hoslet, Pool via AP

Η ιταλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αρχικά ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, ωστόσο ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν απέκλεισε πλήρες καθεστώς καραντίνας, λέγοντας ότι «αν ο αριθμός των μολύνσεων και των νοσηλευόμενων αυξηθεί, ειδικά στις ΜΕΘ, θα βρεθούμε ξανά σε πολύ δύσκολη κατάσταση». 

18.980 νέα κρούσματα στη Βρετανία

Στη Βρετανία, όπου ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα, τοπικού και γενικού χαρακτήρα, το τελευταίο 24ωρο είχαν 18.980 νέα κρούσματα Covid-19 και 138 θάνατοι. 

Διπλασιασμός κρουσμάτων στην Τσεχία

Η Τσεχία είναι η χώρα της Ευρώπης που παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης μολύνσεων και από την αρχή του Οκτωβρίου έχει διπλασιάσει τα κρούσματα. Χθες κατέγραψε 9.544 νέα περιστατικά, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό.

Η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να στέλνει ασθενείς στο εξωτερικό καθώς αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ αναζητεί τρόπους για φροντίδα ασθενών που δεν έχουν ανάγκη να εισαχθούν σε ΜΕΘ εκτός νοσοκομείων.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυξήθηκε η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας

Αυξημένες κατά 6% οι πληρότητες το πρώτο τρίμηνο   Με μέση πληρότητα της τάξης …