Υψηλοί τόνοι με το «καλημέρα» για την πρόταση μομφής

Πυρά από την αντιπολίτευση, τόσο για το πτωχευτικό ν/σ, όσο και για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. • «Πετάξατε το γάντι στην ελληνική κοινωνία» είπε η Έφη Αχτσιόγλου απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών.

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Βουλή, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης για την πρόταση μομφής εις βάρος του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας εξαιτίας του ν/σ για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να μιλά για νόμο-έκτρωμα που έχει στόχο «να κατεδαφίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύει τους πολίτες στα μουλωχτά, σαν τους κλέφτες».

Σχεδόν το σύνολο των βουλευτών ενεγράφησαν να μιλήσουν στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης. Συγκεκριμένα, ενεγράφησαν 243 βουλευτές, χωρίς σε αυτούς να συνυπολογίζονται οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία και το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα της Κυριακής με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και του πρωθυπουργού.

Κόντρες και... φούστες

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης και ειδικά εναντίον του υπουργού Οικονομικών, τόσο για το πτωχευτικό ν/σ, όσο και γενικότερα για την πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία στον τομέα της οικονομίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην οικονομική ύφεση, στην αύξηση της ανεργίας, στην αδυναμία επιβίωσης για εκατοντάδες επιχειρήσεις κ.ά. Από τα σχόλια των βουλευτών δεν έλειψαν οι αναφορές σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά, ρίχνοντας συνεχώς βολές κατά του Μαξίμου. 

Από την πλευρά τους τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές της Ν.Δ. επιχείρησαν να πείσουν πως όλα βαίνουν καλώς στα θέματα της οικονομίας, όπως και στα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς υποστήριξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση μομφής απλώς για να σκεπάσει τα εσωτερικά του προβλήματα, και όχι γιατί το νέο ν/σ βάζει οριστικό τέλος –μεταξύ άλλων αρνητικών για την κοινωνία, διατάξεων– στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Σημειώνεται ότι ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσφέρουν την αναμενόμενη στήριξη στον υπουργό κ. Σταϊκούρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν ήθελε να στηρίξει τον υπουργό του, θα έπρεπε να είναι στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης, και να απαντήσει στη Βουλή, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος

EUROKINISSI

«Ο πρωθυπουργός σας δεν σας καλύπτει, παρότι σας χειροκροτά», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας πως όταν οι αντιπολιτεύσεις καταθέτουν ενστάσεις μομφής κατά υπουργών και μάλιστα κρίσιμων, τότε ο εκάστοτε πρωθυπουργός τις μετατρέπει σε προτάσεις εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Σπήλιου Λιβανού, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χώθηκε κάτω από τη φούστα του κ. Βαρουφάκη» και πως ταυτίζεται μαζί του «γιατί μαζί κατέστρεψαν τη χώρα το 2015». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, παρότρυνε τον κ. Λιβανό να αντικαταστήσει την λέξη «φούστα» από τη λέξη «φουστανέλα», για τα πρακτικά, «λόγω της ηπειρώτικης καταγωγής του Ευκλείδη Τσακαλώτου».

Τα παραπάνω σχόλια προκάλεσαν την οργή του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά του κ. Λιβανού, όσο και εναντίον του κ. Τασούλα. «Προφανώς θέλετε να μας προσβάλλετε. Αλλά η μόνη προσβολή είναι να συνεχίζετε την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης στον Ζακ, την Τζάκυ Κωστόπουλου. Το γεγονός ότι ομοφοβικά και μισαλλόδοξα σχόλια ξεστομίστηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής, σε οποιαδήποτε χώρα θα ήταν λόγος παραίτησης και καλά έκανε και έφυγε από την αίθουσα, μόλις τα είπε αυτά. Καλώ να διαγραφούν, όχι μόνο από τα πρακτικά, αλλά και από την σκέψη, την πρακτική και τον δημόσιο λόγο», είπε ο κ. Αρσένης.

Απέφυγε την ουσία ο Σταϊκούρας, επέλεξε τις βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ 

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την πρώτη του τοποθέτηση για την εις βάρος του πρόταση μομφής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της προστασίας στην πρώτη κατοικία και υποστήριξε ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι υπέρ των τραπεζών και εναντίον της κοινωνίας.

Αχτσιόγλου: Δίνετε τη χαριστική βολή στην κοινωνία

Κατά την ομιλία της, η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του κ. Σταϊκούρα. Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ανασφάλεια των πολιτών, για χιλιάδες ανέργους και για το ένα τρίτο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βρίσκεται σε απόγνωση, εν μέσω των συνεπειών που έχουν δημιουργήσει στην οικονομία, τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού. 

EUROKINISSI

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στη κοινωνία με το πτωχευτικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί πρόκληση εν μέσω πανδημίας, καθώς μεταξύ άλλων καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

«Πετάξατε το γάντι στην ελληνική κοινωνία» είπε η υπουργός απευθυνόμενη στον κ. Σταϊκούρα, προσθέτοντας με νόημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι, εννοώντας την πρόταση μομφής κατά του υπουργού. 

Τσακαλώτος: Δεν έδωσε καμία απάντηση ο υπουργός

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν έδωσε κανένα επιχείρημα, ούτε απάντησε στα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα τον εγκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας» γιατί ο ίδιος και οι βουλευτές της ΝΔ ήταν αυτοί που καλούσαν τον κόσμο να βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες το 2015, μιλούσαν για χάος και τέταρτο μνημόνιο, και κατέβαιναν σε συλλαλητήρια για τις Πρέσπες.

EUROKINISSI

Θύμισε ότι ο κύριος Γεραπετρίτης είπε ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσαν όλοι και όλες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά του ιδίου στην ουσία. Και απάντησε ότι «η μόνη μομφή εναντίων μας είναι ότι χαλάμε το σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη». Τέλος, κατά την τοποθέτησή του καυτηρίασε το πόσο θάβουν συγκεκριμένα φιλοκυβερνητικά μέσα το θέμα της πρότασης δυσπιστίας, για να καταλήξει ότι «δεν θα επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να κρύψει το νομοσχέδιο από την κοινωνία».

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών άλλων κομμάτων

Από την πλευρά του, ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «άστοχη κίνηση» την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, σχολιάζοντας πως ουσιαστικά ενισχύει τη θέση του υπουργού. Μεγαλύτερο «καρφί» όμως επιφύλαξε στη Ν.Δ. χαρακτηρίζοντας «περίεργη» τη στάση της κυβέρνησης που «δεν καλύπτει τον υπουργό της». 

Ο Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα αναπτύξει τη δική του επιχειρηματολογία. 

EUROKINISSI

Οξεία κριτική σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕΧρήστος Κατσώτης. Τα λαϊκά στρώματα, που ζουν σε ένα πέλαγος προβλημάτων και αδιεξόδων, δεν μπορεί να εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις, «που τις εμπιστεύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τώρα τη ΝΔ, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, πιο μπροστά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ή και όλους μαζί. Με τις όποιες διαφορές σας», είπε ο κ. Κατσώτης απευθυνόμενος στα κόμματα αυτά, «οι πολιτικές σας συναντιούνται στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Αυτό, σημείωσε, «υπηρετεί και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα. Έρχεται να αρπάξει ότι έχει απομείνει. Κινητή και ακίνητη περιουσία, σπίτια, γη, μηχανήματα και άλλα, από όσους βρέθηκαν - εξαιτίας της ανατροπής, που επέφερε στη ζωή τους η πολιτική όλων σας - σε αδυναμία να πληρώσουν το δάνειό τους, τα χρέη προς τη εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία». Τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβερνητική πολιτική εν συνόλω και όχι μόνο την οικονομική πολιτική.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα ως «κατάπτυστο, απαράδεκτο και ληστρικό», τονίζοντας ότι «γι' αυτό εμείς στην Ελληνική Λύση οι 10 βουλευτές, κάναμε χρήση του δικαιώματός μας καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας».

«Είναι πράγματι αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο που παίρνει τα σπίτια των ανθρώπων και φτωχοποιεί την μεσαία τάξη. Πρώτοι καταθέσαμε το αίτημα όταν όλοι σιωπούσαν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε μετά, πίσω από εμάς» σημείωσε.

Αυτό που βιώνουμε είναι το θέατρο του μνημονιακού παραλόγου, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νέο πτωχευτικό, και την αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι θα το καταργήσει. Ο κ. Αρσένης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε να πάρει τα σπίτια των ανθρώπων τώρα, και πως αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή.

«Το νομοσχέδιο για την πτώχευση είναι χειρότερο και από τα προηγούμενα μνημόνια», είπε επίσης ο κ. Αρσένης και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να το «περάσει στα μουλωχτά».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …