Press Cafe: «Πώς συλλογάται ο Ρήγας: Επιστροφή στις πηγές»

Τις επόμενες ημέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, μία μελέτη πάνω στο έργο του Ρήγα Φεραίου σε συνδυασμό με το έργο μεγάλων διανοητών της Ευρώπης που τον επηρέασαν.

Η αναζήτηση νέων πηγών στο έργο του Ρήγα Βελεστινλή αποδίδει σημαντικά ευρήματα:

● Αποκαλύπτεται η πηγή των περίφημων δυο στίχων από τον Θούριο, «Καλλιό ’ναι μίας ώρας ελεύθερη ζωή,/παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή».
● Προσεγγίζονται νέα μεταφράσματα από έργα των Γάλλων εγκυκλοπαιδιστών.
● Πιστοποιείται η εξοικείωση του Ρήγα με το έργο του Βολταίρου και η μετάφραση μεγάλων αποσπασμάτων από τα κείμενά του.
● Δίνεται απάντηση στο πώς συνάντησε ο Ρήγας το «γνωμικό του Χάλερ» που σφράγισε το έργο του («Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»).
● Διατυπώνονται νέες σκέψεις για τη μυστική οργάνωση του Ρήγα και την προσωπική του σχέση με τη θρησκεία.

Αναλύεται επίσης η αρνητική στάση των εκπροσώπων της Ελληνορθόδοξης Ιεραρχίας.

Κυρίως, όμως, συνοψίζεται το πολιτικό σχέδιο του Ρήγα για μια πολιτειακή συγκρότηση της απελευθερωμένης Ελλάδας και των Βαλκανίων με βάση τα πιο προωθημένα προτάγματα του ριζοσπαστικού Διαφωτισμού.

▶ Ολοήμερο τηλεοπτικό αφιέρωμα για το «Οχι»

Το αφιέρωμα της COSMOTE TV για την επέτειο του «Όχι»

Την Τετάρτη, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το COSMOTE HISTORY HD θα παρουσιάζει βραβευμένα ιστορικά ντοκιμαντέρ και εκπομπές για τα γεγονότα της περιόδου, από τις 6 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Ξεχωρίζουν οι συμπαραγωγές της COSMOTE TV «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς - Κακόπετρος 28/8/1944» για τα εγκλήματα των ναζί στο χωριό Κακόπετρος της Κρήτης (14.00) και το «Ελληνοϊταλικός Πόλεμος: Με το χαμόγελο στα χείλη» (17.00).

Θα δούμε και παλαιότερα επεισόδια από τη «Μηχανή του Χρόνου», με θέμα το παρασκήνιο και τις άγνωστες πτυχές του ηρωικού αγώνα του ’40, ενώ στις 21.00 θα κάνει πρεμιέρα το νέο επεισόδιο της εκπομπής, αφιερωμένο σε μία από τις κρισιμότερες ελληνοϊταλικές μάχες, στο ύψωμα 731, κοντά στην Κλεισούρα.

Επίσης θα δούμε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά» (18.45) και τα ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι - Μνήμες κατοχής» (15.15), «Ο ηρωικός αγώνας του ’40» (11.00) και «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη» (06.00), που αφηγείται την ιστορία του επιστήμονα Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος σε ηλικία 4 ετών έχασε τους γονείς του στη σφαγή του Διστόμου.

Στις 10.00 θα προβληθεί και το «Υποβρύχιο “Παπανικολής”» της σειράς «Ενδοξα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού».

● Αλλά και απόψε στις 21.00, το COSMOTE HISTORY HD θα έχει νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» του Χρίστου Βασιλόπουλου με τα αίτια και το παρασκήνιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτόν αλλά και τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έναρξή του.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη 24.4.2024

Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες …