Στερούν το σχολείο από τα παιδιά τους λόγω… μάσκας

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδάκης με τον συντάκτη της «Εφ.Συν.» Μάριο Διονέλλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχεδόν 70 παιδιά στην Κρήτη δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μάθημα επειδή οι γονείς τους δηλώνουν αρνητές της μάσκας ● Έχουν ενημερωθεί οι κατά τόπους Εισαγγελίες Ανηλίκων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ● Σε πρώτη φάση, κοινωνικοί λειτουργοί θα έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες.

Εκτός σχολικού περιβάλλοντος παραμένουν για δεύτερο μήνα δεκάδες μαθητές στην Κρήτη, καθώς οι γονείς τους συνεχίζουν να τα κρατούν στο σπίτι, δηλώνοντας αρνητές της μάσκας. Το πρόβλημα αρχίζει πλέον να παίρνει σοβαρές διαστάσεις, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί και οι εισαγγελικές αρχές στο νησί, καθώς η μη εκπλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης συνιστά παραμέληση ανηλίκου και επιφέρει και ποινικές ευθύνες για τους γονείς.

«Σε πρώτη φάση θα υπάρξει παρέμβαση από κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι με εντολή της εισαγγελίας ανηλίκων θα μεταβούν στα σπίτια των αρνητών για να συζητήσουν με τους γονείς και τα παιδιά», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Μπελαδάκης, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Νομό Ηρακλείου, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ, όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος, δεκάδες μαθητές στο νησί δεν έχουν κάνει ούτε μία ημέρα μάθημα, κινδυνεύοντας ακόμα και να χάσουν την τάξη λόγω των απουσιών.

Η μη εκπλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης συνιστά παραμέληση ανηλίκου και επιφέρει (και) ποινικές ευθύνες για τους γονείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν στην «Εφ.Συν.» οι διευθυντές Εκπαίδευσης στους τέσσερις νομούς του νησιού, υπάρχουν 69 μαθητές οι οποίοι, αν και βρίσκονται στα μαθητολόγια, ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων δεν έχουν προσέλθει ούτε μια μέρα στις σχολικές αίθουσες. Αναλυτικά, στον Νομό Ηρακλείου υπάρχουν 35 παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και 8 παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου που δεν έχουν πάει ακόμα στο σχολείο λόγω της μάσκας. Στα Χανιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «λείπουν» 13 παιδιά και στη Δευτεροβάθμια 2, ενώ στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο σε παιδιά Δημοτικού με 10 και 1 περιπτώσεις αντίστοιχα.

«Δεν μιλάμε για παιδιά που έχουν δικαιολογημένη απουσία λόγω ιατρικών προβλημάτων ή που έχουν φέρει ένα σχετικό χαρτί από γιατρό. Πρόκειται για παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν προσκομίσει ένα έγγραφο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, χωρίς καμία νομική ισχύ, και με το οποίο μας δηλώνουν πως αρνούνται τα παιδιά τους να φορέσουν τη μάσκα και να γίνουν… πειραματόζωα» λέει ο κ. Μπελαδάκης.

Ήταν περισσότερα

Ο ίδιος εξηγεί πως με το άνοιγμα των σχολείων, τουλάχιστον στο Ηράκλειο, υπήρξε πολύ μεγαλύτερος αριθμός «αρνητών» της μάσκας και περίπου διπλάσια παιδιά που απουσίαζαν από τα σχολεία για αυτό τον λόγο. «Σιγά σιγά, οι περισσότεροι πείστηκαν και έστειλαν τα παιδιά τους. Ακόμα όμως ο αριθμός είναι μεγάλος και το ζήτημα μας απασχολεί πια σοβαρά, δεδομένου ότι έχουν ήδη περάσει 6 εβδομάδες μαθημάτων» λέει ο κ. Μπελαδάκης.

Σχετική ενημέρωση προς τις εισαγγελικές αρχές έχει στείλει και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Λασίθι Μανώλης Μακράκης, όπως αναφέρει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», για τις συνολικά 10 περιπτώσεις παιδιών που λείπουν από τα σχολεία της δικής του διοικητικής ενότητας. Στα Χανιά, η ομόλογός του Πόπη Ψαρουδάκη λέει στην «Εφ.Συν.»: «Το θέμα μας απασχολεί σοβαρά και κάθε Δευτέρα κάνουμε σχετική καταγραφή των περιπτώσεων που οι γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι λόγω της μάσκας και χωρίς κάποια ιατρική βεβαίωση. Πλέον περιμένουμε και σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες καθώς ο χρόνος κυλάει εις βάρος των παιδιών».

Συνολικά στην Κρήτη φοιτούν περίπου 95.000 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ως ποσοστό οι 69 μαθητές που λείπουν είναι κάτω του 1 τοις χιλίοις. Σε απόλυτους αριθμούς, πάντως, το υπουργείο Παιδείας οφείλει να παρέμβει ακόμα και για έναν μαθητή που λείπει αναιτιολόγητα από το σχολείο, ενώ ζητούμενο παραμένει το αν υπάρχει πλήρης καταγραφή του φαινομένου και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega   Στην …