Οι Αμερικανοί εκλέγουν τον επόμενο πρόεδρό τους

Εκτός από πρόεδρο οι Αμερικανοί καλούνται να εκλέξουν και 33 από τους 100 γερουσιαστές.

Από τις 33 έδρες που είναι υπό διεκδίκηση σε αυτή την αναμέτρηση, οι 12 είναι των Δημοκρατικών και 23 των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι τώρα κατέχουν την πλειοψηφία συνολικά με 53 έδρες.

Για να αλλάξει η ισορροπία, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να καταφέρουν να διατηρήσουν τις έδρες που ήδη κατέχουν και να κερδίσουν άλλες 4, ή άλλες 3 εάν κερδίσει ο Μπάιντεν την προεδρία, δεδομένου ότι ο αντιπρόεδρος έχει την καθοριστική ψήφο εάν υπάρξει ισοψηφία. 

Οι αναλυτές έχουν εντοπίσει 16 έδρες που είναι πιθανό φέτος να χαθούν από το ένα ή το άλλο κόμμα: από αυτές οι 4 ανήκουν στους Δημοκρατικούς (Μινεσότα, Μίσιγκαν, Αλαμπάμα, Νιου Χάμσιρ) και οι 12 στους Ρεπουμπλικανούς (Μοντάνα, Κολοράντο, Αριζόνα, Τέξας, Κάνσας, Αιόβα, Κεντάκι, Μέϊν, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Τζόρτζια- Στην Αριζόνα και την Τζόρτζια θα γίνουν δυο εκλογές γερουσιαστών, για την αναπλήρωση της θητείας των θανόντων, που δεν έχει ολοκληρωθεί). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2016, εννέα έδρες άλλαξαν χέρια. Και τις 9 τις έχασαν οι Δημοκρατικοί και τις κέρδισαν οι Ρεπουμπλικανοί, που απέκτησαν και τον έλεγχο του σώματος. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Νέο βίντεο στο TikTok για την επιστολική ψήφο

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες Με νέο …