ΓΣΕΕ για απόφοιτους ΙΕΚ: 7 στους 10 δουλειές με λίγα χρήματα και χωρίς ασφάλιση 

Η πανδημία και οι επιπτώσεις στον εργασιακό τομέα έχουν φέρει τα «πάνω κάτω» στην αγορά εργασίας με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να «κυριαρχούν», τους μισθούς να μειώνονται δραματικά, την ανεργία να αυξάνεται συνεχώς και όσους νέους αναζητούν απασχόληση να αποδέχονται δουλειές με λίγα χρήματα ακόμη και χωρίς ασφάλιση όπως καταδεικνύει έρευνα του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ για τους απόφοιτους των ΙΕΚ της χώρας. 

Σύμφωνα με Έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για «την μετάβαση των αποφοίτων ΙΕΚ στην απασχόληση», που διενεργήθηκε το διάστημα 7-29 Μαϊου 2020, το 73,4% των καταρτιζόμενων σε ΙΕΚ δηλώνουν ότι θα αποδέχονταν εργασίες που δεν πληρούν καμιά από τις προτεραιότητες που αποζητούν.
Δηλαδή, οι  απόφοιτοι των ΙΕΚ σύμφωνα με την έρευνα πλήττονται από την ανεργία, υποαπασχόληση και πενιχρούς μισθούς, σε σημείο που κατά συντριπτική πλειοψηφία δηλώνουν ότι θα αποδέχονταν οποιαδήποτε εργασία, ακόμα κι αν δεν προσφέρει κανένα από τα στοιχεία που θεωρούν ως προαπαιτούμενα…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ

Το προφίλ του απόφοιτου ΙΕΚ

Το «προφίλ» που σκιαγράφησε η έρευνα των αποφοίτων είναι ένα σώμα που απαρτίζεται από γυναίκες (66,8%) μέσων και χαμηλών εισοδημάτων, μέσης ηλικίας 33 ετών, και μέσων και χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων.     Πρόκειται για άτομα που έχουν μεγάλη ανάγκη για πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Όσοι από αυτούς τους απόφοιτους βρήκαν απασχόληση, κυρίως αφορά σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Η απόκτηση δεξιοτήτων και η διεύρυνση γνώσεων είναι η βασική συνεισφορά της αρχικής κατάρτισης στην εύρεση εργασίας και ο ισχυρότερος λόγος είναι η εξειδίκευση στο αντικείμενο της κατάρτισης. 

Εξάλλου, οι φίλοι, γνωστοί, κοινωνικά δίκτυα και κοινωνικός περίγυρος εμφανίζονται ακόμα οι βασικοί φορείς προώθησης εύρεσης εργασίας.  

Μάλιστα, το 80% των ερωτηθέντων φοβούνται ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Το 73% προσπαθεί να το ξεπεράσει αυτό με σκληρή δουλειά. Το 58% επιθυμεί την υποστήριξη από την πολιτεία. Θεωρούν ότι ειδικότητες στον τομέα υγείας, όπως φαρμακεία ή νοσηλευτές θα έχουν μεγάλη ζήτηση, αντιθέτως με τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα που θα έχουν μικρή ζήτηση.Επίσης, 6 στους 10 αποφοίτους ΙΕΚ δεν έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ καθώς θεωρούν ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει μεγάλη απαίτηση για τέτοια πιστοποιητικά. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι οι εξετάσεις γίνονται μετά από 2-3 χρόνια και αφορούν κυρίως στο δημόσιο και στο ΑΣΕΠ.

Πάνω από 6 στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι από εκπαιδευτές, πρακτική άσκηση και πρόγραμμα σπουδών, επισημαίνουν δε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση καθώς πολλά έχουν ακόμα και 15 χρόνια να επικαιροποιηθούν και πρέπει να ακολουθούν τις εξελίξεις των ειδικοτήτων και των περιγραμμάτων.

Από τους ερωτηθέντες το 43% ήταν μισθωτοί και το 43,4% άνεργοι.

Επίσης, το 33,6% αναφέρει ότι βρήκε εργασία μέσα σε  6 μήνες από την αποφοίτηση.

Από όσους εργάζονται το 56,2% έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου, και το 38% αορίστου χρόνου.  Το 23,8% εργάζεται στο δημόσιο και σχεδόν το ίδιο ποσοστό σε πολύ μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Μόλις το 35% κρατά την εργασία πάνω από 1 έτος.Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν ότι αξιοποίησαν τις γνώσεις τους στην πρώτη εργασία.  Το 71% των μισθωτών δηλώνει ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα τους έχει βοηθήσει.Το 68% των ανέργων αναφέρουν ότι δε βρίσκουν εργασία λόγω της οικονομικής κρίσης, το 58% λόγω έλλειψης εργασιακής εμπειρίας ενώ το 51,7% θεωρούν μη επαρκή την υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ και άλλους  φορείς.

9 στους 10 θεωρούν απόλυτα σημαντικό το να έχουν κοινωνική ασφάλιση στην εργασία τους και 8 στους 10 να ανταποκρίνεται η εργασία στα προσόντα τους και να έχει ικανοποιητικές αποδοχές. Μόλις 3 στους 10 που δεν βρήκαν εργασία μέσα σε έξι μήνες από την ολοκλήρωση της κατάρτισης δήλωσαν διατεθειμένοι για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, φοβούμενοι ίσως και την πανδημία.

Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επεσήμανε τη σημαντική συμβολή αυτής της έρευνας σήμερα, μετά και τους τελευταίους μετασχηματισμούς στο εργασιακό πεδίο λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Σε αυτές τις συνθήκες, τόνισε είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα και έμπρακτα οι δημόσιες δομές κατάρτισης, ώστε να αποτελέσουν λειτουργικούς κόμβους διασύνδεσης με την εργασία και γενικότερα με την παραγωγική διαδικασία.
Την έρευνα, παρουσίασαν οι  κ.κ. Χρήστος Γούλας, διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και Νίκος Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας

"Όχι" ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς - …