Η Πενσιλβάνια μπορεί να ξεκλειδώσει τη νίκη για τον Μπάιντεν

Στην τελική ευθεία μπαίνει η καταμέτρηση των ψήφων στις πολιτείες που δεν υπάρχουν ακόμα τελικά αποτελέσματα και οι οποίες θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι στιγμής, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, προηγείται καθώς έχει εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, 214. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στην Αριζόνα και τη Νεβάδα οι οποίες δίνουν 11 και 6 εκλέκτορες αντίστοιχα. Σε περίπτωση που επικρατήσει και στις δύο, εκλέγεται πρόεδρος (253 + 11 + 6 = 270). Ωστόσο, η καταμέτρηση στη Νεβάδα μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ακόμα και να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στις 10-12 Νοεμβρίου.

AP PHOTO

Στις Τζόρζια (16 εκλέκτορες), Βόρεια Καρολίνα (15), Πενσιλβάνια (20) και Αλάσκα (3), προηγείται ο Τραμπ, ο οποίος φαίνεται ότι με βεβαιότητα θα εξασφαλίσει την Αλάσκα. Ωστόσο, για να μπορέσει να επανεκλεγεί, δεν του αρκούν οι εκλέκτορες από αυτές τις τέσσερις πολιτείες (214 + 16 + 15 + 20 + 3 = 268), αλλά πρέπει να κερδίσει και μία από τις Αριζόνα ή Νεβάδα.

Η μάχη στην Πενσιλβάνια

Πάντως, αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον στρέφεται στην Πενσιλβάνια, η οποία μπορεί να αναδειχθεί πολιτεία - κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό γιατί εάν την κερδίσει ο Μπάιντεν, τότε δεν χρειαστεί να περιμένει το αποτέλεσμα στη Νεβάδα. Αυτή τη στιγμή έχει καταμετρηθεί περίπου το 92% των ψήφων στην εν λόγω πολιτεία, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο να κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του αντιπάλου του. Συγκεκριμένα, η διαφορά των 600.000 ψήφων υπέρ του Τραμπ χθες το βράδυ μειώθηκε σε 160.000 σήμερα το απόγευμα και συρρικνώθηκε περαιτέρω, κάτω από 100.000 ψήφους, σήμερα το βράδυ. 

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι σε κάθε ευκαιρία ο Τραμπ φωνάζει «Σταματήστε την καταμέτρηση» στις πολιτείες που βλέπει να χάνει το παιχνίδι.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν εμφανίζεται ήρεμος και αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα, αναμένοντας με υπομονή την ετυμηγορία της κάλπης. «Κάντε υπομονή παιδιά. Οι ψήφοι καταμετρώνται και αισθανόμαστε πολύ καλά για το πού βρισκόμαστε», ανέφερε σε ένα tweet του και «Να έχετε πίστη. Θα κερδίσουμε», συμπλήρωσε σε ένα άλλο. 

Απόρριψη προσφυγών

Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει προχωρήσει σε προσφυγές για να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων σε αρκετές πολιτείες, όμως ήδη δύο δικαστές στις πολιτείες Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν τα σχετικά αιτήματα του προεκλογικού επιτελείου του.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής Τζέιμς Μπας στην Τζόρτζια απέρριψε την προσφυγή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν υπήρχαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση στην καταμέτρηση των ψήφων από αξιωματούχους.

Παράλληλα, η δικαστίνα Σίνθια Στίβενς στο Μίσιγκαν απέρριψε αντίστοιχη αγωγή σε ακροαματική διαδικασία σήμερα, αναφέροντας πως θα εκδώσει την γραπτή της δικαστική απόφαση αύριο Παρασκευή.

Νωρίτερα, δικαστήριο στην Πενσιλβάνια έκρινε ότι οι παρατηρητές της εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να στέκονται πιο κοντά για να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων στη Φιλαδέλφεια, μια απόφαση που χαιρετίστηκε αμέσως ως μεγάλη νίκη από τους Ρεπουμπλικάνους.

Μέχρι στιγμής πάντως κανένα δικαστήριο δεν έχει διαπιστώσει παρατυπίες στην καταμέτρηση σε αυτήν την πόλη.

«Επιτρέπει στους παρατηρητές να στέκονται λίγο πιο κοντά, όμως δεν είναι μια εντολή που θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών», είπε η καθηγήτρια νομικής και εκλογική αναλύτρια του τηλεοπτικού δικτύου CNN, Φρανίτα Τόλσον.

Η καταμέτρηση ωστόσο διακόπηκε για ένα διάστημα, καθώς οι Δημοκρατικοί προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας για να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο ούτε απέρριψε ούτε αποδέχτηκε την προσφυγή και η καταμέτρηση ξανάρχισε.

Στην κομητεία Αλεγκένι πάντως οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να σταματήσουν την καταμέτρηση μέχρι αύριο, κατόπιν συμφωνίας με τοπικό δικαστήριο. Αφορμή στάθηκαν τα περίπου 29.000 κακοτυπωμένα ψηφοδέλτια που έπρεπε να ξανασταλούν σε ορισμένους ψηφοφόρους. Οι τοπικές αρχές συμφώνησαν να μην τα μετρήσουν μέχρι αύριο το απόγευμα, οπότε λήγει η διορία για την παραλαβή επιστολικών ψήφων που στάλθηκαν ανήμερα των εκλογών.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Προκλητικός, υποκριτής, κυνικός ο κ. Καραμανλής

Το σχόλιό της για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Βουλή "Προκλητικός, υποκριτής και κυνικός", αναφέρει …