Ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών και 2.448 κρούσματα

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δυναμική επιθετικής αύξησης παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, καθώς μία μέρα πριν από την εφαρμογή του γενικού lockdown στη χώρα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.448 νέες μολύνσεις, 14 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και έχουμε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών: 196, γεγονός που επιβεβαιώνει την πίεση στο σύστημα υγείας.

Τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα δεν αναμένεται να φανούν πριν περάσουν 15 ημέρες, ενώ επιστήμονες εκτιμούν ότι οι τρεις εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων μπορεί να μην είναι αρκετές για να ανασχεθεί η ορμή της πανδημίας.

 

Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγεία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος για τον κορονοϊό, καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι τα κρούσματα στην Αττική ανήλθαν σε 493, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 683, αριθμοί που εξακολουθούν να είναι υψηλοί για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για έξαρση της πανδημίας σε όλη τη χώρα τονίζοντας πως καταγράφονται 3.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας και κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. Όσοι ταξίδεψαν στην επαρχία από τα αστικά κέντρα, είπε ότι να αποφύγουν τον συγχρωτισμό με άλλα νοικοκυριά, ως μέτρο πρόληψης διασποράς της πανδημίας.

Όσον αφορά την Αττική, ο καθηγητής ανέφερε ότι η Αττική παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ξεπερνώντας τις 500 διαγνώσεις ανά ημέρα, αλλά ήταν αρκετά μεγαλύτερη έως και εκρηκτική η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 6 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.

Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει εκτεταμένη επιβάρυνση και σε άλλες λιγότερο πυκνές και μη αστικές περιοχές της χώρας, καθώς εκεί καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις σε πανελλαδική κλίμακα.

Αναφερόμενος και στα ηλικιακά χαρακτηριστικά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι οι νέοι 19-39 εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση, με 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40-65 που και επίσης πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. 

Οι ηλικίες 1-18, δηλαδή αυτές των μαθητών κυρίως, καταγράφουν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα με λιγότερες από 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού, ωστόσο παραμένει ανησυχητική η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και άνω, οι οποίες ξεπέρασαν τις 150 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Ανέφερε επίσης ότι η μετάδοση μέσα στα σχολεία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Τα στοιχεία δείχνουν πως όσες φορές έκλεισε μία τάξη, στο 85% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

6 Νοεμβρίου 2020

Σήμερα ανακοινώνουμε 2448 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 52.254, εκ των οποίων το 54,4% άνδρες.

4.369 (8,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.192 (29,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

196 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 45 (23.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 315 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 14 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 715* θανάτους συνολικά στη χώρα. 279 (39.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

* Η διαφορά στο άθροισμα προκύπτει από διόρθωση της χθεσινής αναφοράς κατόπιν ορθής επανάληψης δήλωσης θανάτου από το Γ.Ν. Κoζάνης.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …