Απαγορευτικό κατόπιν εορτής |

Η αύξηση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων από το 60% στο 80% τον Αύγουστο και ο συνωστισμός που συνεχίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς προδίδουν -μεταξύ άλλων- την αποτυχία της κυβέρνησης να προβλέψει και να προλάβει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς η κυβέρνηση κατρακύλησε από το πετυχημένο πρώτο λοκντάουν στην ομολογία αποτυχίας με το δεύτερο ● Οι παλινωδίες με την ενίσχυση του ΕΣΥ, τον τουρισμό, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τα μέσα μεταφοράς.

Oσο αποτελεσματικά διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία την περασμένη άνοιξη, τόσο έχασε εντελώς τον έλεγχο στο δεύτερο κύμα της. Ετσι ενώ το πρώτο λοκντάουν υπήρξε συνώνυμο της έγκαιρης αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας, το δεύτερο είναι το μοιραίο αποτέλεσμα της άναρχης άρσης των πρώτων περιορισμών, των αντιφάσεων και των παλινωδιών στους κυβερνητικούς χειρισμούς, των επιλογών που αποφασίστηκαν με στόχο να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και εκ των υστέρων αποδείχτηκαν λανθασμένες, της κρίσιμης ολιγωρίας να παρθούν μέτρα νωρίς, της έλλειψης ουσιαστικής στήριξης του ΕΣΥ, καθώς επίσης και του φόβου ότι θα υπάρξει πολιτικό κόστος στο συντηρητικό ακροατήριο (βλέπε τη χαρακτηριστική ατολμία στο θέμα της Εκκλησίας).

Και μπορεί η κυβέρνηση να μιλά συνεχώς για την ατομική ευθύνη των πολιτών, όμως είναι η ίδια που πρώτη έστειλε το μήνυμα της επιστροφής στην «κανονικότητα» -η οποία βέβαια δεν ήρθε ποτέ-, ενώ γνώριζε ότι επίκειται δεύτερο κύμα το φθινόπωρο και ενώ είδε την αύξηση των κρουσμάτων στις χώρες γύρω μας αλλά αυτή τη φορά καθυστέρησε σοβαρά να δράσει.

Ανοίγοντας την οικονομία μετά την πρώτη καραντίνα η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει κάτω από το χαλί το ζήτημα της πανδημίας. Οσο και αν σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να το υποβαθμίσει, ο τουρισμός άνοιξε άναρχα και χωρίς τεστ -παρά μόνο δειγματοληπτικά- για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Τον Αύγουστο παρά την καταγραφόμενη αύξηση των κρουσμάτων, η κυβερνητική απόφαση -μετά τις πιέσεις από ακτοπλόους- ήταν να αυξηθεί η πληρότητα στα πλοία από το 60% στο 80% και από το 65% στο 85% για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες. Αν και λίγες μέρες πριν ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε πει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της πληρότητας, καθώς η επιτροπή των ειδικών το απορρίπτει. Αλληλουχία γεγονότων που αποτυπώνει απολύτως τις κυβερνητικές παλινωδίες. Επιπλέον την 1η Αυγούστου και παρά τα κρούσματα άνοιξαν πέντε ελληνικά λιμάνια για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας.

Υπερσυνωστισμός στα ΜΜΜ

Κι ενώ τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν το φθινόπωρο, οι πολίτες συνέχιζαν να βιώνουν καθημερινά τον υπερσυνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπερσυνωστισμός και στις σχολικές αίθουσες, όπου είδαμε και το φιάσκο με τη διανομή μασκών στα σχολεία. Η υπόθεση των μασκών έκανε πολύ ορατά και τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ υπουργών που δίνουν και παίρνουν ακόμα και σήμερα μέσα στην κυβέρνηση για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας.

Τότε εκτυλίχθηκε η κόντρα ανάμεσα στα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας για το ποιος έχει την ευθύνη, με χαρακτηριστική τη δήλωση της Νίκης Κεραμέως (ΑΝΤ1, 14/9/2020) ότι η αποστολή και παράδοση των μασκών δεν είναι δική της αρμοδιότητα. Από τότε είδαμε ακόμα τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να «αδειάζει» τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» την επέκταση της προσφυγικής δομής στις Θερμοπύλες. Είδαμε τον Αδωνη Γεωργιάδη να λέει, αναφορικά με το θέμα των καταλήψεων, ότι «την τελευταία φορά που κοίταξα το ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων μου δεν είχα το θέμα των σχολείων», παραπέμποντας τους δημοσιογράφους για τη σχετική ερώτησή τους στην υπουργό Παιδείας. Και τα διυπουργικά μαχαιρώματα κορυφώθηκαν και πάλι με τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος, με αφορμή την αποτρόπαιη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στράφηκε ανοιχτά κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λέγοντας ότι «ο αρμόδιος υπουργός απέτυχε».

Αλλά για το θέμα των σχολείων οι κυβερνητικές παλινωδίες συνεχίζονταν μέχρι και την ανακοίνωση του δεύτερου λοκντάουν. Πρώτα η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα κλείσει καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης με το επιχείρημα ότι οι σχολικές αίθουσες δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Μετά, όταν επιβλήθηκε τοπικό λοκντάουν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, αποφάσισε να κλείσει εκεί τα Λύκεια.

Με το γενικό λοκντάουν κλείνει εκτός από τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Και για να φτάσουμε από την επιμονή να μείνουν όλες οι βαθμίδες ανοιχτές μέχρι το κλείσιμο και των Γυμνασίων μεσολάβησαν μόνο λίγες μέρες. Παλινωδίες είδαμε ακόμα και στο θέμα του μερικού ανοίγματος των γηπέδων στους φιλάθλους, όπου η κυβέρνηση την αποφάσισε, η επιτροπή των ειδικών πιέστηκε να γνωμοδοτήσει θετικά, υπουργοί -όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- την υποστήριξαν δημόσια και τελικά ήρθε ο Κυρ. Μητσοτάκης να την αναιρέσει «αδειάζοντας» όλους τους προηγούμενους.

Η Εκκλησία

Και βέβαια είναι το θέμα της γνωστής ατολμίας της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία. Την είδαμε ξανά με το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, όπου η επιτροπή είχε εισηγηθεί το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλους τους κλειστούς χώρους, δηλαδή και στους ναούς, ενώ η κυβέρνηση αρχικά τους εξαίρεσε για να τους συμπεριλάβει στη σχετική λίστα μετά τις αντιδράσεις. Οσο για τη Θεία Κοινωνία, ενώ πάνω από τη μισή χώρα βρισκόταν στο «κόκκινο», η κυβέρνηση, μέχρι και πριν την επιβολή του δεύτερου καθολικού λοκντάουν (σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες επιβλήθηκε λίγο νωρίτερα), αρνούνταν να πάρει σχετικά μέτρα.

Μετά απ' όλα αυτά το καθολικό λοκντάουν μετετράπη σε μονόδρομο. Αλλά ακόμα και λίγες μέρες πριν την επιβολή του η κυβέρνηση εξέπεμπε μια εικόνα αλαλούμ. Χαρακτηριστικές ήταν οι ταυτόχρονες αντιφατικές δηλώσεις, από τη μία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που δεν απέκλειε την επιβολή λοκντάουν σε όλη τη χώρα και από την άλλη του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που τη χαρακτήριζε «εξαιρετικά άστοχη».

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η κυβέρνηση έφτασε να ανακοινώσει τρεις διαφορετικές δέσμες μέτρων (μερικό λοκντάουν, τοπικά λοκντάουν σε Θεσσαλονίκη-Σέρρες, γενικό λοκντάουν), φανερώνοντας τον σπασμωδικό χαρακτήρα των ενεργειών της. Αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να τις δικαιολογήσει, προτίμησε να αποδώσει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σε κάποιους... ανεξήγητους λόγους.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …