Παραίτηση-έκπληξη του γαμπρού του Ερντογάν από το υπουργείο Οικονομικών

«Ενδοοικογενειακό» πολιτικό θρίλερ, με την οικονομία της χώρας να χτυπάει «κόκκινο». Ο υπουργός Οικονομικών, γαμπρός του προέδρου, ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω social media. «Θάφτηκε» η είδηση με πληροφορίες για επίθεση χάκερ. Ο λόγος της αντιπαράθεσης.

«Μύλος» φαίνεται ότι επικρατεί μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του πρώην, όπως όλα δείχνουν, υπουργού Οικονομικών της χώρας και γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε με τρόπο εξαιρετικά περίεργο για την πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, δηλαδή μέσω Instagram, την παραίτησή από το αξίωμά του για λόγους υγείας.

Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστο ύφος και με σαφείς θρησκευτικούς χαρακτηρισμού, ο Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών και να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του, έπειτα από πενταετή θητεία στην κεντρική πολιτική σκηνή (προηγουμένως ήταν υπουργός Ενέργειας). «Ελπίζουμε ο Θεός να ευλογήσει το τέλος μας» κατέληγε το μήνυμά του.

Ωστόσο, αμέσως μετά σε τουρκικά ΜΜΕ άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση πως η παραίτηση δεν ισχύει και ότι οι σελίδες του Αλμπαϊράκ στα social media έχουν δεχθεί επίθεση από χάκερ. Την ίδια στιγμή ο λογαριασμός του στο Twitter φαινόταν να έχει διαγραφεί.

Μάλιστα, μετά από λίγη ώρα εμφανίστηκε νέος λογαριασμός στο Twitter με το όνομα του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στον οποίο ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών φέρεται να διαψεύδει την είδηση και να κάνει λόγο για επίθεση χάκερ και να ενημερώνει ότι θα προβεί σε επίσημες δηλώσεις σε λίγη ώρα.

Να σημειωθεί ότι ιστοσελίδα που ασχολείται με την επαλήθευση ειδήσεων στην Τουρκία επισημαίνει ότι και αυτός ο λογαριασμός είναι ψεύτικος.

Ένας διορισμός η αιτία της παραίτησης;

Στη συνέχεια, όμως, τουρκικά αντιπολιτευόμενα μέσα, αλλά και διεθνή πρακτορεία όπως το Bloomberg και το Reuters, ανέφεραν ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ επιβεβαιώνεται από πηγές του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είναι ενοχλημένος για το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε για τον διορισμό του Νασί Αγκμπάλ ως νέου διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.

Η παραίτηση αυτή έρχεται σε μία εκρηκτική περίοδο για την τουρκική οικονομία, η οποία χτυπάει κόκκινο ενώ η λίρα κατρακυλά, αλλά και στον απόηχο του αποτελέσματος  της κάλπης στις ΗΠΑ που αλλάζει τις ισορροπίες σε διπλωματικό επίπεδο.

Ενδοοικογενειακές διαπραγματεύσεις και μιντιακή σιγή;

Την ίδια στιγμή η Cumhuriyet, που έχει ανοιχτό μέτωπο με τον Ερντογάν εδώ και χρόνια, φιλοξενεί ζουμερό παρασκήνιο σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος είχε έντονο διάλογο σήμερα το πρωί με τον γαμπρό του για την αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα και για την παραίτηση.

Η εφημερίδα εκτιμά πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση και πως σε αυτό ποντάρει και… ο ίδιος ο Αλμπαϊράκ.

Από την πλευρά της η Independet Türkçe επισημαίνει ότι ο Φαχρετίν Αλτούν, υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας προσπαθεί να πιέσει ώστε να μείνει η είδηση μακριά από τα μέσα ενημέρωσης και για τον λόγο αυτό τα μεγάλα τουρκικά δίκτυα, όπως τα κρατικά Anadolu και TRT δεν την έχουν μεταδώσει ακόμη.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …