Press Cafe:Επέτειος της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

Ακόμα περισσότερη ιστορία (1)

Απόψε η ΕΡΤ2, με αφορμή την επέτειο της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου (9/11/1989), μας προσφέρει δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιλογές (σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση).

Κατ’ αρχάς μεταδίδει, στις 10 το βράδυ, το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Μόνος στο δάσος» («Lost in the Woods»), παραγωγής 2020, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Λευτέρη Φυλακτού. «Από το 1985 μέχρι το 1989, ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξίδεψε μόνος σε όλη την Ευρώπη. Με μια Minox 35mm compact camera έβγαλε 30.000 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Σκοπός του ήταν να φτιάξει ένα βιβλίο με τους Ευρωπαίους –πίσω και από τις δύο πλευρές του “Σιδηρού Παραπετάσματος”– ενωμένους.

Με την Ευρώπη χωρίς σύνορα. Εβγαλε την τελευταία του φωτογραφία στο Τείχος του Βερολίνου, μία μέρα μετά την πτώση του. Μετά έβαλε τα αρνητικά σ’ ένα κουτί και συνέχισε τη ζωή του. Επειτα από 25 χρόνια, το 2014, ανακάλυψε τη φωτογραφική μηχανή και τα ξεχασμένα αρνητικά. Τον χειμώνα του 2019, στην τριακοστή επέτειο της επανένωσης, ο Πίττας επισκέπτεται το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες για να ξαναζήσει το ταξίδι σε μια άλλη πλέον Ευρώπη».

Μία ώρα μετά, στις 23.00, θα δούμε την ταινία «Η σιωπηλή επανάσταση» («The Silent Revolution»). Ενα δράμα, γερμανικής παραγωγής (2018) σε σκηνοθεσία Λαρς Κράουμε, βασισμένο στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ντίτριχ Γκάρστκα (παίζουν: Λέοναρντ Σάιχερ, Γιόνας Ντάσλερ κ.ά.). Ο Λαρς Κράουμε («Υπόθεση Φριτς Μπάουερ: Μυστική ατζέντα»), καταπιάνεται «με μία ακόμη αληθινή ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Το τείχος δεν έχει ακόμη υψωθεί (θα χρειαστούν άλλα πέντε χρόνια), και η διέλευση από το σύνορο που χωρίζει την Ανατολική Γερμανία από τη Δυτική γίνεται με έναν τυπικό έλεγχο, αρκεί φυσικά να πείσεις τους φρουρούς για τον λόγο που επισκέπτεσαι την άλλη πλευρά».

Η «Ελληνική Υπόθεση»

Ακόμα περισσότερη ιστορία (2)

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY παρουσιάζει απόψε στις 9, ένα καινούργιο επεισόδιο. Είναι η «Ελληνική Υπόθεση», όπως ονομάστηκε η αναγκαστική αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1969. Επί χούντας. Η εκπομπή δείχνει το «πώς οδηγηθήκαμε στην καταγγελία Σκανδιναβικών κρατών περί συστηματικής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας μας, όσα επακολούθησαν και τους λόγους για τους οποίους αποτελεί μέχρι σήμερα μία μοναδική υπόθεση με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του διεθνούς δικαίου».

Εν τάχει

Νίκος Χατζηνικολάου, Λάκης Λαζόπουλος, «Ενώπιος Ενωπίω»

● Απόψε, στις 23.30, στο «Ενώπιος Ενωπίω», ο Νίκος Χατζηνικολάου υποδέχεται τον Λάκη Λαζόπουλο.

● Από σήμερα στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου (ξεκινάει 7 παρά 10) θα υπάρχουν και τέσσερις σχολιαστές: Γιώργος Παπαδάκης, Αντώνης Δελλατόλας, Πόπη Τσαπανίδου και Πάνος Αμυράς.

● Απόψε, στην ΕΡΤ1, στις 23.00, ενημερωτική εκπομπή με τον Δημήτρη Απόκη και την Αννα Παπασωτηρίου για τις αμερικανικές εκλογές.

● Το ΕRTFLIX, η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, εμπλούτισε το περιεχόμενό του με 30 νέες ταινίες που περιλαμβάνουν blockbuster από το Χόλιγουντ, ταινίες από ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματόγραφο, βραβευμένες ευρωπαϊκές, καθώς και βιογραφίες.

Δώρα Αναγνωστοπούλου, «Mega Stories»

● Το αποψινό «Mega Stories» με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου (Mega, 00.10) έχει θέμα του τον πολιτισμό που, επίσης, μπήκε σε καραντίνα. Καιρό τώρα βέβαια, όχι μόνο από προχθές Σάββατο.

Στην εκπομπή μιλούν πάρα πολλοί, καλλιτέχνες αλλά και άνθρωποι που ζουν από τις τέχνες: Δήμητρα Γαλάνη, Φοίβος Δεληβοριάς, Μιχάλης Ζέης, Γιώργος Κουμεντάκης, Αρης Λάσκος, Μαρία Λυσικάτου, Θοδωρής Μαραντίνης, Αργύρης Ξάφης, Γιάννης Παλτόγλου, Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Παππά, Αντώνης Πασβάντης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Κατερίνα Σταματάκη, Σταύρος Στριλιγκάς, Εύη Σούλη και Κατερίνα Φώτη.

● Από σήμερα τέλος η υπηρεσία Cosmote TV GO, μια και αλλάζει και γίνεται «νέα Cosmote TV». H καινούργια πλατφόρμα έχει «το πλεονέκτημα της παρακολούθησης προγραμμάτων ζωντανά αλλά και άλλων που έχουν προβληθεί από την ελεύθερη τηλεόραση, ιδιωτική και κρατική, ενώ παρέχει ταυτόχρονα πρόσβαση σε σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ από το αρχείο της Cosmote TV».

● «Να μην κλείσει ο Over 104.9, μέχρι να αποφασίσει το ΕΣΡ» λέει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ. Ο «Over 104.9» είναι ένας καινούργιος αθλητικός ραδιοσταθμός που εκπέμπει από τον Σεπτέμβριο στην Αττική και στήθηκε εξ ολοκλήρου από δημοσιογράφους και τεχνικούς. «Στην παρούσα κρίσιμη εποχή για την ενημέρωση, πρέπει να τονιστεί και να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι όλες οι θέσεις εργασίας είναι σημαντικές και όλοι πρέπει να συμβάλλουν για τη διατήρησή τους» αναφέρει, χαρακτηριστικά, η ΕΣΗΕΑ.

Πριν από μερικές ημέρες προηγήθηκε καταγγελία της ΕΤΕΡ στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) επειδή ο ραδιοσταθμός λειτουργεί χωρίς άδεια. Η ΕΕΤΤ έδωσε διορία λίγων ημερών στον «Over 104.9» ζητώντας του να διακόψει την εκπομπή του από τους 104.9. Οι ιδιοκτήτες της συχνότητας όμως αναμένουν την απόφαση του ΕΣΡ, αν το συμβούλιο χορηγήσει ή όχι Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας στον σταθμό. Η ΕΣΗΕΑ λοιπόν λέει, ευλόγως, να περιμένουμε την απόφαση του ΕΣΡ πριν γίνει οτιδήποτε.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

JA  Greece: Το Παγκόσμιο Χρυσό κατέκτησε η μαθητική «start  up» Isometricks

Εκπροσωπώντας την Ευρώπη η «Ιsometricks» κατέκτησε το Παγκόσμιο Βραβείο του Junior  Achievement  «JA  Worldwide De …