«Πέσαμε τελείως έξω» |

Με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει πανηγυρικά στις 13 Ιουνίου 2020 το άνοιγμα του τουρισμού, που έμελλε να αποδειχθεί ολέθριο για την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο υπουργός Ανάπτυξης αλλά και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταρρίπτουν τους επίμονους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας δεν σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη είσοδο τουριστών.

Με μια δήλωση λίγων δευτερολέπτων που έκανε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης γκρέμισε το κυβερνητικό αφήγημα που τόσο καιρό προσπαθούσε να μας πείσει ότι η εξάπλωση της πανδημίας σε συνάρτηση με το άνοιγμα του τουρισμού δεν είχαν καμία σχέση.

Από την ιστοσελίδα tanea.gr και από τα parapolitika.gr

Εν συνεχεία και μετά τη δημοσιότητα που πήρε η δήλωσή του -ακόμα και στα φιλοκυβερνητικά μέσα- επιχείρησε να ανασκευάσει (εξέδωσε δελτίο Τύπου, απανωτές δημοσιεύσεις στο twitter) αλλά η ζημιά είχε γίνει. Και γιατί όχι άλλωστε, από τη στιγμή που ήταν απολύτως σαφής στα όσα είπε:

«Πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος», παραδέχτηκε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το τι λάθος έκανε η κυβέρνηση. Και η απόλυτη παραδοχή ήρθε στη συνέχεια με τον κ. Γεωργιάδη να λέει: «Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ είχα πιστέψει για να είμαι ειλικρινής, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο λόγω υψηλών θερμοκρασιών οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι.

Και άρα η κεντρική μας φιλοσοφία, και η συγκέντρωση που βάλαμε στο μυαλό μας, ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε 5 μήνες να διορθώσουμε την οικονομική ζημία του Μαρτίου και του Απριλίου. Σε αυτή μας τη συγκέντρωση δεν είδαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε, τόσο γρήγορα δεν το είδαμε και τελικά εξαπλώθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι αναμέναμε».

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση απέρριπτε την κριτική αντιπολίτευση ως προς το θέμα του ανοίγματος του τουρισμού. Κατά συνέπεια ήταν αναμενόμενο η δήλωση Γεωργιάδη να προκαλέσει αίσθηση και να αναπαραχθεί από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης, ενώ στη συνέχεια αντέδρασε και η αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις όπου: η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωνε πως «η παραδοχή του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την πανδημία με το άνοιγμα του τουρισμού συνιστά πρωτοφανή και κυνική ομολογία αποτυχίας, ανευθυνότητας και ανικανότητας», προσθέτοντας ότι «τις φιέστες του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη τις πληρώνει σήμερα όλη η Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για το αλλοπρόσαλλο και άρον άρον άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς προετοιμασία και ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο».

Από την πλευρά του το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανέφερε ότι η δήλωση Γεωργιάδη αποτελεί «τρανή απόδειξη της επιπολαιότητας, της ανεπάρκειας, της ανικανότητάς τους (σ.σ. της κυβέρνησης). Με απίστευτη ελαφρότητα, βασισμένοι σε σενάρια, άνοιξαν τα πάντα χωρίς προετοιμασία. Αραγε πού βασίστηκαν γι’ αυτές τις απαράδεκτες επιλογές;».

Απόπειρα ανασκευής

Ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να ανασκευάσει τα όσα είπε στο Open, αλλά τελικά μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα. Εξέδωσε δελτίο Τύπου απαντώντας στον Αλέξη Χαρίτση του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο παρέθετε τη δήλωσή του δηλώνοντας «Αυτό όμως ήταν το πρωτόγνωρο. Αυτή είναι η φύση αυτού του ιού, το πρωτόγνωρο, που έκανε τη διαφορά. Πιθανόν αν είχαμε σκεφτεί από την αρχή ότι ο ιός δεν θα έρθει τον Οκτώβριο, αλλά θα έρθει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να είχαμε κινηθεί λίγο διαφορετικά». Και αμέσως μετά προσέθεσε το εξής: «Αρα, εγώ δεν έκανα καμία σύνδεση του τουρισμού με τον ιό».

Οι εξηγήσεις του πάντως δεν έπεισαν και πολλούς αν κρίνει κανείς από τα σχόλια που έγιναν από χρήστες στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αλλά και από τις ηλεκτρονικές σελίδες φιλοκυβερνητικών μέσων (π.χ. ΤΑ ΝΕΑ, «Παραπολιτικά» κ.ά.), οι οποίες παρουσίασαν τη δήλωση με τον ίδιο τρόπο: ως παραδοχή του κ. Γεωργιάδη για τη σχέση πανδημίας-τουρισμού. Και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα από τη στιγμή που οι αριθμοί έρχονται να δικαιώσουν τον κ. Γεωργιάδη. Το γιατί θα το δούμε στη συνέχεια.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο ιός άρχισε να παίρνει τα πάνω του στην περίοδο των διακοπών (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) για να φτάσουμε στα εφιαλτικά νούμερα του σήμερα. Ειδικότερα:

ΙOYNIOΣ: 17 νεκροί όλο τον μήνα που αίρονται οι περιορισμοί του λοκντάουν, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον Μάρτιο, όταν έφτασε η πανδημία στην Ελλάδα, τους 192. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο υπήρξαν καταγεγραμμένα 3.409 κρούσματα, ενώ του Ιουνίου ήταν 492!

ΙΟΥΛΙΟΣ: Από 1η του μήνα ανοίγει ο τουρισμός και για το εξωτερικό με απευθείας πτήσεις και χωρίς απαίτηση αρνητικών τεστ, αφού η κυβέρνηση υποχώρησε στους μεγάλους tour operators: 11 νεκροί, ενώ τον Ιούλιο σημειώθηκαν 992 κρούσματα και σύνολο 4.401 από την αρχή της πανδημίας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Οι νεκροί φτάνουν τους 63 και μετράμε επιπλέον 5.916 νέα κρούσματα, σύνολο 10.317 από την αρχή της πανδημίας. Μόνο τον Αύγουστο βρέθηκαν σχεδόν 6.000 κρούσματα, ενώ από την αρχή της πανδημίας είχαν εντοπιστεί κάτι περισσότερο από 4.000!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Φτάνουμε τους 125 νεκρούς σε σύνολο 18.475 κρουσμάτων.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: 235 νεκροί σε σύνολο 39.251 κρουσμάτων. Ηταν ο μήνας που η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Εντοπίστηκαν 20.776 νέα κρούσματα, δηλαδή διπλάσια σε έναν μήνα απ’ ό,τι από το διάστημα Μάρτιο μέχρι και Σεπτέμβρη.

1ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: 283 νεκροί σε σύνολο 60.570 κρουσμάτων. Μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη έχουν εντοπιστεί 21.319, αριθμός μεγαλύτερος από ολόκληρου του Οκτωβρίου!


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έχει «κλειδώσει» για τις 13 Μαΐου - Δήλωση του υπουργού …