Πρόβα καταστολής από την ΕΛ.ΑΣ.

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Με δεκάδες προσαγωγές, η αστυνομία έδειξε τις προθέσεις της ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Στοιβαγμένοι στη ΓΑΔΑ, με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας έναντι του Covid-19, δεκάδες προσαχθέντες. Είχε προηγηθεί η εισβολή των ΜΑΤ από την κεντρική πύλη του ιστορικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Κλίμα αστυνομοκρατίας καλλιεργεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λίγες ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις του του Μ. Χρυσοχοΐδη για απαγόρευση της πορείας, εισέβαλαν στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων και στην Πολυτεχνειούπολη (Ζωγράφου) εκκενώνοντας τα κτίρια από μερικές δεκάδες νέους και νέες που βρίσκονταν εκεί αντιδρώντας στο «σιωπητήριο» που επιχειρεί να μπει από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη χώρα.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα. Η αστυνομία εισέβαλε στο Πολυτεχνείο και προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές με κύρια κατηγορία την παραβίαση των μέτρων για τη δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή, η Ομάδα Νομικής Βοήθειας που μετέβη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), διαπίστωσε ότι δεκάδες προσαχθέντες βρίσκονται στοιβαγμένοι στον ίδιο χώρο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, την ώρα που κατηγορούνται ακριβώς για αυτόν τον λόγο!

Οι δικηγόροι ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές να φροντίσουν ώστε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των προσαχθέντων, καθώς και  να υπάρξει καλύτερος αερισμός του χώρου.

EUROKINISSI

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. προσήχθησαν περισσότερα από εξήντα οκτώ (68) άτομα ενώ ανάλογη επιχείρηση στήθηκε και στην Πολυτεχνειούπολη (Ζωγράφου). Δέλτα και ΕΚΑΜ εισέβαλαν στην Πρυτανεία εκκενώνοντας το κτίριο. 24 άτομα αποχώρησαν χωρίς να σημειωθούν παρατράγουδα και οδηγήθηκαν επίσης στη ΓΑΔΑ.

Μετά τις προσαγωγές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων και πραγματοποίησαν πορεία ενώ καλέσματα αλληλεγγύης υπήρξαν από συλλογικότητες του αναρχικού χώρου για συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ.

Η καταστολή «μύριζε» από χιλιόμετρα καθώς από χθες το βράδυ (Πέμπτη) είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή του Πολυτεχνείου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (με πάνω από 10 κλούβες). Το κλίμα επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» και κάτοικος της περιοχής που υπήρξε μάρτυρας των γεγονότων το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με την μαρτυρία υπήρξε προσαγωγή ενός ανθρώπου -σχεδόν αναίσθητου- που ήταν έξω από το Πολυτεχνείο, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι.

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια κάποιων κυριών να πλησιάσουν την πύλη του Πολυτεχνείου προκειμένου να δώσουν φαγητό στα λιγοστά άτομα που βρίσκονταν μέσα. Η αστυνομία απομάκρυνε τις γυναίκες χωρίς να προχωρήσει σε προσαγωγές. Την ίδια τύχη όμως δεν έχει ένας άνδρας που επίσης προσπάθησε να πάει φαγητό και προσήχθη.

«Αυτοψία» Μπογδάνου…

O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εντύπωση προκαλούν οι φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Μπαγδάνου στο πλάι των αστυνομικών κατά της διάρκεια της επιχείρησης. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε φροντίσει να «φτιάξει» κλίμα καταθέτοντας ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για την πορεία του Πολυτεχνείου. Ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να παρουσιάζεται αυτοβούλως και να «επιθεωρεί» τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας με τον ίδιο να «τιτιβίζει» πως «οι βουλευτές εξαιρούνται» της απαγορεύσεως.

«Η παρουσία του βουλευτή κ. Μπογδάνου ως εμψυχωτή της αστυνομίας έξω από το Πολυτεχνείο, αποτελεί εικόνα ντροπής για τη ΝΔ», σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής. 

Οι αντιδράσεις για την καταστολή στο Πολυτεχνείο

Το ΜέΡΑ25, διά του εκπροσώπου του Μιχάλη Κριθαρίδη, σχολιάζοντας τα σημερινά γεγονότα επανέλαβε ότι εννεαμελής αντιπροσωπεία του κόμματος θα συμμετάσχει κανονικά την Τρίτη στην πορεία από το Πολυτεχνείο μέχρι την αμερικανική πρεσβεία ενώ σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε το αντιπολιτευόμενο κοινοβουλευτικό κόμμα μετά την επικοινωνία του γραμματέα, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η αστυνομία θα επιχειρήσει τη σύλληψη των βουλευτών του κόμματος που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείο.

EUROKINISSI

Νωρίτερα, ο κ. Κριθαρίδης είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «ο αυταρχισμός τους δεν πτοεί κανένα δημοκράτη». Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε «τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που διολισθαίνει πλέον σε "λογικές" που ευθέως παραπέμπουν σε άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα» και τονίζει ότι «η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό κηρύσσει επισήμως τον πόλεμο στις δημοκρατικές και αγωνιστικές διεκδικήσεις των πολιτών και το μήνυμα του Πολυτεχνείου γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε, με αυτή την ακροδεξιά, αυταρχική, μνημονιακή κυβέρνηση».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του ΚΚΕ. «Την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες, για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μη λήψη μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, η κυβέρνηση επιμένει στο παραλήρημα για το Πολυτεχνείο, ως αντιπερισπασμό, με στόχο να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στο λαό, που αγωνίζεται και τηρεί με το παραπάνω όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Κι ας μην κουνάει το δάχτυλο στο λαό, τη νεολαία και τα πολιτικά κόμματα» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη».

EUROKINISSI

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν γιόρτασε φέτος την 28η Οκτωβρίου ή άλλες γιορτές. Μαζικοί φορείς, πολιτικές νεολαίες και κόμματα γιόρτασαν, έτσι όπως κάνουν κάθε χρόνο: με εκδηλώσεις σε σχολεία, σχολές, αίθουσες, πλατείες, δρόμους, τηρώντας βεβαίως φέτος όλα τα μέτρα προστασίας. Έτσι θα γιορτάσουν, όπως ξέρουν και όπως έχουν αποφασίσει και την επέτειο του Πολυτεχνείου» προσθέτει το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Ντροπή και αίσχος σε όσους για μια ακόμη φορά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να επιβάλλουν "σιωπητήριο" και σε όσους προσπαθούν να "μετατρέψουν" την -αναγκαία για τη ζωή και την υγεία- μάσκα σε "φίμωτρο"», καταλήγει.

► «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση και ανασύρει μαύρες μνήμες η επέμβαση της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο παραμονές του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Αναμένω τη σύγκλιση της Συγκλήτου του ΕΜΠ η οποία πρέπει να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί επί των γεγονότων» , δηλώνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, Δημήτρης Καλιαμπάκος.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός τώρα στην Λακωνία νότια της Βάθειας

Σεισμός τώρα στην Λακωνία μεγέθους 4.0 Ρίχτερ με επίκεντρο νότια της Βάθειας   Γεωδυναμικό Ινστιτούτο …