Τελεσίγραφο στους κλινικάρχες για τις ΜΕΘ με τραγική καθυστέρηση

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει κρυφτό με τις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που η πόλη βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα για να αποφασίσει, δειλά, η κυβέρνηση να ασκήσει αφόρητη πίεση στις ιδιωτικές κλινικές της πόλης ώστε να συνδράμουν στον αγώνα κατά της πανδημίας, ενώ ακόμη και την τελευταία στιγμή οι κλινικάρχες αρνούνται, όπως έκαναν από την αρχή της πανδημίας να συνεισφέρουν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τις τελευταίες ώρες, με έγγραφό του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ζητά από τις κλινικές της Θεσσαλονίκης την εθελοντική διάθεση 200 κλινών για ασθενείς με COCID-19. Το έγγραφο είχε αρχικά τελεσίγραφο μέχρι τις 8 σήμερα το βράδυ, το οποίο παρατάθηκε έως τις 9 το βράδυ. 

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη πότε θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις υπουργείο και κυβέρνηση.

Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση αφήνει υπόνοιες ότι θα προχωρήσει σε επίταξη, δηλαδή να πράξει αυτό το οποίο αρνούνταν πεισματικά να κάνει από την αρχή της πανδημίας και για το οποίο είχαν πιέσει η αντιπολίτευση, φορείς και, φυσικά, εκπρόσωποι των γιατρών και νοσηλευτών, εκείνων δηλαδή που έχουν δώσει την τεράστια μάχη όλους αυτούς τους μήνες.

Το έγγραφο που εστάλη στους κλινικάρχες.

Αρνούνται ακόμη και την τελευταία στιγμή οι κλινικάρχες

Το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα ieidiseis.gr, η οποία φιλοξενεί και δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών,  ο οποίος επικαλείται οργανωτικούς και οικονομικούς λόγους αναφέροντας:

Αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Που να τα βρούμε τα χρήματα;

Παράλληλα, όμως, μεταδίδει η ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες οι ιδιωτικές κλινικές έχουν δεχθεί περίπου 200 ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό και πως για να δεχθούν άλλους θα πρέπει να φύγουν οι συγκεκριμένοι.

Δραματική η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα εν γένει είναι στο επίκεντρο της πανδημίας εδώ και αρκετές εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί εδώ και καιρό αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής είναι δραματική με τις ΜΕΘ να είναι υπό ασφυξία, όπως καταγράφεται στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Μόλις σήμερα τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη ήταν 774, μειωμένα σε σχέση με χθες, αλλά μακράν τα περισσότερα σε όλη την Ελλάδα.

Αντίστοιχα στο «κόκκινο» βρίσκονται περιοχές όπως Δράμα, Πέλλα, Σέρρες, Ημαθία, Μαγνησία.

Νέα μέτρα και κλειστά σύνορα

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα ανάγκασε σήμερα την κυβέρνηση να πάρει πίσω το αφήγημα περί σταδιακής άρσης του lockdown και να εξαγγείλει νέα αυστηρά μέτρα, όπως κλείσιμο της πύλης εισόδου της Κρυσταλλοπηγής και τη διεξαγωγή διπλών ελέγχων στους εισερχόμενους στη χώρα.

«Πρώτον αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου από αύριο, στις 06.00 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα» τόνισε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί».

Παράλληλα τόνισε ότι εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. «Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, παρά την κόπωση, να τηρούν τα μέτρα. «Ας τηρήσουμε τα μέτρα, μένοντας σπίτι, για να μείνουμε ασφαλείς. Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Άμεση κατάπαυση πυρός και παρέμβαση ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη  Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη …