Μπράβο στις εθελόντριες νοσηλεύτριες – Ντροπή στην κυβέρνηση

Ένα μεγάλο μπράβο στις εθελόντριες νοσηλεύτριες από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων της Κρήτης, οι οποίες βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βοηθήσουν στο μεγάλο όγκο δουλειάς λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Έχει μεγάλη σημασία σε κρίσιμες στιγμές να μπαίνουν μπροστά σε μια τόσο μεγάλη μάχη εθελοντικά. Σίγουρα τους χρωστάμε όλοι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, την Κυριακή ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κεντρική Μακεδονία, επικοινώνησε με τη συνάδελφό του στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, ζητώντας βοήθεια. Mετά την επικοινωνία με τα νοσοκομεία και τη δυνατότητα διάθεσης νοσηλευτικού προσωπικού δέκα νοσοκόμες δήλωσαν διαθεσιμότητα να πάνε στη Θεσσαλονίκη. Aξίζει να σημειωθεί ότι άλλες έξι νοσηλεύτριες και ένας νοσηλευτής αναμένεται να έρθουν από το Άργος και τα Γιάννενα αντιστοίχως για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ντροπή στην κυβέρνηση. Γιατί; Διότι έσπευσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά προς όφελος της την προσφορά των νοσηλευτριών, την ίδια περίοδο που έχει τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Υποκλίνομαι στο μεγαλείο ψυχής και τη λεβεντιά αυτών των παιδιών». Καλά κάνει και υποκλίνεται στην εθελοντική προσφορά, αλλά ο ρόλος του είναι κυρίως άλλος: Σε μια περίοδο πανδημίας και ο υπουργός Υγείας, όπως και συνολικά η κυβέρνηση, έχουν χρέος να ενισχύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Η ανθρωπιά, ο ουμανισμός, η εθελοντική προσφορά των νοσηλευτριών γεμίζει περηφάνια τον ελληνικό λαό για τους ήρωές του. Αλλά θα έπρεπε να γεμίζει με ντροπή την κυβέρνηση για τις ευθύνες, την αδιαφορία, τις ανεπάρκειές της και την τακτική επικοινωνιακής οικειοποίησης της προσφοράς γιατρών και νοσηλευτών που αντί για διορισμούς, αντί για προσλήψεις, αντί για ενίσχυση του δημόσιου και επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας έχει αφήσει να πράγματα στο έλεος της πανδημίας και στον εθελοντισμό!

Για να αντιληφθούμε γιατί μιλάμε: Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%). Δεν έχει ευθύνη για αυτό η κυβέρνηση;

Από το πρώτο κύμα της πανδημίας οι υγειονομικοί φωνάζουν για μέτρα ενίσχυσης, κανονικές προσλήψεις (και όχι τρίμηνες συμβάσεις όταν και εάν). Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει. Ακόμα και με τις κλίνες ΜΕΘ οι αυξήσεις είναι ελάχιστες. Επιπλέον οι ΜΕΘ χρειάζονται προσωπικό και εκπαίδευση. Όλα αυτά είναι στον αέρα.

Αρκεί μόνο να πούμε ένα στοιχείο το οποίο παρέθεσε ο καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Νάπολης, Κώστας Σιέττος για να καταλάβουμε τι είδους πολιτική ασκεί στην Υγεία η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας:

Ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας στη χώρα επιδοτήθηκε με υπουργικές αποφάσεις και εν μέσω πανδημίας με 60 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος. Συγκεκριμένα με 30 εκατ. ευρώ για να κάνει τεστ κορωνοϊού  και άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ για δήθεν επίταξη των δομών του. Με αυτά τα 60 εκατομμύρια, σημείωσε ο Κ. Σιέττος, θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα για 600 κλίνες ΜΕΘ!

Δυστυχώς, όσο σημαντική κι αν η εθελοντική προσφορά γιατρών και νοσηλευτών (οι οποίοι πραγματικά κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες σε ένα υποβαθμισμένο και υποχρηματοδοτούμενο – συνειδητά από τις κυβερνήσεις –  δημόσιο σύστημα υγείας) για να αντιμετωπιστεί μια πανδημία χρειάζεται κεντρική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κλίνες ΜΕΘ, μόνιμες προσλήψεις και ό,τι χρειάζονται οι υγειονομικοί για κάνουν το σπουδαίο έργο τους, το οποίο αφορά την ανθρώπινη ζωή.

Και χρειάζεται και κάτι το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει διότι… δεν βοηθάει την «αγορά»: Επίταξη, κανονική επίταξη χωρίς αποζημιώσεις και χαρισμένα λεφτά, των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και συνολικά των ιδιωτικών δομών Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Το ξαναλέμε: Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …