Ποιοι αναλαμβάνουν κρίσιμα πόστα στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Μια ομάδα πρώην ανώτερων αξιωματούχων από την κυβέρνηση Ομπάμα, οι περισσότεροι από τους οποίους συνεργάστηκαν στενά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο, αναλαμβάνουν θέσεις «κλειδιά» στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Οι αξιωματούχοι που θα στελεχώσουν μια σειρά κρίσιμων υπουργείων και θέσεων συμβούλων στον Λευκό Οίκο άρχισαν να γίνονται γνωστοί και ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εβδομάδα όπου ο Ντ. Τραμπ θα κάνει στις τελευταίες του απελπισμένες προσπάθειες να κρατηθεί στην εξουσία.

Αρχικά έγινε γνωστό πως ο Άντονι Μπλίνκεν θα είναι ο επόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τις 20 Ιανουαρίου. Ακολούθησαν τα ονόματα και άλλων αξιωματούχων με τους οποίους ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στενούς δεσμούς για πολλά χρόνια.

Μεταξύ αυτών και το όνομα της Τζάνετ Γέλεν (πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας) που αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Την πληροφορία αυτή μετέφερε η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση της απόφασης του Δημοκρατικού προέδρου. 

Επιστρέφει ο Κέρι 

Ίσως την μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τον Τζον Κέρι σε κυβερνητικό πόστο και συγκεκριμένα στη θέση του ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα γεγονός που δείχνει την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

«Επιστρέφω στην κυβέρνηση για να ξαναβάλω την Αμερική στον σωστό δρόμο, απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της γενιάς και εκείνων που θα ακολουθήσουν», έγραψε στο Twitter ο Κέρι, δεσμευόμενος ότι «θα διαχειριστεί την κλιματική κρίση ως κατεπείγουσα απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Ο 76χρονος Κέρι διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών (2013-2017), υπήρξε Γερουσιαστής ενώ το 2004 ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς. Έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το κλίμα συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Ομπάμα και διεύθυνε έναν οργανισμό που ασχολήθηκε με το θέμα.

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα αναλάβει σύμβουλος του Μπάιντεν σε θέματα εθνικής ασφάλειας και η δικηγόρος Αβρίλ Χέινς θα είναι η επόμενη διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών. Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης για υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας τον ισπανόφωνο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, κουβανικής καταγωγής, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ. Ο 60χρνος Μαγιόρκας, που υπήρξε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Μπαράκ Ομπάμα. Αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής αυτού του σημαντικού υπουργείου που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την οικογένειά του, όταν ήταν μόλις ενός έτους. Σήμερα είναι στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale.

Όλοι τους είναι γνωστοί στους ξένους διπλωμάτες και μοιράζονται την πίστη τους στις βασικές αρχές της δημοκρατικής παράδοσης στην εξωτερική πολιτική ενώ είναι υπέρμαχοι των διεθνών συνεργασιών.

Οι πρώτες παρεμβάσεις

Την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ο Μπάιντεν σκοπεύει να ανακαλέσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ σε πολίτες 13 χωρών, κυρίως μουσουλμανικών ή αφρικανικών. Σχεδιάζει επίσης να υποβάλει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες που σήμερα θεωρούνται παράνομοι στις ΗΠΑ.

AP Photo/Carolyn Kaster

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αποφασισμένος επίσης να αλλάξει τη στρατηγική Τραμπ, «Πρώτα η Αμερική», η οποία οδήγησε σε σφοδρές πολιτικές και οικονομικές συγκρούσεις με άλλες δυνάμεις στον κόσμο, θέτοντας τις ΗΠΑ αρκετές φορές στο περιθώριο, ενώ αποχώρησε ή σχεδίαζε να αποχωρήσει από μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει εναντίον του ΟΗΕ και των οργανισμών, για την τακτική του στο ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε ότι ως πρόεδρος θα ακολουθήσει τις συμβουλές των επιστημόνων τόσο όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού και άλλα προβλήματα των ΗΠΑ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ισραήλ: Ο οίκος S&P υποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ

"Η πρόσφατη εξάπλωση της σύγκρουσης με το Ιράν μεγεθύνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους" Ο διεθνής οίκος …