Παράθυρα και... πόρτες για δόμηση εκτός σχεδίου

Ποιες παρεκκλίσεις θεσμοθετούνται στο χωροταξικό νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής που έκανε δεκτές ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης.

Κουρελού έγιναν οι αυστηρές διακηρύξεις της κυβέρνησης για οριστικό φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση καθώς, την τελευταία στιγμή, πριν από την ψήφιση του χωροταξικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης έκανε δεκτές δεκάδες ρυθμίσεις που επιτρέπουν την ανέγερση κτιρίων σε μη άρτια οικόπεδα.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έκανε δεκτές ο υπουργός το βράδυ της Παρασκευής, ανοίγουν πόρτες και παράθυρα στον αρχικό γενικό κανόνα ότι καταργούνται κάθε μορφής παρεκκλίσεις για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ανακοινώθηκαν συνολικά 78 νομοτεχνικές βελτιώσεις με διορθώσεις πάνω σε άρθρα του νομοσχεδίου, των τροπολογιών που είχαν κατατεθεί την προηγούμενη μέρα αλλά και βελτιώσεων που είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγο! Ολες οι διατάξεις αυτές ενσωματώνονται και θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο του νόμου. Μέσα από αυτές τις διορθώσεις συνεχίζουν να διατηρούν τη δυνατότητα δόμησης πολλές κατηγορίες ακινήτων εκτός σχεδίου, όπως:

● Οικόπεδο μικρότερο των 4 στρεμμάτων αλλά έως 2 στρέμματα, χωρίς μεταβατική διετία, εάν το μέγεθός του είναι αποτέλεσμα απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή αναδασμού. Δηλαδή εάν το αρχικό οικόπεδο ήταν 4 στρέμματα αλλά έμεινε μισό για τους παραπάνω λόγους, το υπόλοιπο θεωρείται άρτιο και κτίζει με τους όρους που ίσχυαν πριν, εφόσον έχει πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό τουλάχιστον 25 μέτρα.

● Κτίζονται μικρά οικόπεδα με χρήση της «συνένωσης ιδιοκτησιών». Επιτρέπεται δηλαδή η συνένωση όμορων οικοπέδων με την προϋπόθεση το νέο οικόπεδο που θα προκύπτει να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα και τουλάχιστον ένα από τα γήπεδα που συνενώνονται να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με τις διατάξεις που ίσχυαν έως τώρα. Υπενθυμίζεται ότι τροπολογία για συνένωση οικοπέδων ήταν μία από τις 11 που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Βλάχος που το βράδυ της Παρασκευής ανέβηκε στα υπουργικά έδρανα και προκάλεσε επεισόδιο για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων του.

● Ο συντελεστής δόμησης για τουριστικά καταλύματα δεν μειώνεται σε 0,18 αλλά παραμένει στο 0,20.

-Στον συντελεστή δόμησης ενός κτιρίου δεν θα προσμετρώνται οι προσβάσιμες και μη προσβάσιμες περιοχές του ισογείου και των ορόφων που προκύπτουν από εσοχές στο σώμα του κτιρίου.

● Ορίζεται ότι εκεί όπου επιτρέπεται η προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά ένα μέτρο υπό κάποιες προϋποθέσεις αυτό δεν επηρεάζεται από πάσης φύσεως διατάγματα, αν δεν έχουν ρητή αντίθεση.

Επίσης δεν αλλάζουν οι όροι δόμησης που ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νόμου για μια σειρά περιπτώσεων που αφορούν μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα και συγκεκριμένα:

1) Εάν έχει χορηγηθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας ή έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.

2) Εάν έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης ή άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ή παράταση ή τροποποίηση αυτής με ή χωρίς παρεκκλίσεις με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις.

3) Εάν έχει χορηγηθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) έγκριση παρέκκλισης από τους ισχύοντες όρους δόμησης.

4) Εάν έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία ή στο αρμόδιο όργανο (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) αίτηση με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας.

5) Εάν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας εκσκαφής στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

6) Εάν έχει υποβληθεί φάκελος παρέκκλισης στην αρμόδια Πολεοδομία (ΥΔΟΜ) με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη.

7) Εάν έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία έργου ή δραστηριότητας ή έχει χορηγηθεί Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ).

8) (και... καλύτερη) Εάν έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για εργασίες που πρόκειται να αδειοδοτηθούν.

Με βάση τις προβλέψεις του νέου νόμου, θα πρέπει να προσαρμοστεί η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «e-Αδειες» και του συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων του ν. 4495/2017 και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εντός τεσσάρων και δύο μηνών αντίστοιχα.

Ομως, προεγκρίσεις και οικοδομικές άδειες που βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης κατά την ημερομηνία τροποποίησης του πληροφοριακού συστήματος «e-Αδειες» ολοκληρώνονται με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο υποβολής τους. Οικοδομικές άδειες σε συνέχεια προέγκρισης, η οποία έχει εκδοθεί με τις προγενέστερες διατάξεις, δύναται να εκδοθούν με τις διατάξεις του παρόντος, κατόπιν αναθεώρησης της προέγκρισης.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στη λίστα των 35 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Μάριος Αθανασίου, Ευάγγελος Αντώναρος, …