Σάλος για τα γυρίσματα του GNTΜ στην Ελαφόνησο

Αδεια από τον Δήμο Ελαφονήσου και από τον Φορέα Διαχείρισης ανακοίνωσε ότι είχε το Star Channel.

Εντονες και πολυάριθμες αντιδράσεις προκλήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα μετά την προβολή της εκπομπής «Greece Next Top Model» στον τηλεοπτικό σταθμό Star, που γυρίστηκε στην Ελαφόνησο, στην παραλία Σίμου (Σαρακήνικο), όπου τόσο τα μοντέλα όσο και η παρουσιάστρια Βίκυ Καγιά επιδόθηκαν σε παράνομες δραστηριότητες με 4X4 και Motocross, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον σε μια προστατευόμενη περιοχή Natura.

Εντύπωση προκαλούν οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Δήμο Ελαφονήσου, τον οποίο ευχαρίστησε για τη φιλοξενία του ο ένας εκ των παρουσιαστών της εκπομπής, αλλά και από τον υπεύθυνο για την περιοχή Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας.

Ο Δήμος Ελαφονήσου έκανε λόγο για «εσφαλμένες εντυπώσεις που προκλήθηκαν για τα πλάνα της εκπομπής» και ανέφερε ότι «τα συγκεκριμένα πλάνα αφορούν περιοχή στάθμευσης οχημάτων και όχι αμιγώς την προστατευόμενη λόγω των αμμοθινών έκταση». «Τα βασικά πλάνα της εκπομπής ήταν στατικά και σε καμία περίπτωση δεν έβλαψαν το οικοσύστημα, η δε κίνηση των τροχοφόρων ήταν σε σημείο συγκέντρωσης βρόχινων νερών», επεσήμανε, αμφισβητώντας «τις άδικες διαμαρτυρίες όσων αυτοαναγορεύθηκαν ως προστάτες του τόπου στον οποίο ζούμε».

Από την πλευρά του, ο Φορέας Διαχείρισης ανέφερε ότι «κατόπιν σχετικού αιτήματος της εταιρείας παραγωγής τής εν λόγω εκπομπής, χορήγησε έγγραφο περί μη αντίρρησης εκτέλεσης γυρισμάτων με την προϋπόθεση τήρησης συγκεκριμένων όρων». Και υποστηρίζει ότι «τα εν λόγω πλάνα πραγματοποιήθηκαν σε χώρο που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και όχι σε θέσεις όπου εντοπίζονται αμμοθινικοί τύποι οικοτόπων. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος χώρος δεν αποτελεί υγροτοπικό λιμνίο, όπως παρουσιάζεται σε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Πιθανώς να είναι βρόχινα νερά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εφέ για χάρη των γυρισμάτων της εκπομπής».

«Η πρόσβαση των οχημάτων στον χώρο που χρησιμοποιήθηκε την ώρα της φωτογράφισης στην παραλία έγινε καθ’ υπόδειξη του Δήμου Ελαφονήσου και από συγκεκριμένη διαδρομή που χρησιμοποιείται για την προσπέλαση του χώρου από τα αγροτικού τύπου οχήματα υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Ελαφονήσου για τη συγκομιδή των απορριμμάτων», επισημαίνει ο Φορέας. Και καταλήγει: «Η προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση τροχοφόρων επί της παραλίας η οποία και εκ του νόμου απαγορεύεται, βρίσκει τον Φορέα Διαχείρισης κάθετα αντίθετο».

Σε ανακοίνωσή του το Star Channel αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι άδειες για τα γυρίσματα δόθηκαν από τον Δήμο Ελαφονήσου και από τον Φορέα Διαχείρισης, ότι η οδήγηση του τζιπ έγινε σε άλλη παραλία (στην Παναγίτσα) που τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων και ότι το γύρισμα έγινε υπό την παρακολούθηση της δημάρχου Ευσταθίας Λιάρου.

Το βέβαιο είναι ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι κανένα τζιπ ή μηχανοκίνητο δεν μπορεί να κινείται πάνω στον αιγιαλό, πόσο μάλλον ανάμεσα σε αμμοθίνες και εντός περιοχής Natura. Συνεπώς, υπήρξε δημόσια παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, λόγος για τον οποίο θα περίμενε κανείς την ενασχόληση κάποιου εισαγγελέα με την υπόθεση.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Διπλωματικές πηγές για Τουρκία: Απορρίποντας ΟΗΕ- UΝΕSCO, διαζύγιο με διεθνή νομιμότητα

Η Τουρκία απορρίπτοντας την δήλωση του Προέδρου του ΣΑ ΟΗΕ και της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής …