Στους... πρωταθλητές της Ε.Ε. η Ελλάδα στην απώλεια εισοδήματος

Ακόμα μια διεθνής έκθεση έρχεται στο φως για να υπογραμμίζει ότι τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς στη χώρα μας, σε οικονομικό επίπεδο, με ιδιαίτερο αντίκτυπο για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat, η Ελλάδα κατάγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος από μισθούς μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., εντός του τρέχοντος έτους που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η Κροατία βρίσκεται στην (αρνητική) κορυφή με απώλεια που φτάνει στο 12,5% και αμέσως μετά ακολουθεί η χώρα μας με 12%. Σημειώνεται ότι η μέση μείωση των αποδοχών στην Ε.Ε. των 27 ανέρχεται περίπου στο 7%.

Παράλληλα, πολύ υψηλή καταγράφεται και η απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων στη χώρα μας, τόσο πριν, όσο και μετά τα κυβερνητικά μέτρα για την κρίση της πανδημίας, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη υψηλότερη θέση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι χαμηλόμισθοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο και κυρίως τα άτομα με προσωρινές εργασίες, οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, οι γυναίκες και όσοι ασκούν επαγγέλματα που δεν απαιτούν υψηλές δεξιότητες.

Τα στοιχεία της Eurostat σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ρίχνοντας βολές προς την ελληνική κυβέρνηση. 

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα διαγράμματα που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της Eurostat, ο κ. Τσακαλώτος καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να του απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως γιατί η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.

Η δήλωση Τσακαλώτου

Αύριο ξεκινάει η συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ζητάω λοιπόν από τώρα από τον εισηγητή της ΝΔ και τους αρμόδιους υπουργούς να μας εξηγήσουν γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:

1) Η χώρα μας έχει την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη (Διάγραμμα 1).

2) Τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα στην χώρα μας είχαν την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, ενώ τα μεσαία εισοδήματα, που τόσο νοιάζεται η ΝΔ, είχαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη (Διάγραμμα 2).

3) Μετά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία επιμένει ότι δεν είναι ανεπαρκή, οι εργαζόμενοι στην χώρα μας είχαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη (Διάγραμμα 3).

4) Οι γυναίκες στην χώρα μας είχαν την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη (Διάγραμμα 4).

ΥΓ Τα στοιχεία αυτά αφορούν όσα έχουν συμβεί μέχρι το πρώτο κύμα. Αυτό που τα είχαμε πάει καλά....

ΥΓ2 Ακόμα περιμένω να μας εξηγήσουν γιατί είμαστε δεύτεροι από το τέλος σε δαπάνες υγείας για την αντιμετώπιση του COVID19.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 20.4.2024

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο …