Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 16.12.2020 |

© Hanohiki | Dreamstime.com

Η διστακτικότητα πολλών, ευρωπαϊκών κυρίως, κρατών να προχωρήσουν έστω και σε μια ολιγοήμερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων,  η αυξανόμενη μερική ανεργία που πυροδοτεί η πανδημία στη Γαλλία, καθώς και η αναμενομένη έγκριση εντός των προσεχών 24ωρων του εμβολίου της Moderna στις ΗΠΑ αποτελούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία. ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Τα σχέδια για τα Χριστούγεννα μετέωρα καθώς οι υπουργοί έχουν κρίσιμη συνάντηση» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι  τα εορταστικά σχέδια εκατομμυρίων οικογενειών βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υπουργών με τους  επιστήμονες να προειδοποιούν ότι εάν υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να υπερκορεσθεί. Ειδικότερα οι αρχές εξετάζουν εάν θα μειωθούν από πέντε σε τρείς οι ημέρες όπου οι οικογένειες μπορούν να συνευρεθούν και η συνεύρεση διαφορετικών οικογενειών να μειωθεί από τρείς σε δύο. Είναι δε χαρακτηριστική η δήλωση υπουργού ότι «εάν δεν χρησιμοποιήσουμε την ελευθερία μας υπεύθυνα θα υπάρξει αντίκτυπος». Η Daily Telegraph από την πλευρά της έχει τίτλο : «Πολύ αργά για να ακυρώσουμε τα Χριστούγεννα» με το σχετικό δημοσίευμα να υπογραμμίζει ότι «ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει με τα σχέδιά τους που προβλέπουν συναντήσεις μεταξύ διαφορετικών οικογενειών, αλλά ταυτοχρόνως θα απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες του να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να μην συναντηθούν με άλλες οικογένειες πριν από τις γιορτές.

Στη Γαλλία, η La Croix έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Μερική ανεργία, το μεγάλο κενό» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί στη Γαλλία βρίσκονται σε κατάσταση μερικής ανεργίας και φιλοξενεί δηλώσεις τους στις οποίες τονίζουν τις μεγάλες οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν λόγω αυτής της ασταθούς κατάστασης. Η Le Figaro έχει τίτλο : «Άδεια στάδια. Mediapro. Το γαλλικό ποδόσφαιρο σε απόλυτο χάος» με το δημοσίευμα να τονίζει ότι οι επαγγελματικές ομάδες βιώνουν μια πρωτοφανή βαθιά κρίση η οποία απειλεί σε πολλές περιπτώσεις την ίδια τους τη δουλειά καθώς διακόπηκαν και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων της Α Εθνικής λόγω προβλημάτων της ισπανικής εταιρίας που μέχρι σήμερα είχε τα δικαιώματα μετάδοσής τους.            

Στη Γερμανία,  η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί, σε ανάλυσή της, ότι «πριν ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ανεβαίνουν οι τόνοι απέναντι στην Τουρκία. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Φαν Χόλεν από το Μέριλαντ, λέει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι ένας αξιόπιστος νατοϊκός εταίρος ή να τα βγάλει πέρα μόνη της. Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο άρχισε να κρατάει αποστάσεις από την Τουρκία. Στην τελευταία του περιοδεία στην περιοχή συνομίλησε με τις κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, ενώ στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε απλώς για ιδιωτική επίσκεψη. Γράφει ακόμη ότι οι ΗΠΑ επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Επιπλέον, το 2021 η Ελλάδα πενταπλασιάζει τις στρατιωτικές δαπάνες φτάνοντας τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που ωστόσο δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο του τουρκικού αμυντικού προϋπολογισμού».     

Στις ΗΠΑ τέλος,  οι  New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Το εμβόλιο της Moderna είναι άκρως αποτελεσματικό δείχνουν τα νέα στοιχεία» με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο προσφέρει ισχυρή προστασία σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την εσπευσμένη έγκρισή του αυτήν εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την ερχόμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Η εφημερίδα τονίζει ακόμη ότι η διανομή των πρώτων έξι εκατομμυρίων δόσεων μπορεί να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα.     


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ισχυρός σεισμός τώρα κοντά στην Ρόδο

Ισχυρός σεισμός τώρα στην Ρόδο μεγέθους 4.4 Ρίχτερ με επίκεντρο νοτιοανατολικά της Λίνδου   Γεωδυναμικό …