Ευρωπαϊκή πηγή στον ΣΚΑΪ: Επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία το Μάρτιο αν δείξει αδιαλλαξία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σημαντικών επιπλέον κυρώσεων και σε οντότητες, όχι απλώς σε άτομα, σε σχέση με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, άφησε υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννη Παλαιολόγο. 

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, θα υπάρχουν πολλές επιπλέον κληρώσεις αν η έκθεση του ύπατου εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, η όποια αναμένεται το Μάρτιο κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι αρνητική σε σχέση με τη συμμόρφωση της Τουρκίας στις επιταγές της ΕΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δόθηκε η εντολή στον Ζ. Μπορέλ να υποβάλει «έκθεση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και σχετικά με τα μέσα και τις επιλογές για την ακολουθητέα πορεία», συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής των κυρώσεων για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Εξάλλου, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη, ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαιτέρα ήπιος στο τηλεφώνημα. Μένει να δούμε αν η στάση του αυτή θα αποτυπωθεί και στην πράξη με ουσιώδη αποκλιμάκωση της έντασης. 

Οι δύο άνδρες συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πρόταση της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Ερντογάν να επαναλαμβάνει το αίτημα της Άγκυρας να εκπροσωπηθούν σε αυτήν οι Τουρκοκύπριοι. Ωστόσο η αντίθεση ειδικά της Αιγύπτου στο ενδεχόμενο να καθίσει στο τραπέζι με την Άγκυρα καθιστά προς το παρόν απόμακρη την προοπτική διοργάνωσης της διάσκεψης.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Άμεση κατάπαυση πυρός και παρέμβαση ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη  Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη …