Υπουργός Ενέργειας ΗΠΑ: Ώρα για τους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην ενέργεια στην Ελλάδα

Κάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουλέτ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα. 

Περαιτέρω, εκτίμησε πως θα συνεχίσουν να έρχονται αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, καθώς η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

Ερωτηθείς πότε βλέπει τη δημιουργία ευκαιριών στον ελληνικό ενεργειακό τομέα για τους Αμερικανούς επενδυτές, απάντησε χαρακτηριστικά πως τώρα είναι η ώρα. Επιχειρηματολογώντας στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η χώρα μας, με έμφαση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας πως έχουν ανοίξει την πόρτα στους επενδυτές και ειδικότερα οι Αμερικανοί επενδυτές είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για επενδύσεις στην Ελλάδα. Συνοψίζοντας, τόνισε πως στο βαθμό που η κυβέρνηση συνεχίσει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η χρήση φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου θα συνεχιστεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια, και σημείωσε πως για τον λόγο αυτό το ενδιαφέρον αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών θα συνεχιστεί για καιρό στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum-EMGF), είπε πως η Ελλάδα είναι σημαντικό μέρος του, και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην υλοποίησή του EastMed, του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, επισήμανε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο Φόρουμ σύντομα με την ιδιότητα του παρατηρητή. 

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στη χώρα μας κατά τη διήμερη επίσκεψή του, ο Νταν Μπρουλέτ είπε πως συζήτησε για την ανάγκη ασφάλειας της περιοχής, τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ασφάλεια της περιοχής, καθώς για τον αγωγό EastMed και το αποτύπωμά του στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ενεργειακή μετάβαση που συντελείται στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της μετάβασης, η χρήση φυσικού αερίου, η εισαγωγή του, η ανάπτυξη υποδομών στην Ελλάδα για την εισαγωγή του, η διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου με άλλους αγωγούς στην περιοχή είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, δήλωσε ενθουσιασμένος που βλέπει τη χώρα να κινείται στον δρόμο της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να τη βοηθήσουν. 

Υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ και τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλιστεί ότι η κατασκευή του EastMed θα προχωρήσει. Διέκρινε εξάλλου πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από την ιδιωτική βιομηχανία όσο και από τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την περιοχή για την ανάπτυξη των έργων υποδομής του EastMed όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικανικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών συσσωρευτών. Προσέθεσε πως αυτού του είδους η συνεργασία είναι σημαντική για την καλύτερη ενσωμάτωση των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, εξέφρασε την προσδοκία της αμερικανικής πλευράς να εμβαθύνει αυτές τις μορφές συνεργασίας με την Ελλάδα.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πιερρακάκης: Κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την εσωτερική τους δυσπιστία

Αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει για την …