Φωτιά κατέστρεψε καταυλισμό όπου ζούσαν 1.300 μετανάστες στη Βοσνία

AP Photo/Hasan Arnautovic

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε καταυλισμό μεταναστών στο Μπίχατς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου στεγάζονταν 1.300 άνθρωποι. Ο καταυλισμός στο χωριό Λίπα είχε κατασκευαστεί ως προσωρινή λύση, με την προοπτική να μεταφερθούν αλλού τον χειμώνα, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκριναν ότι ήταν ακατάλληλος.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, οι μετανάστες πρόλαβαν να φύγουν. Οι αρχές της περιοχής υποστηρίζουν ότι τη φωτιά έβαλαν οι ίδιοι οι μετανάστες, οι οποίοι πάντως έχουν μείνει στην περιοχή καθώς δεν υπάρχει άλλο μέρος για να πάνε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη όπου φυλάσσονταν καύσιμα και γρήγορα εξαπλώθηκε στις σκηνές, καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα.  

Ο καταυλισμός της Λίπα είχε προγραμματιστεί να κλείσει σήμερα και οι σκηνές να μεταφερθούν σε άλλο σημείο, πράγμα που τώρα είναι αδύνατο, καθώς σύμφωνα με τις αρχές δεν υπάρχουν σκηνές και υποδομές για να μεταφερθούν αλλού.

Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πέτερ φαν ντερ Όβερερτ, δήλωσε ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζει, τη φωτιά έβαλε μια ομάδα πρώην κατοίκων του καταυλισμού, που είχαν φύγει. «Ευτυχώς, από όσο ξέρουμε, δεν υπάρχουν θύματα». Σημείωσε ότι ο ΔΟΜ θα εντείνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους μετανάστες αλλά «αυτό δεν είναι λύση».

«Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά όμως οι τέσσερις μεγάλες σκηνές στις οποίες κοιμούνταν οι μετανάστες κάηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Υποθέτουμε ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια και ότι ευθύνονται οι κάτοικοι του καταυλισμού», πρόσθεσε.

AP Photo/Marc Sanye, File

Ο καταυλισμός αυτός στήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο χωριό Λίπα, κοντά στο Μπίχατς, ως προσωρινή λύση και δεν προβλεπόταν τότε οι μετανάστες να περάσουν εκεί τον χειμώνα.

Οι μετανάστες ενδέχεται να έκαψαν τον καταυλισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουν. Ο ΔΟΜ, που διαχειριζόταν αυτό το κέντρο φιλοξενίας είχε ζητήσει από τις βοσνιακές αρχές να επαναλειτουργήσει μια άλλη δομή που έκλεισε στις αρχές Οκτωβρίου στην πόλη Μπίχατς. Ο καταυλισμός που κάηκε δεν διέθετε τρεχούμενο νερό, ούτε θέρμανση και δεν συνδέθηκε ποτέ με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. 

«Πιθανότατα θα κατευθυνθούν προς το Μπίχατς», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, «και θα καταλάβουν εγκαταλειμμένα κτίρια», πιθανότητα με την οποία είναι αντίθετοι οι κάτοικοι της περιοχής.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του Μπίχατς, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, ζήτησε από την αστυνομία «να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών σε κατοικημένες ζώνες», σύμφωνα με το πρακτορείο Fena. Οι δημοτικές και τοπικές αρχές αντιτίθενται σθεναρά στην επαναλειτουργία του προηγούμενου κέντρου φιλοξενίας στο Μπίχατς, παρά την εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Κάτοικοι της περιοχής φρουρούν τον χώρο για να αποτρέψουν την επιστροφή των μεταναστών. Ο δήμαρχος Σουχρέτ Φάζλιτς ζήτησε από την αστυνομία «να πάρει τη θέση των κατοίκων» για να αποφευχθούν «προβλήματα» και να εμποδιστούν οι μετανάστες να μπουν στο εργοστάσιο του Μπίρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, που έχει χορηγήσει από το 2018 85,5 εκατομμύρια ευρώ στη Βοσνία για να την βοηθήσει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, κάλεσε τις αρχές «να συνεργαστούν και να ενεργήσουν κατεπειγόντως για να καλύψουν τις ανάγκες των άστεγων προσφύγων και των μεταναστών για να σωθούν ζωές».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024

Οι άνδρες ανήλθαν σε 345.445 άτομα (ποσοστό 35,4%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 630.928 άτομα …