Πλήρης ημερών πέθανε ο θρυλικός διπλός πράκτορας Τζορτζ Μπλέικ

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός πρώην διπλός πράκτορας Τζορτζ Μπλέικ, που ενήργησε ως κατάσκοπος για τη σοβιετική KGB τη δεκαετία του 1950, αλλά στη συνέχεια διέφυγε στη Μόσχα.

«Σήμερα, ο θρυλικός…Τζορτζ Μπλέικ δεν υπάρχει πια. Αγαπούσε ειλικρινά τη χώρα μας, θαύμαζε τα επιτεύγματα του λαού μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ιβάνοφ στο πρακτορείο Sputnik.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, χαιρετίζοντας τον Μπλέικ ως «λαμπρό επαγγελματία» και άντρα «αξιοθαύμαστου θάρρους». Όπως πρόσθεσε, ο Μπλέικ «είχε μια πολύτιμη συμβολή στη διασφάλιση της στρατηγικής ισοτιμίας και στη διατήρηση της ειρήνης».

Η θρυλική του δράση

Ο Τζορτζ Μπλέικ ήταν ο άνθρωπος που μετάφερε στη Μόσχα ορισμένα από τα πιο σημαντικά απόρρητα μυστικά της Δύσης. Ως διπλός πράκτορας, έκανε γνωστό στη Μόσχα ένα δυτικό σχέδιο που παρακολουθούσε τις σοβιετικές επικοινωνίες από μια υπόγεια σήραγγα στο Ανατολικό Βερολίνο. Επίσης αποκάλυψε πλήθος Βρετανών πρακτόρων που δραστηριοποιούνταν σε σοβιετικές χώρες μπλοκ στην Ανατολική Ευρώπη, μερικοί από τους οποίους εκτελέστηκαν.

Ο Μπλέικ έφτασε στη Ρωσία έπειτα από την τολμηρή του απόδραση από μια βρετανική φυλακή το 1966. Συγκεκριμένα, ένας πολωνός αποστάτης αποκάλυψε το 1961 ότι ο Μπλέικ ήταν κατάσκοπος της Μόσχας. Καταδικάστηκε για κατασκοπεία στη Βρετανία σε 42 χρόνια φυλάκισης. Τον Οκτώβριο του 1966, κατάφερε να αποδράσει με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων που γνώρισε ενώ ήταν υπό κράτηση.

AP PHOTO

Ο Μπλέικ πέρασε δύο μήνες κρυμμένος στο σπίτι του βοηθού του και στη συνέχεια διέσχισε με αυτοκίνητο την Ευρώπη μέχρι το Ανατολικό Βερολίνο μέσα σε ένα ξύλινο κουτί που ήταν τοποθετημένο κάτω από το όχημα. 

Άφησε πίσω του τη γυναίκα του στη Βρετανία με τα τρία του παιδιά και ξαναπαντρεύτηκε στη Μόσχα, αποκτώντας έναν γιο. 

Στη Σοβιετική Ένωση, ο Μπλέικ διατηρούσε επαφές με άλλους Βρετανούς διπλούς πράκτορες. Ο Μπλέικ είπε ότι προσαρμόστηκε καλά στη ζωή στη Ρωσία, λέγοντας αστειευόμενος πως μοιάζει με ένα «ξένο αυτοκίνητο που προσαρμόστηκε καλά στους ρωσικούς δρόμους».

Σε δήλωσή του το 2017 υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει γίνει η «δεύτερη πατρίδα του». Σημείωσε ότι αποφάσισε να αλλάξει πλευρά όταν είδε έναν ανελέητο βομβαρδισμό των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα και πολίτες να σφαγιάζονται από την «αμερικανική στρατιωτική μηχανή». Όπως είπε, «πήρα την πιο σημαντική απόφαση στη ζωή μου: να συνεργαστώ με τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες εθελοντικά και δωρεάν για να βοηθήσω στην προστασία της ειρήνης στον κόσμο».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …