Θρήνος και έρευνες στα συντρίμμια μετά τον φονικό σεισμό στην Κροατία

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε το μεσημέρι της Τρίτης την κεντρική Κροατία, ισοπεδώνοντας σχεδόν μισή πόλη και τα γύρω χωριά. Καθώς οι έρευνες για τους αγνοουμένους συνεχίζονται, οι νεκροί έφτασαν τους επτά.

Πρόκειται για ένα 12χρονο κορίτσι στην πόλη Πέτρινια που καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε ο δήμαρχός της Ντάρινκ Ντούμποβιτς, να δηλώνει: «Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια». Οι άλλοι έξι είναι σε κοντινό χωριό, εκ των οποίων ο ένας ανασύρθηκε από τα χαλάσματα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Τουλάχιστον άλλοι 20 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό, κυρίως έχουν κατάγματα, ενώ ακόμη αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια. Δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι διασώστες ανασύρουν διαρκώς ανθρώπους από τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ όλη η πόλη έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και, καθώς έπεσε η νύχτα, το κέντρο της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Με μπουλντόζες, αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

AP Photo

Τεράστια καταστροφή

«Χρειαζόμαστε βοήθεια. Η πόλη δεν είναι πια βιώσιμη», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο δήμαρχος της Πέτρινια, που τόνισε ότι η αποτίμηση των ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί. «Η πόλη δεν είναι πια παρά ένας σωρός ερειπίων. Επικρατεί πανικός, όλοι θέλουν να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, και μέλη της κυβέρνησης πήγαν στην Πέτρινια για να συμπαρασταθούν στους πολίτες και να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Πλένκοβιτς, «το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Πέτρινια είναι στην κόκκινη ζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα κτίρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά».

Για να αντιμετωπιστεί προσωρινά το ζήτημα της στέγασης των πολιτών που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, ο στρατός έχει ετοιμάσει πάνω από 500 χώρους σε στρατόπεδα, ενώ αρκετοί πολίτες θα πάνε σε κοντινά ξενοδοχεία και άλλους πρόσφορους χώρους. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα στείλει κοντέινερ για τη στέγαση όσων το έχουν ανάγκη.

«Κανείς δεν πρέπει να κοιμηθεί στο κρύο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

AP Photo

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ, όπως και στις γειτονικές χώρες, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βοσνία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκο στη Σλοβενία σταμάτησε τη λειτουργία του, για προληπτικούς λόγους.

Ευρωπαϊκή βοήθεια

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και τους διασώστες», ανέφερε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τη συμπαράστασή της προς τον λαό της Κροατίας εκφράζει με ανάρτησή της στο twitter και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και δηλώνει διαθέσιμη να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί. 

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι έτοιμη να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί στην Κροατία που επλήγη από τον σεισμό σήμερα. Οι σκέψεις μας σε όλους όσους επλήγησαν», αναφέρει.

Συλλυπητήρια μηνύματα και τη στήριξή τους στους πληγέντες απέστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Κροατία ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την παροχή βοήθειας, και σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, είναι ήδη έτοιμη μια παρτίδα με σκηνές, υπνόσακους, σεντόνια, κουβέρτες και θερμάστρες και αναμένεται απάντηση από την Κροατία, αν χρειάζεται ακόμα την συγκεκριμένη βοήθεια, οπότε και θα αποσταλεί.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …