Διπλή αντισημιτική βεβήλωση στη Δράμα |

Νέο συμβάν αντισημιτισμού με τον διπλό βανδαλισμό στο Μνημείο των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος της Δράμας αλλά και της καπναποθήκης όπου έχει αναρτηθεί αναθηματική πλάκα για τον εκτοπισμό των Εβραίων της πόλης στις 3 Μαρτίου 1943.

Σύμφωνα με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας (ΚΙΣ), η βεβήλωση στο Μνημείο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 28ης προς την 29η Δεκεμβρίου «με γκράφιτι που έκαναν βάνδαλοι φανατικοί με μαύρο σπρέι, απεικονίζοντας θρησκευτικά σύμβολα στο επάνω μέρος του, ενώ έσπασαν μάρμαρο στη βάση του Μνημείου».

Σε σχετική ανακοίνωση του ΚΙΣ γίνεται γνωστό ότι εστάλη επιστολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, με την οποία ζητά τη σύλληψη των δραστών, ενώ απευθυνόμενο το ΚΙΣ στον Δήμο Δράμας «ζήτησε την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το Μνημείο, καθώς και την καταδίκη του βανδαλισμού που προσβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης».

Με ανακοίνωσή της το γεγονός καταδικάζει και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, θυμίζοντας ότι προσβάλλει «βάναυσα τη μνήμη των 1.200 Εβραίων που εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, αλλά και τους ελάχιστους επιζώντες που μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψαν στη γενέτειρά τους», προσθέτοντας πως το περιστατικό προστίθεται «στην αλυσίδα των πολλών πρόσφατων βεβηλώσεων και βανδαλισμών που έλαβαν χώρα είτε σε εβραϊκά νεκροταφεία είτε σε Μνημεία Ολοκαυτώματος (Αθήνα 5/10/2020, Θεσσαλονίκη 10/10/2020, Ρόδος 11/10/2020, Λάρισα 3/12/2020)».

Σύμφωνα με την Κοινότητα, «τέτοιες αήθεις ενέργειες αποτελούν ταυτόχρονα και μια προσβολή για την ίδια την πόλη της Δράμας, που το 1997 φρόντισε για την τοποθέτηση αναθηματικής μαρμάρινης πλάκας στις καπναποθήκες όπου το 1943 συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν οι Εβραίοι της πόλης, ενώ το 1999 προχώρησε μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Δράμας, της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος στην ανέγερση του Μνημείου Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος».

Ζητώντας τη σύλληψη των δραστών ως πρώτο βήμα η Κοινότητα διαπιστώνει «με λύπη πως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φανατισμού, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …