Κρήτη: Οι φοιτητές της Ιατρικής καταδικάζουν την εισβολή στις Εστίες

Το κτίριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ανακοίνωση για την εισβολή της αστυνομίας στις φοιτητικές εστίες στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου εξέδωσε ο Σύλλογος φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης χαρακτηρίζοντας χυδαία τη στάση της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα οι φοιτητές καλούν σε μαζική συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα εναντίον της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Στο ψήφισμα τονίζεται πως η σημερινή εισβολή δεν έγινε σε μια τυχαία στιγμή, αλλά λίγες μέρες μετά τον πολύ σημαντικό αγώνα των εστιακών φοιτητών/ριών ενάντια στις διακοπές των Α’ παρατάσεων διαμονής και την εισαγωγή ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Αναλυτικά στην απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρεται: 

Απόφαση του ΦΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Καταγγέλλουμε τη χυδαία εισβολή των δυνάμεων καταστολής στις εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΔΕΛΤΑ, δίωξη, αντιτρομοκρατική) μπήκαν νωρίς το πρωί στο χώρο των εστιών σπέρνοντας τον τρόμο και συλλαμβάνοντας κόσμο μέσα στο χώρο της εστίας. Έχουν εισβάλλει σε δωμάτια, αποθηκάκια, χώρους πολιτιστικών ομάδων και συλλογικοτήτων, ενώ έχουν γίνει και πολλές φθορές.

Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά πίστη στο δόγμα «του νόμου και της τάξης» προσπαθεί να «ντύσει» την καταστολή και τον αυταρχισμό με την ρητορεία της πάταξης της εγκληματικότητας. Ο σύλλογος των εστιών αλλά και το φοιτητικό κίνημα διαχρονικά υπερασπίζεται το άσυλο απέναντι σε όσους το καταπατούν, το δυσφημούν και το διαβάλλουν. Πρόκειται για άμεση και απαράδεκτη καταπάτηση του ασύλου, αλλά και τρομοκράτηση των εστιακών φοιτητών που αγωνίζονται μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. 

Από τη διαμαρτυρία φοιτητών στην Αθήνα μετά την εισβολή της αστυνομίας στις Εστίες

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να δείξει με τον πιο σκληρό τρόπο το πραγματικό της πρόσωπο στο πιο πληττόμενο κομμάτι των σχολών μας που δεν είναι άλλο από τους εστιακούς φοιτητές. Η επιχείρηση εισβολής και εκκένωσης των εστιών δεν έρχεται μια τυχαία στιγμή, αλλά λίγες μέρες μετά τον πολύ σημαντικό αγώνα των εστιακών φοιτητών/ριών ενάντια στις διακοπές των Α’ παρατάσεων διαμονής και την εισαγωγή ακαδημαϊκών κριτηρίων. Απέναντι στον αγώνα τους η πρυτανεία του ΕΚΠΑ και το Υπουργείο υιοθέτησαν τη λογική του εκφοβισμού, απειλώντας –όπως και έκαναν- τη διακοπή της σίτισης, όπως και νερού, ρεύματος κλπ. Η αστυνομική επιχείρηση συνέβη, μάλιστα, σε νεκρό πολιτικό χρόνο και μέσα στις γιορτές, δύο μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, έτσι ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή αντίδραση.

Τις κινήσεις αυτές δεν θα πρέπει να τις δούμε και αποκομμένες από το πλάνο της κυβέρνησης για την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ενός σώματος που θα είναι υπόλογο στην ΕΛΑΣ και πλέον μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα, ακόμα και οι πιο καλόπιστοι, τον πραγματικό ρόλο που θα παίξει. Το ρόλο της τρομοκράτησης και της καταστολής κάθε κινηματικής δράσης, τη φίμωση των αγώνων και την παγίωση ενός αστυνομοκρατούμενου πανεπιστημίου, στο οποίο οι φωνές αμφισβήτησης και ο συλλογικός αγώνας δεν θα υπάρχουν. 

Ειδικά για τις φοιτητικές εστίες ένα τέτοιο μέτρο σημαίνει συνεχής επιτήρηση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στα σπίτια των εστιακών φοιτητών. Οι φοιτητικές εστίες πέρα από χώρος ασύλου είναι κυρίως η μόνιμη κατοικία χιλιάδων φοιτητών/ριων, επομένως γίνονται σαφείς οι τρομακτικές διαστάσεις και ο ρόλος που θα διαδραματίσει ένα τέτοιο σώμα στο χώρο των σχολών και ειδικά στις φοιτητικές εστίες. Το ρόλο του πολιτικού δεσμοφύλακα, της επιβολής με τη βούλα του κράτους όλων των αναδιαρθρώσεων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η εισβολή της ΕΛΑΣ στη ΦΕΠΑ έρχεται να συμπληρώσει τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό, ο οποίο προβλέπει τρομακτική μείωση 39% για τη φοιτητική μέριμνα κάνοντας σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Από τη διαμαρτυρία φοιτητών στην Αθήνα μετά την εισβολή της αστυνομίας στις Εστίες

Όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα σταθούν στο πλάι των εστιακών φοιτητών/ριων και απέναντι στην κατασταλτική μανία της κυβέρνησης. Δεν θα επιτρέψουμε να μονιμοποιηθεί το καθεστώς του φόβου και της αστυνομοκρατίας στις σχολές και τα σπίτια μας. Μέσα από τη μαζικοποίηση και επανεκκίνηση των συλλογικών μας διεργασιών θα υψώσουμε ανάστημα στα σχέδια της κυβέρνησης ενάντια στην ίδρυση ενός πανεπιστημίου-φυλακή και θα παλέψουμε για την προάσπιση των δικών μας αναγκών, κόντρα σε μια πολιτική στην οποία οι φοιτητές και δει οι εστιακού αποτελούν απλά νούμερα και ασήκωτο βάρος για την κυβέρνηση.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΠΑ, ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! 
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

* Ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι μεταξύ των δεκάδων συλλόγων από Τμήματα και Σχολές που καλούν σε μαζική συλλογή υπογραφών ενάντια στη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Το κείμενο υπογραφών βρίσκεται αναρτημένο στην παρακάτω διεύθυνση: 

https://sites.google.com/view/ypografesgiapan-astynomia/κειμενο?authuser=0

 
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega   Στην …