Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου - Δήλωση Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Θεοχάρη

Ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη από το ΤΑΙΠΕΔ η παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης μαρίνας της χώρας, η οποία αναβαθμίζεται για να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στην εταιρεία "Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.", θυγατρική της "Άκτωρ Παραχωρήσεις", λαμβάνοντας εφάπαξ αμοιβή παραχώρησης 27,3 εκατ. ευρώ. 

Η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη της είναι επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ. Η μαρίνα Αλίμου προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας. 

Πρόκειται για την πρώτη παραχώρηση μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία ο προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction). 

Η εταιρεία "Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε." θα εκσυγχρονίσει τη μαρίνα και να την αναδείξει σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα υλοποιώντας εντός της επόμενης πενταετίας ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Τα έργα ανάπτυξης, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν, επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, μέσω της δόμησης 18.520 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κλπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας από το Φάληρο μέχρι και το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Κοινή δήλωση Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Θεοχάρη

«Η σημερινή ολοκλήρωση της παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου αποδεικνύει έμπρακτα την αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι, ακόμα και υπό τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, συνεχίζουμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θέτουν στέρεες βάσεις για ισχυρή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Θεοχάρης. 

Όπως αναφέρουν, με την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου – μίας από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο – για 40 χρόνια στην εταιρεία “Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.”, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει Εφάπαξ Αμοιβή Παραχώρησης ύψους 27,3 εκατ. ευρώ και επιπλέον, σε ετήσια βάση, Αμοιβή Παραχώρησης και Μεταβλητό Οικονομικό Αντάλλαγμα ίσο με το 16% των Ετήσιων Πραγματικών Εσόδων.

«Ταυτόχρονα, η παραχώρηση ανοίγει τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη της μαρίνας Αλίμου σε κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα, καθώς ο Παραχωρησιούχος θα προχωρήσει, την επόμενη πενταετία, στην υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ» σημειώνουν.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, θα αναβαθμιστούν ριζικά οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές και η δραστηριότητα απόθεσης-συντήρησης σκαφών, ενώ θα αναγεννηθεί πλήρως η χερσαία ζώνη της μαρίνας, μέσω της δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Έτσι, η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και στη βιώσιμη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας. Μεγέθυνση η οποία είναι στο χέρι όλων μας να γίνει πράξη από το 2021, με ενότητα, σκληρή δουλειά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας!» καταλήγουν οι συναρμόδιοι υπουργοί. 
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός στα Χανιά ανατολικά της Γαύδου

Σεισμός τώρα στα Χανιά μεγέθους 3.5 Ρίχτερ με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Γαύδου   …