Στο κατώφλι του νέου έτους με χιλιάδες απώλειες και ρεκόρ κρουσμάτων

Βαρύς ο απολογισμός της χρονιάς για τον πλανήτη που υποδέχεται το νέο έτος στην σκιά της πανδημίας του Covid-19, με χιλιάδες νέα θύματα και σε κάποιες περιπτώσεις με αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων.

Ειδικά στην Ευρώπη, αρκετές χώρες έχουν επιβάλλει αυστηρά μέτρα και lockdown, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην έλευση των πρώτων εμβολίων, αν και ο δρόμος για τον μαζικό εμβολιασμό είναι πολύ μακρύς.

Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες χρονιές και οι αρχές γενικά συστήνουν ρεβεγιόν μόνο με τα πολύ κοντινά πρόσωπα, αν και αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Έκρηξη κρουσμάτων στην Ιταλία

AP Photo/Gregorio Borgia

Μεγάλη αύξηση κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 23.477 νέοι φορείς του ιού και 555 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες τα κρούσματα ήταν 16.202, με 575 θανάτους και 169.045 τεστ. 

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 74.159 άνθρωποι και οι μολύνσεις είναι 2.107.166. Επίσης, αυξήθηκαν ελαφρά (+27) οι ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ, σε σχέση με χθες, μειώθηκαν οι ασθενείς στους νοσοκομειακούς θαλάμους (- 415).

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι στις 7 Ιανουαρίου πρόκειται να επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες το 50% των μαθητών του λυκείου, ενώ το αρχικό σχέδιο έκανε αναφορά σε ποσοστό του 75%.

Η Γαλλία εντόπισε το πρώτο κρούσμα της αφρικανικής μετάλλαξης

AP Photo/Michel Euler

Η Γαλλία εντόπισε το πρώτο κρούσμα με το νέο στέλεχος του Sars-Cov2 που ανιχνεύτηκε στη Νότια Αφρική.

Σήμερα το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανέφερε 19.927 νέες μολύνσεις από κορονοϊό, αριθμός πουί απέχει πολύ από τον στόχο της κυβέρνησης για λιγότερα από 5.000 νέα κρούσματα. Επίσης, έχασαν τη ζωή τους άλλοι 521 ασθενείς, ενώ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα μειώθηκαν οι νοσηλευόμενοι με Covid-19.

Συνολικά η χώρα μετρά 2.620.425 καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

Η παραλλαγή 501.V2 εντοπίστηκε από τις αρχές της Νότιας Αφρικής στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η μετάλλαξη, που πιστεύεται ότι μεταδίδεται πιο εύκολα, όπως μια άλλη που βρέθηκε στη Βρετανία, ανιχνεύτηκε σε έναν άνδρα που είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στο σπίτι του στην περιοχή Haut-Rhin, που συνορεύει με την Ελβετία.

Το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα μετάλλαξης ανακοίνωσε σήμερα και η Κίνα.

Ένα βραζιλιάνικο εργαστήριο έκανε επίσης γνωστό ότι εντόπισε δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης που εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία και συνέστησε αυστηρότερα μέτρα των καραντίνας για ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρώπη.

Βρετανία: Πάνω από 73.000 οι νεκροί

Stefan Rousseau/PA via AP

Στη Βρετανία άλλοι 964 ασθενείς με Covid-19 έχασαν τη μάχη το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας σε 73.512 το σύνολο των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας. Επίσης, καταγράφηκαν άλλα 55.892  νέα κρούσματα, ενώ η χώρα μετρά συνολικά 2.488.780 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Με τη μετάλλαξη του νέου κορονοϊού να έχει προκαλέσει τρόμο όχι μόνο στη Βρετανία όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά, στη χώρα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί. Από τις 9 έως τις 27 Δεκεμβρίου είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι από 940.000 Βρετανοί.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Πορτογαλία

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στην Πορτογαλία έφτασε στο ρεκόρ των 7.627 την Πέμπτη, καθώς η χώρα προετοιμαζόταν για μια υποτονική παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 11 μ.μ. και χωρίς μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών δήμων.

Η χώρα, η οποία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 413.678 κρούσματα και 6.906 θανάτους από τον ιό, χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά επέβαλε αυστηρότερα για την Πρωτοχρονιά, με απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ για την παραμονή Πρωτοχρονιάς και από τη 1 τη νύχτα για το διάστημα 1-3 Ιανουαρίου. Έκρηξη των νέων κρουσμάτων σημειώθηκε το προηγούμενο διήμερο, καθώς την Τρίτη εντοπίστηκαν 3.336 και την Τετάρτη 6.049.

Πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της παράτασης του lockdown στη Γερμανία

Κλειστή η λεωφόρος Strasse μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου συνήθως γίνονται οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς. Απόψε η εκδήλωση θα μεταδοθεί στην τηλεόραση και δεν θα υπάρχει κοινό.

 

AP Photo/Markus Schreiber

Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Σάσκια Έσκεν είπε σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Funke», ότι δεν πιστεύει πως «οι αριθμοί θα επέτρεπαν τη χαλάρωση τον Ιανουάριο».

Παρόμοια δήλωση έκανε και ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός του Zάαρλαντ Τοπίας Χανς στην εφημερίδα «Rheinische Post»: «Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ικανοποιητικά. Εκτιμώ, ότι η ισχύς των μέτρων θα πρέπει να παραταθεί».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Νοσοκομείων Γκέραλντ Γκας, ζήτησε σε συνέντευξή του στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland) «να διατηρηθούν οι περιορισμοί των επαφών, διαφορετικά τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα. Οι κλινικές έχουν καταγράψει περίπου δύο φορές περισσότερους ασθενείς Covid-19 σε σχέση με το πρώτο κύμα».

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ δήλωσε επίσης χτες το βράδυ σε εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικου δικτύου RTL ότι «με τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων (1.000 κάθε μέρα) θα πρέπει να παραταθεί το lockdown». Ωστόσο ο Μιούλερ έδωσε μια μικρή ελπίδα: «Ίσως θα πρέπει να ενεργήσουμε διαφορετικά σε τοπικό επίπεδο. Ίσως σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια η κατάσταση να είναι πιο χαλαρή».

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 32.552 το προηγούμενο 24ωρο, φθάνοντας τα 1.719.737. Το ίδιο διάστημα, ακόμη 964 ασθενείς με Covid-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει πλέον τους 33.071 νεκρούς, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Τετραήμερο lockdown στην Τουρκία

AP Photo/Burhan Ozbilici

Μέτρα που ισοδυναμούν με lockdown θα τεθούν σε ισχύ στην Τουρκία από απόψε και για τέσσερις ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέπονται τα πάρτι και ότι θα υπάρχει ισχυρή αστυνόμευση.  Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης περίπου 34.000 αστυνομικοί θα είναι επιφορτισμένοι αυτές τις ημέρες με την τήρηση των μέτρων στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 208.000 αστυνομικοί θα εργάζονται σε όλη τη χώρα και έχουν δημιουργήσει χιλιάδες σημεία ελέγχου.

Οι τουρίστες, που μέχρι τώρα έχουν απαλλαγεί από τα μέτρα του lockdown, δεν θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να πάνε σε πλατείες και κεντρικές λεωφόρους.

Η Τουρκία έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο, αλλά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων λοιμώξεων έχει μειωθεί σε περίπου 16.000 από πάνω από 30.000 από την έναρξη των βραδινών απαγορεύσεων και τα lockdown των Σαββατοκύριακων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μέχρι σήμερα είναι 20.642, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 239.

Αρνητικό ρεκόρ και στη Σλοβακία

Οι υγεινομικές αρχές της Σλοβακίας ανακοίνωσαν επίσης αρνητικό ρεκόρ το τελευταίο 24ωρο με 6.315 νέα κρούσματα. Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας 179.543 κρούσματα και 2.138 θανάτους σύμφωνα με το Reuters.

Κάτω του στόχου οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ

AP Photo/Elise Amendola

Μονάχα περίπου 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν το εμβόλιο κατά της Covid-19, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να απέχουν πολύ από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων αυτόν τον μήνα.

Τα εμβόλια φθάνουν στους τροφίμους των οίκων ευγηρίας σε βραδύτερους ρυθμούς ακόμα κι αν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον ιό.

Περίπου 170.000 άνθρωποι, σε κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας, έλαβαν μια δόση μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, αν και 2,2 εκατομμύρια δόσεις είχαν διανεμηθεί για τους τρόφιμους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Μέχρι στιγμής, περίπου 14 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna έχουν διανεμηθεί στις πολιτείες, είπαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι χθες, ήταν δηλαδή λιγότερες από τον στόχο διανομής 20 εκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον μήνα.
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024

Οι άνδρες ανήλθαν σε 345.445 άτομα (ποσοστό 35,4%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 630.928 άτομα …