2020: πανδημία ακραίων κλιματικών φαινομένων

Καταστροφικά μετεωρολογικά-οικολογικά φαινόμενα που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα και με πολύ δραστικά πλανητικά μέτρα, διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και θύματα από την τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού.

Το προηγούμενο έτος θα μείνει στην Ιστορία όχι μόνο για την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και για την επιδείνωση των ακραίων κλιματικών φαινομένων που οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη: από τους ισοπεδωτικούς κυκλώνες στους μουσώνες και από τις θύελλες στις πλημμύρες να πλήττουν διάφορες γωνιές της υφηλίου.

Οσοι πίστεψαν ότι η μείωση της παραγωγής και της κινητικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 ανέστρεψε την ολισθηρή μας περιδίνηση προς την κλιματική καταστροφή λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα πρέπει μάλλον να αναθεωρήσουν αυτές τις καθησυχαστικές ελπίδες τους.

Οπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση «United in Science 2020» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μολονότι η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα επιβραδύνθηκε πρόσκαιρα λόγω των πολλών λοκντάουν, η κλιματική επιδείνωση τελικά δεν αντιστράφηκε, αφού τα μολυσματικά αέρια τείνουν ταχύτατα να αποκτήσουν τις τιμές που είχαν πριν από την πανδημία.

Εκτός από τους σφοδρότατους κυκλώνες του Ατλαντικού και τους καταστροφικούς μουσώνες στην Ασία, ανάμεσα στα ακραία καιρικά φαινόμενα της χρονιάς που πέρασε ήταν οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην ανατολική Αυστραλία και βέβαια οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη, οι οποίες το 2020 ξεπέρασαν το «καυτό» 2016.

Σύμφωνα με μία άλλη ετήσια έκθεση της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Christian Aid, εκτός από τις οικολογικές καταστροφές, αυτά τα ακραία κλιματικά φαινόμενα προκάλεσαν φέτος 3.500 χιλιάδες νεκρούς και την αναγκαστική μετατόπιση περίπου 13,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οσο για τις οικονομικές τους συνέπειες, αυτές ανέρχονται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια για όσους είχαν σχετική ασφαλιστική κάλυψη. Ομως, όπως επισημαίνει αυτή η έκθεση, το πραγματικό οικονομικό κόστος από τις κλιματικές καταστροφές είναι πολύ μεγαλύτερο, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καλύπτονταν από σχετικές ασφάλειες.

Μάλιστα, ως συνήθως, ήταν οι φτωχότερες χώρες που πλήρωσαν το πιο υψηλό τίμημα, αφού η ασφαλιστική κάλυψη σε αυτές αφορούσε μόνο των 4% των απωλειών, ενώ στις πλουσιότερες χώρες οι καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα καλύπτεται σε ποσοστό 60%.

«Είτε πρόκειται για τις πλημμύρες στην Ασία, τις επιδρομές ακρίδων που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή στην Αφρική, για τους σφοδρούς τυφώνες και θύελλες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η κλιματική αλλαγή συνέχισε να προκαλεί σοβαρές ζημιές το έτος 2020» δήλωσε ο Kat Kramer, υπεύθυνος για το κλίμα της οργάνωσης Christian Aid.

Οι μεγαλύτερες φετινές μετεωρολογικές καταστροφές σχετίζονται με έναν ιδιαίτερα ισχυρό μουσώνα στην Ασία, ο οποίος προκάλεσε, μεταξύ άλλων καταστροφών, μερικές από τις μεγαλύτερες πλημμύρες στην ιστορία του Μπανγκλαντές. Ομως ιδιαίτερα καταστροφική ήταν και η εποχή των σφοδρών κυκλώνων του Ατλαντικού, με τις θύελλες να σκοτώνουν 400 άτομα και να προκαλούν ζημιές ύψους 41 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ.

Οσο για την Ευρώπη, κι αυτή επίσης αποδείχτηκε απροστάτευτη απέναντι στις πλανητικές κλιματικές αλλαγές που ευθύνονται για τις δύο μεγάλες θύελλες «Κιάρα» και «Αλεξ». Με την «Κιάρα» να πλήττει τον Φεβρουάριο την Ιρλανδία, τη Βρετανία και τη βόρεια Ευρώπη, ενώ η θύελλα «Αλεξ» έπεσε τον Οκτώβριο με μανία στη νότια Γαλλία και στη βόρεια Ιταλία, προκαλώντας και οι δύο ζημιές ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.

Αν στις παραπάνω καταστροφές λόγω ανθρωπογενών κλιματικών αλλαγών προσθέσουμε και το γεγονός ότι από το 2016 έως το 2020 σημειώθηκε σαφής μείωση του όγκου των πάγων που κάθε χρόνο λιώνουν στην Αρκτική θάλασσα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τότε έχουμε μια αρκετά σαφή εικόνα των κλιματικών αλλαγών που έχουν ήδη συντελεστεί αλλά και των επικείμενων οικολογικών καταστροφών που προβλέπονται για τα αμέσως επόμενα χρόνια.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ευρωβουλευτές: Τι μισθό παίρνουν και πότε βγαίνουν στη σύνταξη

Εκτός από την ανάγκη προσφοράς και ενασχόληση με τα κοινά κτλ, οι υποψήφιοι έχουν και …