Λιανεμπόριο: Προς άνοιγμα 18 Ιανουαρίου; Τα καταστήματα που αναμένεται να σηκώσουν ρολά

Λίγες μέρες πριν τη λήξη της παράτασης του λοκντάουν, και μετά το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για το ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου. 

Το σχέδιο για την προσεχή Δευτέρα αρχικά θα αφορά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας με την μέθοδο του click inside (ραντεβού εντός) αλλά και όλων των υπόλοιπων καταστημάτων που λειτουργούσαν  με τη μέθοδο του αυτή την μέθοδο του click away (παράδοση εκτός) την περίοδο των εορτών. Επιπλέον το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς προβλέπει και το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Πάντως την ιδια στιγμή, τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικά θεωρούν τα ότι με βάση τα δεδομενα που θα αξιολογούνται θα λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις και ότι το πρωταρχικο κριτήριο τους ειναι η διαφύλαξη της δημοσία υγείας.

«Και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, και η πρόταση όπως είναι καταρτισμένη, διασφαλίζουν δύο πράγματα. Από τη μία μια ελεγχόμενη κινητικότητα, και από την άλλη την επαναλειτουργία της αγοράς, που είναι και το ζητούμενο αυτή τη την περίοδο» τόνισε στον ΑΝΤ1 ο ΓΓ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Την Πέμπτη αναμένεται αυτή η πρόταση να κατατεθεί στην επιτροπή των ειδικών προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως». Κι όλα αυτά, ενώ οι χειμερινές εκπτώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, έχουν ήδη ξεκινήσει, και οι καταστηματάρχες αγωνιούν. 

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως θα συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις, αν δοθεί το «πράσινο φως», θα γίνουν από τον Νίκο Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής. 

Στόχος πάντως είναι το όποιο ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς να συνοδευτεί με τα απαραίτητα μέτρα. Μέτρα που απαιτούν συλλογική και ατομική ευθύνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στον ΣΚΑΪ 100,3 στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προτεραιοπόιηση στις κατηγορίες που θα ανοίξουν καθώς υπάρχουν προϊόντα με εποχικότητα και αν μείνουν ως απόθεμα θα χάσουν την άξια τους, και αυτό κινδυνεύει να δημιουργήσει δευτερογενή κρίση όταν ανοίξει η οικονομία.

«Εγώ δεν αμφιβάλλω ότι τα μελή της επιτροπής με το χέρι στη κάρδια θα κρίνουν και θα λάβουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα αλλά σήμερα χρειάζεται να αφήσουμε ατμό από μέσα από τη κατσαρόλα και την κοινωνία και για την οικονομία» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. 

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, «τα καταστήματα θα ανοίξουν την Δευτέρα με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Γιατί εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα τηρούμε… Αυτό που δεν αντέχω είναι να βρίσκεται το λιανεμπόριο στόχος που κάποιος ανοίγει και κλείνει χωρίς να μπορεί να το δικαιολογήσει ιδιαιτέρα».¨

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Καφούνης ζήτησε να λειτουργήσουν από την Πέμπτη τα καταστήματα με το μοντέλο click away, έτσι ώστε να διεκπεραιωθούν οι παλιές παραγγελίες, και από την ερχόμενη Δευτέρα με τη μέθοδο click in shop. Επίσης, ζήτησε την επιδότηση προμήθειας ειδικών μηχανημάτων απολύμανσης και καθαρισμού αέρα.

 

«Η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα με κύριο κριτήριο την υγεία των πολιτών λαμβάνοντας όμως παράλληλα υπόψη και σειρά άλλων παραγόντων που ασφαλώς περιλαμβάνουν και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος ΑΕ & ΕΠΕ.

Εκφράζοντας την θέση των χιλίων και πλέον μελών του, ο Σύνδεσμος ΑΕ & ΕΠΕ συντάσσεται με το καθολικό αίτημα του εμπορικού κόσμου για άμεση επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων. «Οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέπουν και οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλουν», αναφέρει η ανακοίνωση.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …