Σαφής απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Συζήτηση μόνο για χάραξη θαλάσσιων ζωνών

Τρεις νάφτεξ στη μέση του Αιγαίου Πελάγους με πυρά μέχρι το τέλος του 2021 εξέδωσε χθες η Άγκυρα μια εβδομάδα πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. 

Κι όλα αυτά ενώ η Άγκυρα επιμένει να μιλά για συζητήσεις εφ'όλης της ύλης και την Αθήνα να απαντά πως αυτές αφορούν μόνο την χάραξη θαλασσίων ζωνών. 

«Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και θα συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Σε συνέντευξή του σε Πορτογαλική εφημερίδα, στον απόηχο της επίσκεψής του στη Λισαβώνα, ο Νίκος Δένδιας εξηγεί πως η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στο καθορισμό θαλασσίων ζωνών με Αίγυπτο και Ιταλία, έχει παραπέμψει  τη διαφορά της με την Αλβανία στη Χάγη, κι εκτιμά ότι η περίπτωση της Τουρκίας είναι δυσκολότερη, αφού η Άγκυρα δεν αποδέχεται το δίκαιο της θάλασσας ως βάση επίλυσης της διαφοράς. 

«Με την Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν αποδέχεται το νομικό πλαίσιο αναφοράς που δεν είναι άλλο από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.» ανέφερε.
 
«Η διπλή γλώσσα από την Τουρκία έχει διπλή ερμηνεία. Από τη μια προσπαθεί να κρατήσει ζεστά τα πάγια αιτήματά της, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το διεθνές δίκαιο, και από την άλλη επειδή η κυβέρνηση στην Άγκυρα προσπαθεί να πείσει την εγχώρια κοινή γνώμη, αλλά και τους γκρίζους λύκους με τους οποίους συγκυβερνά και την στροφή της και την απόφασή της να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα», τονίζει ο Τάσος  Χατζηβασιλείου,Βουλευτής ΝΔ - Διεθνολόγος

Ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν η Τουρκία επαναφέρει την πρόταση για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με τις ΗΠΑ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του πυραυλικού συστήματος S-400, όπως είπε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Η Άγκυρα επιδιώκει να στήσει γέφυρες και με την Αθήνα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Ερντογάν που μίλησε για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

«Μετά τον πάγο από τον κ. Μπάιντεν και την Ευρώπη, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί τακτική αναδίπλωσης. Στην ουσία, ρίχνει νέες γέφυρες προς τη Δύση. Έτσι θεωρεί πολύ χρήσιμη και μια συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κίνηση αποτελεί θετική ένδειξη, μιας και οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθηνών και Άγκυρας είναι χρήσιμο να παραμένουν ανοιχτοί» δηλώνει επιπλέον ο Τάσος  Χατζηβασιλείου,Βουλευτής ΝΔ - Διεθνολόγος

Τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα μεταβεί στην Τουρκία για συζητήσεις με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …