Τα «Μήλα» κάνουν lobbying με αιχμή την Μπλάνσετ

ΕΦ.ΣΥΝ.

Τα Οσκαρ φέτος θα απονεμηθούν τον Απρίλιο, έχουμε καιρό. Αλλά, μιας και φέτος η εθνική μας πρόταση για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, δηλαδή τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, έχουν καλές πιθανότητες για ένα πλασάρισμα πρώτα στις εννέα, στη συνέχεια στις πέντε υποψήφιες ταινίες, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, συμπαραγωγός της ταινίας, έπιασε δουλειά.

Τα Οσκαρ είναι και θέμα lobbying και διαφήμισης. Δεν φτάνουν τα βραβεία, οι καλές κριτικές και η πορεία των ταινιών στα μεγάλα φεστιβάλ, κάτι που τα «Μήλα» έχουν και παραέχουν. Πρέπει να τις δουν όσο περισσότερα μέλη της Αμερικάνικης Ακαδημίας και να τις ψηφίσουν. Εβδομήντα ταινίες διεκδικούν να μπουν στην τελική πεντάδα, δεν είναι και λίγες. Και από χώρες με μεγάλη παράδοση. Ετσι, η πρόσφατη πρόβλεψη του περιοδικού Variety, που ανεβάζει τα «Μήλα» στη 16η θέση είναι λόγος αισιοδοξίας.

EPA/ETTORE FERRARI

Μπορούμε, όμως, και καλύτερα. Η ελληνική ταινία διαθέτει, άλλωστε, φοβερή πρέσβειρα, τη σταρ Κέιτ Μπλάνσετ, που ως γνωστόν συνδράμει από τη θέση του executive producer στην προώθησή της. Ενδεικτική είναι η συζήτηση στο κανάλι του δημοφιλούς διαδικτυακού περιοδικού TheWrap στο YouTube, στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η Μπλάνσετ σύστησε τον Ελληνα σκηνοθέτη στο κοινό και στα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Υπάρχει και συνέχεια. Σε κοινή δράση για να φτάσει η ελληνική πρόταση στα Οσκαρ προχώρησαν το Los Angeles Greek Film Festival και το UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, θα προβάλουν διαδικτυακά τα «Μήλα» –η 24ωρη διάθεση της ταινίας θα είναι ελεύθερη- παρέχοντας τη δυνατότητα και στους ψηφοφόρους της Αμερικανικής Ακαδημίας να την δουν.

Στην ίδια πλατφόρμα θα διατίθεται και το «Index» του Νικόλα Κολοβού, που προσδοκά την είσοδό του στην πεντάδα υποψηφίων για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Στο μεταξύ από τις πρώτες ημέρες του 2021 τα «Μήλα» είναι διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κινηματογραφικού Τύπου –και όχι μόνον- σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Η εφημερίδα Los Angeles Times στην ηλεκτρονική της έκδοση, στις 12 Ιανουαρίου, γράφει: «Η πρόταση της Ελλάδας μας φέρνει μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν είναι διαφορετική από τη δική μας, όταν ένας άγνωστος ιός ρίχνει ξαφνικά τους ανθρώπους σε αμνησία».

Και παραθέτει αποσπάσματα από συνέντευξη του Χρήστου Νίκου. Το περιοδικό The Hollywood Reporter, που έχει τα «Μήλα» ανάμεσα στις τρεις καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες του 2020, έγραψε: «Είναι μια λεπτή σάτιρα για την τεχνολογία, για τα apple στις τσέπες μας που μας κλέβουν την μνήμη και την προσωπική μας ταυτότητα.

Ο ήρωας της ταινίας, όμως, ξυπνάει με αμνησία σε έναν αναλογικό κόσμο χωρίς ίντερνετ και κινητά για να καταγράψει σε μια παλιά Polaroid τις καινούργιες εμπειρίες του, που θα τον βοηθήσουν να συνθέσει μια νέα μνήμη». Τέλος, το Screen Daily, το ημερήσιο ηλεκτρονικό δελτίο του βρετανικού περιοδικού Screen International, στις 8 Ιανουαρίου, τοποθετεί τα «Μήλα» στην 6η θέση μιας λίστας με τις καλύτερες ταινίες του 2020.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …