Πόλη-φάντασμα με στρατιώτες η Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν

AP Photo/J. Scott Applewhite

Με ένα πάνοπλο φρούριο μοιάζει το κέντρο της Ουάσινγκτον, περιφραγμένο με οδοντωτό συρματόπλεγμα και 25.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, μια μέρα πριν από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εικόνα πολύ διαφορετική από τις ορκωμοσίες προηγούμενων προέδρων, όταν η πρωτεύουσα της χώρας ζούσε μέρες ξέφρενης γιορτής.

Η πανδημία της COVID-19 είχε ήδη ακυρώσει τις καθιερωμένες δεξιώσεις και το Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον είναι κλειστό για το κοινό λόγω απειλών βίας από ομάδες σαν κι αυτές που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Σχεδόν κανένας από τους πολίτες δεν θα παρακολουθήσει δια ζώσης τη μετάβαση της εξουσίας, προς μεγάλη απογοήτευση των κατοίκων της πόλης.

«Είναι σαν μια πόλη-φάντασμα αλλά με στρατιώτες», είπε η Ντέινα Ο' Κόνορ, η οποία περπατούσε με τον σύζυγό της έξω από τα τσιμεντένια εμπόδια που έχουν τοποθετηθεί γύρω από τον Λευκό Οίκο την Κυριακή. «Είναι τρομακτικό. Εξαιρετικά αφύσικο».

AP Photo/John Minchillo

Στις προηγούμενες ορκωμοσίες, πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές κατέκλυζαν το Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον, για να παρακολουθήσουν την τελετή από τεράστιες τηλεοπτικές οθόνες και ο νέος πρόεδρος πήγαινε με τα πόδια από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο. Δεξιώσεις και πάρτι με άφθονη σαμπάνια και πρωτοκλασάτα αστέρια της μουσικής πραγματοποιούνταν σε αίθουσες χορού και συνεδρίων δεκάδων ξενοδοχείων. 

Οι προεδρικές ορκωμοσίες είναι συνήθως εκδηλώσεις υψηλής ασφάλειας, με ανιχνευτές μετάλλων σε βασικά σημεία εισόδου, ζώνες περιορισμένης διέλευσης μόνο με ειδικές ταυτότητες και την Εθνική Φρουρά να συνδράμει τις τοπικές και ομοσπονδιακές δυνάμεις της τάξης. Ωστόσο, το επίπεδο ασφαλείας φέτος είναι άνευ προηγουμένου.

AP Photo/David Goldman

Η Δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπόουζερ δήλωσε την Κυριακή ότι οι επικεφαλής των δυνάμεων επιβολής του νόμου δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας μετά τη θανατηφόρα έφοδο στο Καπιτώλιο, όπου «οι λεγόμενοι πατριώτες θα προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους και να σκοτώσουν αστυνομικούς».

«Δεν θέλουμε να δούμε φράχτες. Σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε ένοπλα στρατεύματα στους δρόμους μας. Αλλά πρέπει να τηρήσουμε μια διαφορετική στάση», δήλωσε η Μπόουζερ στο «Meet the Press »του NBC.

Η πόλη θα αποκομίσει πολύ λιγότερα από τα περίπου 107 εκατομμύρια δολάρια, έσοδα που συνήθως φέρνει μια εβδομάδα ορκωμοσίας, εκτιμά η ΜΚΟ Downtown DC Business Improvement District.

AP Photo/David Goldman

Για ένα έθνος που υπερηφανεύεται ότι αποτελεί «φάρο της δημοκρατίας» σε όλο τον κόσμο, η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας ενδιαφέρει όσο τίποτε άλλο, τονίζει ο Λάρι Σαμπάτο, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

«Ο κόσμος θα δει τον Μπάιντεν να ορκίζεται, στη μέση ενός στρατοπέδου που δε διαφέρει και πολύ από την Πράσινη Ζώνη», δήλωσε ο Σαμπάτο, αναφερόμενος στην ομώνυμη περιοχή της κεντρικής Βαγδάτης που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο του Ιράκ.

Ο καθηγητής έχει παρακολουθήσει όλες τις ορκωμοσίες, από τη δεύτερη του Ρίτσαρντ Νίξον το 1973, και αυτήν του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1985 που πραγματοποιήθηκε σε εσωτερικούς χώρους λόγω του δριμύ ψύχους. Αλλά δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Οι Μυστικές Υπηρεσίες έχουν ενσωματώσει τον όρο «Πράσινη Ζώνη» στους χάρτες ασφαλείας και οι κάτοικοι της Περιφέρειας της Κολούμπια έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το μονοπάτι που φτιάχτηκε για την τεράστια περιφραγμένη περιοχή που εκτείνεται από δύο τετράγωνα ανατολικά του Καπιτωλίου έως τον ποταμό Πόταμακ, δυτικά του Μνημείου του Λίνκολν.

AP Photo/John Minchillo

Η περιοχή, μια από τις πιο δημοκρατικές στις ΗΠΑ, έδωσε 92% στον Μπάιντεν, με πολλούς κατοίκους της να νιώθουν τεράστια απογοήτευση για αυτήν κατάσταση.

Η Έιμι Λίτλτον, μια 30χρονη πολιτική σύμβουλος που ζει περίπου 10 τετράγωνα βόρεια του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι «αισθάνεται πραγματικά αδικημένη» επειδή δε θα μπορέσει να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

«Τόλμησαν αυτοί οι άνθρωποι να προσπαθήσουν να κλέψουν τη χαρά μας. Δεν το κάναμε ποτέ - όσο κι αν διαφωνούσαμε με τις τελευταίες (προεδρικές) εκλογές, κανείς δεν απείλησε ποτέ την προστασία και την ασφάλεια των ανθρώπων», είπε φανερά λυπημένη. 

► Δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετά τον έλεγχο που συμπεριελάμβανε πιθανές διασυνδέσεις με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024

Οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 1. …