Μια μεγάλη νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα

Σε διαδικτυακή συνάντηση θα παρουσιαστεί το βιβλίο.

Η καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, εγκληματικής οργάνωσης πλέον και με την απόφαση του δικαστηρίου, αντήχησε και πανηγυρίστηκε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια. Και δικαιολογημένα. Ηταν μια δικαίωση για όλα τα θύματα της ναζιστικής συμμορίας, μια νίκη για το μεγάλο αντιφασιστικό κίνημα που την αντιπάλεψε.

Είναι μια νίκη χειροπιαστή. Τα «τάγματα εφόδου» της συμμορίας έχουν διαλυθεί και λουφάξει, οι οργανωτές τους είναι στη φυλακή, εκτός από τον Χ. Παππά που τον «αναζητεί» με το πάσο της η Αστυνομία του Χρυσοχοΐδη και τον Λαγό που απολαμβάνει τη θαλπωρή του Ευρωκοινοβουλίου.

Μερικά χρόνια πριν, κυκλοφορούσαν σενάρια για την προοπτική συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας είτε με μια «πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή» είτε κατευθείαν με την υπάρχουσα, όπως έδειξε η αποκάλυψη της αγαστής συνεργασίας Μπαλτάκου - Κασιδιάρη. Τώρα οι πάντες σπεύδουν να εκφράσουν την απέχθειά τους για τη ναζιστική συμμορία, μέχρι κι ο Βελόπουλος της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης.

Oμως, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Η εισβολή και κατάληψη του Καπιτωλίου από τους οργανωμένους ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους αντιφασίστες/τριες και την εργατική τάξη παντού. Ο Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού και σε όλη τη θητεία του κάλυπτε και ενθάρρυνε τις ακροδεξιές συμμορίες ακόμα και όταν έφταναν σε δολοφονίες. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. που μεθόδευσαν και μεθοδεύουν τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς της Ευρώπης-φρούριο, αντιγράφοντας τον Τραμπ και αγκαλιάζοντας τον κάθε Ορμπαν, αποτελούν θερμοκήπιο για τη φασιστική απειλή.

Η νέα έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή – Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ» ζωντανεύει τη μάχη που έδωσε το κίνημα μέσα και έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων για να φτάσουμε σε αυτό το θανάσιμο πλήγμα στη ναζιστική συμμορία.

Ξεκινάει με τις παρεμβάσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών, Δ. Ζώτου, Θ. Καμπαγιάννη, Κ. Παπαδάκη και Κ. Σκαρμέα στην πανηγυρική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο «Τριανόν» που έγινε στις 18 Οκτώβρη. Πρόκειται για παρεμβάσεις πολύτιμες, όχι μόνο λόγω της αποφασιστικής συμβολής της πολιτικής αγωγής που πλέον αναγνωρίζεται πλατιά, αλλά και για τα πολιτικά συμπεράσματά τους.

Στο δεύτερο μέρος, η έκδοση συγκεντρώνει το υλικό της ίδιας της δίκης. Πρόκειται για τη μοναδική, μέχρι στιγμής, συνολική καταγραφή και παρουσίαση όλων των φάσεων της δίκης της που κράτησε σχεδόν πεντέμισι χρόνια. Αυτό τονίζουν στις δηλώσεις τους για το βιβλίο οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής. «Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορική αυτή δίκη, συνοψίζοντας με τρόπο ουσιαστικό και εύληπτο τα βασικά πορίσματά της», σχολιάζει ο Θανάσης Καμπαγιάννης. «Περικλείει υποδειγματικά μέσα σε 350 σελίδες όλη την ιστορία της πιο σημαντικής δίκης της χώρας μας μετά τη Μεταπολίτευση», λέει ο Κώστας Σκαρμέας.

Ενα από τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει το κίνημα σε αυτή τη μεγάλη μάχη ήταν η άρνηση του δικαστηρίου να επιτρέψει τη ραδιοτηλεοπτική της κάλυψη, όπως και τη μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Αυτό το κενό το κάλυψαν με το παραπάνω οι συντάκτριες της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη» Λένα Βερδέ και Αφροδίτη Φράγκου, που δούλεψαν για να συγκεντρώσουν το υλικό που παρουσιάζεται στην έκδοση.

Oπως αναφέρει σχολιάζοντας την έκδοση ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, «η μάχη της ενημέρωσης είχε καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης καθώς η δημοσιότητα της δίκης ήταν για πολλούς λόγους αποκλεισμένη με εξαίρεση τον τελευταίο μήνα… Το βιβλίο καταγράφει αυθεντικά όσα οι συντάκτριες της “Εργατικής Αλληλεγγύης” παρακολουθούσαν στη δίκη από την αρχή μέχρι το τέλος της και που η αξία τους εξακολουθεί να είναι “τρέχουσα” και όχι μουσειακή».

Oμως, η σημασία αυτής της έκδοσης δεν περιορίζεται μόνο σε αυτήν την απαραίτητη καταγραφή, δεν αφορά μόνο ή κυρίως τους «συλλέκτες» των πρακτικών. Οπως γράφει για το βιβλίο ο Δημήτρης Ζώτος, επίσης από την πολιτική πγωγή, «εξηγεί ποιες ήταν οι κρίσιμες πολιτικές επιλογές που έχτισαν το ενιαίο μέτωπο του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, μέσα και έξω από το δικαστήριο, και έτσι κατάφερε πριν ακόμα από τη δικαστική καταδίκη, την οργανωτική διάλυση των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α., το κλείσιμο των γραφείων-ορμητηρίων της, την πολυδιάσπαση της ναζιστικής οργάνωσης και την εκλογική της αποτυχία να μπει στη Βουλή το 2019».

Η δίκη ξεκίνησε τον Απρίλη του 2005 με μια απεργία και συγκέντρωση στον Κορυδαλλό και τελείωσε με το ανθρώπινο ποτάμι της 7 Οκτώβρη έξω από το Εφετείο με δεκάδες συνδικάτα να καλούν σε στάσεις εργασίας.

Τα κείμενα που συμπληρώνουν την έκδοση, με τίτλο «Η μάχη έξω από τα δικαστήρια» και «Η πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή», θυμίζουν τους σταθμούς αυτού του κινήματος και το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο χρειάστηκε να κινηθεί. Η πάλη για να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια των δολοφόνων ήταν ένα κόκκινο νήμα που διέτρεξε αυτή τη διαδρομή με κομβικό σταθμό το μεγάλο συλλαλητήριο για να κλείσει η «κομανταντούρ» της συμμορίας στη Μεσογείων τον Σεπτέμβρη του 2017.

Οι αντιρατσιστικές μάχες ήταν άμεσες, δεμένες με την πάλη ενάντια στους ναζί δολοφόνους: για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία παρά τις προκλήσεις των ναζί, για να αποκρουστούν οι επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου όπως στη «Μάχη του Ασπρόπυργου», στην Γκορυτσά, το καλοκαίρι του 2017. Αυτές οι μάχες ξεδιπλώθηκαν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέψευδε τις ελπίδες του κόσμου της που πάλευε ενάντια στον ρατσισμό και στους φασίστες: η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που θέριεψε το κολαστήριο της Μόριας ή η φωτογράφηση στο Καστελόριζο με τον Κασιδιάρη, είναι δύο παραδείγματα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην έκδοση περιλαμβάνεται και το κείμενο «Δεξιά, Ακροδεξιά και η πάλη ενάντια στη Ν.Δ.». Εχουμε απέναντί μας την κυβέρνηση των «δεδομένων συμμάχων» και των εγχώριων εκπροσώπων του τραμπισμού. Αυτή η έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου μάς θυμίζει ότι μπορούμε να νικάμε -και τον δρόμο που διανύσαμε γι’ αυτήν τη νίκη-, αλλά είναι και όπλο για τη συνέχεια, με πρώτο βήμα τη διεθνή μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 20 Μάρτη.

🔴 INFO: Σε διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση το Σάββατο 6 Φλεβάρη, 6 μ.μ. θα παρουσιάσουν το βιβλίο ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης, ο καθηγητής του Πάντειου Δημήτρης Χριστόπουλος, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου και οι συγγραφείς Λένα Βερδέ και Αφροδίτη Φράγκου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …