Γκάνγκστερ στη Γουχάν, ρομάντζα και 10 ελβετικά φιλμ

Τα σινεμά της Ελλάδας είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας – μας λείπουν, ανυπομονούμε να ξανανοίξουν, αλλά προς το παρόν βολευόμαστε με εναλλακτικές για το σπίτι. Παρακάτω φρέσκες επιλογές γι’ αυτή την εβδομάδα.


«Η Λίμνη με τις Αγριόχηνες» του Ντιάο Γινάν

Ο Ζου Ζενόνγκ είναι ένας σιωπηλός, σκληροτράχηλος γκάνγκστερ. Οταν, σ’ ένα στραβοπάτημα της μοίρας, σκοτώσει έναν αστυνομικό, θα βρεθεί εγκλωβισμένος, αναζητώντας διέξοδο, στη σκοτεινή πλευρά της πολυπληθέστερης πόλης της επαρχίας της Κίνας, της Γουχάν. Γύρω από τη Λίμνη με τις Αγριόχηνες απλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από τη σφαίρα του φανταστικού –ή από την πραγματικότητα μιας χώρας με πολλαπλές ταυτότητες– γεμάτο μπαρ, ζωολογικούς κήπους, πορνεία και κρυφά σημεία νυχτερινών συναντήσεων. Εκεί, ο Ζου Ζενόνγκ θα δώσει μια μάχη για την οικογένειά του και για την αλλιώτικη femme fatale που μοιάζει πρόθυμη να τον βοηθήσει.

Ο Κινέζος σκηνοθέτης Ντιάο Γινάν έκλεψε την προσοχή του φεστιβαλικού κόσμου όταν, το 2014, κέρδισε απρόσμενα τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου με το «Black Coal, Thin Ice». Το 2019 συνέχισε την περίοπτη διαδρομή του, συμμετέχοντας με τη «Λίμνη με τις Αγριόχηνες» στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κανών. Διαφορετικό περιβάλλον, αντίστοιχα εσωστρεφείς ήρωες, ένα σερί από προκλητικές, άβολες, βίαιες ή χιουμοριστικές συνθήκες (από άγρια, επιτηδευμένα ξεκοιλιάσματα μέχρι αλά Γουονγκ Καρ-γουάι μελαγχολικά ρομαντικά βλέμματα στο σκοτάδι), συνθέτουν εδώ το σύμπαν του Ντιάο Γινάν που, αν μη τι άλλο, έχει μια αυθεντικά δική του, ξεκάθαρη ατμόσφαιρα ενός αισθαντικού νεονουάρ. Μπορεί το υπερβολικό στιλιζάρισμά του να μη σου δίνει την ευκαιρία, ή την επιθυμία, ν’ ασχοληθείς πραγματικά με τους ήρωές του και τα πάθη τους, αλλά δεν μπορείς να μη θαυμάσεις την ομορφιά των πλάνων, τον φωτισμό, αποκλειστικά σε μαύρο και νέον, την εικαστική ομορφιά που κόβει την ανάσα, έστω χωρίς παραπάνω νόημα.

📍 Η ταινία προβάλλεται στο Cinobo.

«Η Ανασκαφή» («The Dig») του Σάιμον Στόουν

Λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου, η Ιντιθ Πρίτι (Κάρεϊ Μάλιγκαν), νεαρή και πλούσια χήρα, είναι πεπεισμένη ότι στο κτήμα της κρύβεται κάτι πολύτιμο. Για να το ανακαλύψει προσλαμβάνει έναν «σκαφτιά», τον Μπέιζιλ Μπράουν (Ρέιφ Φάινς), για να τη βοηθήσει, χωρίς άλλες βλέψεις. Μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζον Πρέστον που, με τη σειρά του, βασίστηκε σε πραγματική ιστορία, «Η Ανασκαφή», με δύο μαγνητικούς πρωταγωνιστές, είναι ένα φιλμ που κινείται μεθοδικά και αργά, σαν τη διαδικασία του αντικειμένου του, αφήνοντας σε κάθε στροφή του χαραμάδες μελαγχολικής γοητείας και βρετανικής κομψότητας.

📍 Η ταινία προβάλλεται στο Netflix από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

«A Suitable Boy» της Μίρα Ναΐρ

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, στην ανεξαρτητοποίηση και διχοτόμηση της Ινδίας, τέσσερις οικογένειες συγκρούονται και σμίγουν, σε μια χώρα που αναζητά ειρήνη και ταυτότητα: κινητήριος δύναμη η Λάτα, η κοπέλα που θέλει να σπουδάσει, να ερωτευτεί, να πειραματιστεί κι όχι να παντρευτεί «ένα κατάλληλο αγόρι», όπως δρομολογεί η μητέρα της. Το πολύκροτο μυθιστόρημα του Βίκραμ Σετ, μια ρομαντική και πολιτική saga, γίνεται αγγλόφωνη σειρά επτά επεισοδίων για το BBC από τη Μίρα Ναΐρ («Monsoon Wedding»). Σκηνές, τοπία, σπίτια, ρούχα γεμάτα χρώμα, παραδοσιακά ινδικά τραγούδια, μια, έστω επιφανειακή, ματιά στη σύγκρουση ινδουιστών και μουσουλμάνων, υποβόσκουν σε μια σειρά που, ωστόσο, παραδίδεται εύκολα στο σχηματικό και το επιφανειακό, ίσως κι εξαιτίας και των γλυκερών ερμηνειών των ηθοποιών που, ως επί το πλείστον, μιλούν αγγλικά με τη χαρακτηριστική ινδική προφορά. Προσφέρεται για ξεκούραστο Σαββατοκύριακο στο σπίτι, αλλά σαφώς υποδεέστερο των προσδοκιών μας.

📍 Η σειρά προβάλλεται στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.
 

«Νέος ελβετικός κινηματογράφος - Οταν η ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα»

H Tαινιοθήκη της Ελλάδος και η Swiss Films, με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, συστήνουν στο ελληνικό κοινό τον ελβετικό κινηματογράφο της τελευταίας δεκαετίας. Από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου, μέσα από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης (online.tainiothiki.gr), προβάλλονται δωρεάν 10 ταινίες (τρία ντοκιμαντέρ και επτά ταινίες μυθοπλασίας) της εταιρείας Bande à Part, με την υπογραφή των Ούρσουλα Μεγιέρ, Λιονέλ Μπαγέ, Ζαν-Στεφάν Μπρον, Φρεντερίκ Μερμού και Αλέν Τανέρ και με πρωταγωνιστές τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μπρούνο Γκανς, Ναταλί Μπάιγ, Εμανιέλ Ντεβός, Μπιλ Οζιέ και άλλους σημαντικούς Ευρωπαίους ηθοποιούς.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μυτιλήνη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με Τούρκους τουρίστες

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την εφαρμογή της έκδοσης της visa express ενώ διαπίστωσε την …