Στη δίνη των εμβολίων και των περιοριστικών μέτρων

© Rawf88 | Dreamstime.com

Παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο «μηχανισμός διαφάνειας» για την παραγωγή εμβολίων στην ΕΕ. Μετά τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ελέγξει τις εταιρείες που μέχρι σήμερα είναι ανεξέλεγκτες στην Ευρώπη.

Γι αυτό προτείνει ένα μηχανισμό που θα καταγράφει πόσα εμβόλια παράγονται, σε ποια εργοστάσια και για ποιες συμφωνίες, έτσι ώστε να δεσμεύσει τις εταιρείες να εξυπηρετούν πρώτα την Ευρώπη.

Κι ενώ η Κομισιόν σε όλους τους τόνους διαμηνύει ότι στόχος είναι η διαφάνεια και όχι η απαγόρευση των εξαγωγών, ο μηχανισμός προβλέπει ότι οι εταιρείες θα μπορούν να εξαγάγουν εμβόλια μόνο αν έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους εντός της ΕΕ. «Είναι στο χέρι της κάθε εταιρείας ο χειρισμός που θα επιλέξει να κάνει: ή θα δίνει πρώτα στην Ευρώπη και μετά εκτός ή θα αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα ώστε να ικανοποιεί ταυτόχρονα όλους τους πελάτες της», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν διαπιστωθεί ότι κάποια εταιρεία αθετεί το συμβόλαιό της με την ΕΕ και συνεχίζει την εξαγωγή εμβολίων, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, τα κράτη μέλη στα οποία εδρεύουν τα εργοστάσια θα μπορούν να προτείνουν τη λήψη εθνικών μέτρων, που εκτός από το νομικό τους σκέλος, ενδέχεται να φτάνουν και στην απαγόρευση εξαγωγής παρτίδων μέχρι να εκτελεστούν οι υποχρεώσεις των εταιρειών προς την ΕΕ, στο χρονικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί. Σκοπός της Κομισιόν είναι ο μηχανισμός να λειτουργήσει ως φόβητρο σε περίπτωση επανάληψης προβλημάτων τύπου AstraZeneca.

Ξεχωριστά από το σχέδιο της ΕΕ, το Βέλγιο ενημέρωσε την Κομισιόν σχετικά με σχέδιο νόμου, ζητώντας άδεια για τον περιορισμό των εξαγωγών βασικών φαρμάκων και δραστικών συστατικών, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό το αίτημα είναι πιο άμεσο από τις διαδικασίες της ΕΕ. Και έχει σημασία γιατί στο Βέλγιο έχουν εργοστάσιο η Pfizer και η AstraZeneca -και όχι μόνο.

Βρυξέλλες - Μαρία Ψαρά 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. η αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias”

Από τα 3 δισ. ευρώ, το 1,4 δισ. αφορά τις οδικές και τις σιδηροδρομικές υποδομές - Σημαντικός …